Amstelland op z’n best

‘Rust en ruimte om de hoek. Het bestaat nog. Amstelland’, aldus Kees van Tilburg. Hij kan het weten, want hij was jarenlang voorzitter van een stichting die zich sterk maakt voor behoud van het groene veenweidegebied rond de Amstel. Op zondag 5 juni 2011 was Amstelland op z’n best. Boeren gooiden hun staldeuren open, kunstenaars toonden hun ateliers, pompgemalen stampten. En de brugwachtster van de Voetangelbrug bood een poëzieworkshop. Maar ook op andere dagen noodt Amstelland om erop uit te gaan. Een rondje Ronde Hoep fietsen bijvoorbeeld.

Géke Beek van de Stichting Beschermers Amstelland had de organisatie van deze vierde Amstellanddag. Géke: ‘De dag was in juni, maar ik begon al in oktober met de voorbereidingen. We hadden nieuwe attracties, waarmee het totaal op 46 kwam. Maar er vielen ook deelnemers van eerdere jaren af, zoals agrariërs die nu wel eens met het gezin bij anderen een kijkje wilden nemen.’

Uitblazen om de hoek.

Vogels kijken in het weidse land van de Bovenkerkerpolder. Het houten kunstwerk is sinds het maken van deze foto in de fik gestoken, maar het groene land bij Nes aan de Amstel ligt er nog vredig bij. Beeld: collectie Beschermers Amstelland.

Uitblazen om de hoek.Uitblazen om de hoek.

Amstelkerk

Nieuw was het schilderen aan de Amstel in de tuin van de oude pastorie van de Amstelkerk in Ouderkerk. Zeil- en kanovereniging Amstelgeuzen haakte erop in met roeitochten over de rivier. De Amstelkerk stond dat jaar ook open voor bezoekers van de Amstellanddag. Hier, bij de samenstroom van Amstel en Bullewijk vestigden zich meer dan duizend jaar geleden de eerste pioniers van Amstelland.

Zomerbloemen plukken

Er viel voor kinderen van alles te doen op de Amstellanddag, uiteenlopend van polderpannenkoeken bakken en zelf zomerbloemen plukken tot honing slingeren bij de imker. Met de boswachter kon je wandelen langs de mooiste plekjes van polder de Ronde Hoep. Over die polder gesproken, Géke Beek was het gelukt een aantal bezienswaardigheden langs de hele Ronde Hoep op te nemen in het programma. Inclusief het op de boerderij zien hoe een melkrobot werkt. Met pontjes kon de fietser de Amstel oversteken om aan de overzijde Amstelland verder te verkennen.

Historische plekken.

Niet alleen op de Amstellanddag is de bijzondere Joodse Begraafplaats uit 1614 een bezoek waard. Op de achtergrond de diaconiehuisjes aan de Kerkstraat in Ouderkerk aan de Amstel. Daar zetelt o.a. het interessante Historisch Museum Ouder-Amstel. Beeld: Marry en Piet de Boer (www.monumentenouderamstel.nl).

Historische plekken.Historische plekken.

Siertuinen

“Zelf was ik erg benieuwd naar de onder architectuur aangelegde tuinen waar je anders nooit komt, zoals aan de Amsteldijk en het siertuinencomplex aan de Kostverlorenweg”, aldus Géke. Heel apart vond zij ook de autosloperij die veranderd is in een kunstshow.

Fanfare van de Eerste Liefdesnacht

Gedeputeerde Jaap Bond van de provincie Noord-Holland opende de Amstellanddag 2011 in wijngaard De Amsteltuin in Amstelveen, onder de klanken van de ‘Fanfare van de Eerste Liefdesnacht’. Het volledige programma van de jaarlijkse Amstellanddag staat op de website van de stichting Beschermers Amstelland. Verschillende boerderijen en bezienswaardigheden zijn ook op andere dagen van het jaar open voor bezoek, vandaar dat de betreffende websites in het overzicht van de Amstellanddag staan vermeld.

Boeren, burgers, buitenlui

De stichting doet meer dan jaarlijks voor duizenden belangstellenden een Amstellanddag organiseren. Behoud van het karakter van Amstelland staat voorop. Niet door er een soort open museum van te maken, maar door het agrarisch bedrijfsleven vitaal te houden. Als het aan oud-stichtingsvoorzitter Kees van Tilburg ligt blijft Amstelland een open veenweidegebied, waar boeren werken en Randstedelingen zich in de natuur kunnen ontspannen. Amstelland als trefpunt van boeren, burgers en buitenlui.

Auteur: Jan Maarten Pekelharing

Publicatiedatum: 19/05/2011

Aanvullingen

Vul deze informatie aan of geef een reactie.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *. Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.