TV-serie Oneindig Noord-Holland

Ontdek de ontstaansgeschiedenis van Noord-Holland in de tv-serie Oneindig Noord-Holland. Van de aanleg van de Afsluitdijk en de watersnood in Waterland tot hoe de Dam in Amsterdam uitgroeide tot een magisch centrum met wereldfaam. Het komt allemaal voorbij in deze serie. De tv-serie Oneindig Noord-Holland wordt uitgevoerd in samenwerking met RTV Noord-Holland en AT5. De afleveringen waren in 2011 wekelijks op tv te zien.

 

 

Verhalen

De nieuwe oude kleuren van de Zuiderkerk

De Zuiderkerkstoren van Amsterdam is in de winter van 2016-2017 warm ingepakt geweest. Door restauratiewerkzaamheden heeft de toren maandenlang in de steigers gestaan, maar als alles volgens plan verloopt zullen de eerste in de week van 24 april weer worden afgebroken. Het nieuwe kleurbeeld wordt vanaf dan geleidelijk aan de stad gepresenteerd. Het kleurbeeld zoals Hendrick de Keyser (1565-1621) dat vierhonderd jaar geleden heeft bedoeld.

>

Portret van een stad: Enkhuizen

Herken je de pijprokende schipper in het midden? Het is dezelfde als op de voorkant van de Enkhuizer Almanak. Of valt de vestingtoren 'Drommedaris' jou als eerste op? Hoe dan ook, op onderstaande tekening wordt de karakteristieke havenstad Enkhuizen afgebeeld. Enkhuizen begon haar bestaan als vissersdorp en wist een havenstad van formaat te worden na de in 1356 verkregen stadsrechten. De oude nederzetting aan zowel het Markermeer als het IJsselmeer bloeide op gedurende de Gouden Eeuw, bezat een kamer van de VOC en telde de grootste haringvloot van de Nederlanden. Het is dan ook geen wonder dat Enkhuizen bekend staat als 'Haringstad'. Met de aanleg van de Afsluitdijk ging de haringvisserij uiteindelijk verloren, maar nog steeds pronken er drie haringen op het wapen van de stad. Weet jij waar Enkhuizen nog meer om bekend staat?

>

Het Zonnehuis schijnt weer

Waar ooit voor de deur taxioorlogen werden uitgevochten, kun je nu tijdens een open dag een mooi oud theater bezoeken, gebouwd in de stijl van de Amsterdamse school. Treed binnen in het Zonnehuis, het pareltje van de wijk Tuindorp Oostzaan in Amsterdam Noord.

>

Opstandige huisjesmelkers steken loods in de fik

De vredige kinderspeelplaats op de Herenmarkt in Amsterdam, het plein waarop het West-Indisch Huis uitkijkt, was in de negentiende eeuw de plek waar het Soeploodsoproer tot uiting kwam in de vorm van een grote brand. Anders dan de naam van het oproer suggereert, ging het niet over soep, maar over de belasting. De onrust was zo groot, dat het leger er zelfs voor moest uitrukken.

>

Pieter Frederick van Os

Werkpaarden, trekpaarden of renpaarden, het was kunstschilder Pieter Frederick van Os (Amsterdam, 8 oktober 1808 – Haarlem, 31 maart 1892) om het even. Als zoon van de kunstschilder Pieter Gerardus van Os, trad Pieter Frederick in zijn voetsporen. Hij specialiseerde zich in het schilderen van dieren, waarbij paarden zijn favoriet waren.

>

Koolzaad zaaien

Het zaaien van de koolzaden gebeurde meestal in de volle grond rond 1 maart, voor de herfst oogsten op een groetje dicht bij het huis of zelfs achter het huis van de tuinder. Later kwam ook de vroege teelt onder eenruiter ramen bak met betonnen staanders en leggers. Dan werd er gezaaid na de laatste vorstdagen en de hel was uit de bak. (hel= voorst in de grond).Veel tuinders hadden een eigen zaad gewonnen uit de oost van het vorige jaar.

>

De pareltjes van het Vondelpark

Wat Hyde Park voor Londen en Central Park voor New York is, is het Vondelpark voor Amsterdam. Het groene hart van Amsterdam is niet alleen een bruisend en monumentaal park, het herbergt ook meerdere leuke en waardevolle elementen. Hier volgen de zes pareltjes van dit prachtige stadspark.

>

Het Witte Theater

Op een opvallende locatie dicht bij de sluizen van IJmuiden, aan de Kanaalstraat 257, bevindt zich het Witte Theater. Tegenwoordig kunnen bezoekers hier terecht voor een gevarieerd aanbod aan theatervoorstellingen, films, muziek en cabaret. Dit is echter niet altijd zo geweest. In januari 2015 heropende theaterproducent Marcel Klein Ovink het vernieuwde theater dat het jaar daarvoor werd verbouwd. Deze verandering of ontwikkeling is niet de eerste voor het Witte Theater. Zowel het gebouw als het theater kennen een rijke geschiedenis.

>

Luilakken

Op de zaterdagochtend voor Pinksteren wordt er op een aantal plekken in het westen van Nederland Luilak gevierd, een kwajongensfeest of volksgebruik waarbij de zogenoemde luilak op allerlei manieren uit zijn of haar schoonheidsslaap wordt gewekt. Belletje trekken, blikjes achter de fiets aan slepen, brullen, toeteren, met eieren gooien, zijspiegels van auto's vernielen en soms zelfs een brandje stichten, allemaal om langslapers in de vroege ochtend wakker te maken en al dan niet te bespotten: "Luilak, beddezak, staat om negen uren op, negen uren half tien, dan kan men de luilak zien!" De ene keer slaap je er doorheen, de andere keer staat jouw kat de boter van de ramen van de overburen af te likken en hebben de minder onschuldige luilakkers hun handtekening achtergelaten in de lak van de auto.

>

Vrienden van de Grote Kerk Schermerhorn redden de borden

Het is gelukt: de Vrienden van de Grote Kerk redden de borden. In april startten de Vrienden van de Grote Kerk Schermerhorn de actie Red de Borden om geld bij elkaar te halen (€ 32.000,- ) voor de broodnodige restauratie van drie oude borden in de kerk, die de tand des tijds anders niet langer zouden doorstaan. Het gaat om een Tien Gebodenbord uit 1622, een Ordonnantiebord en een Gravenplan. En nu kunnen ze meedelen dat de actie is geslaagd. Begin september 2014 kon de restaurateur al het eerste bord komen ophalen, en dankzij de inzet en de schenkingen van velen kunnen nu ook de twee andere borden worden gerestaureerd. Ruim € 6000 werd geschonken door de bewoners van Schermerhorn. Dat zegt wel iets over de betrokkenheid van de Schermerhorners bij 'hun' kerk. Maar zonder de 'grote schenkers' hadden ze het niet gered: de Stichting Bonhomme-Thielens beet de spits af en daarna gaven ook de Rabobank, de gemeente Schermer en het Prins Bernhard fonds belangrijke bijdragen.

>