AVRO

Sacha de Boer vertelt over de AVRO Dinsdagavondtrein Voor het programma De bonte dinsdagavondtrein in de jaren dertig arriveerde het publiek op Station Hilversum, om vervolgens onder begeleiding van een fanfare naar de AVRO Studio aan de ’s Gravelandse weg te lopen. Dinsdagavondtrein De Algemene Vereniging Radio Omroep, afgekort AVRO, is in theorie de oudste […]

Sacha de Boer vertelt over de AVRO

Dinsdagavondtrein

Voor het programma De bonte dinsdagavondtrein in de jaren dertig arriveerde het publiek op Station Hilversum, om vervolgens onder begeleiding van een fanfare naar de AVRO Studio aan de ’s Gravelandse weg te lopen.

DinsdagavondtreinDinsdagavondtrein

De Algemene Vereniging Radio Omroep, afgekort AVRO, is in theorie de oudste Nederlandse omroeporganisatie. De huidige AVRO werd opgericht eind 1927, maar de wortels reiken tot begin jaren twintig. Het is van oudsher een onafhankelijke mediaorganisatie, zonder binding met een religie of politieke groepering.In juli 1923 ging het eerste, door de Hilversumsche Draad Omroep (HDO) verzorgde radioprogramma de lucht in. Al spoedig werd de naam gewijzigd in Algemene Nederlandsche Radio Omroep (ANRO) en na een fusie met de Nederlandsche Omroep Vereniging (NOV) werden vanaf 28 december 1927 de uitzendingen voortgezet onder de naam Algemene Vereniging Radio Omroep (A.V.R.O.). Eind jaren zeventig verdwenen de puntjes tussen de letters en werd ‘Algemene Omroepvereniging AVRO’ de officiële naam.

Ledenactiviteiten

De AVRO was al snel de grootste omroep en organiseerde veel activiteiten voor haar leden.

LedenactiviteitenLedenactiviteiten

Het verhaal gaat, dat wij het aan Willem Vogt, of liever zijn vrouw, of liever haar dienstbode, te danken hebben dat de Nederlandse omroep zich in Hilversum concentreerde en niet bijvoorbeeld in Den Haag of Amsterdam, wat meer in de reden gelegen zou hebben. Mevrouw Vogt weigerde destijds uit Hilversum te verhuizen, omdat zij zo verknocht was aan haar Gooise dienstbode.De AVRO-studio werd gebouwd van 1932 tot 1936 en is ontworpen door de architecten Merkelbach en Karsten. Op 2 juli 1936 werd de studio in gebruik genomen. Het gebouw staat op de monumentenlijst.

AVRO complex

Een luchtfoto van de AVRO complex aan de ‘s Gravelandseweg.

AVRO complexAVRO complex

Bij het 25-jarig jubileum van de AVRO in 1948 werd het beeld aan de voorgevel (3 meter en 1.500 kg.) geschonken. Ontworpen door beeldhouwer Starreveld. Het heet “De Bronzen Zaaier”. Het idee voor dit beeld is ontstaan tijdens een bezoek van de heer Gideon Roos, de directeur-generaal van de “SuidAfrikaanse Uitsaaikorporasie”. Deze zaaier bezaait niet de grond maar de ruimte met muzieknoten, symbolisch voor de klanken die de lucht in gaan. Later heeft de AVRO ook nog het orkest “De Zaaiers” opgericht, dat onder leiding stond van Ger Roos.Rechts aan de andere kant van de straat staat Studio 8 van de AVRO, gebouwd in de vorm van een vleugel en door een onderaardse gang onder het Melkpad door verbonden met het hoofdgebouw.

AVRO-vlag

De AVRO-vlag als leader op televisie in 1951.

AVRO-vlagAVRO-vlag

Kleutertje luister

Tussen 1950 en 1975 maakte de AVRO het radioprogramma Kleutertje luister.

Kleutertje luisterKleutertje luister

Wil je meer weten over de geschiedenis van Nederlandse omroepen? Bekijk hier de openingstijden van Beeld en Geluid.

Publicatiedatum: 06/10/2011