Popatlas

In de Grote Pop Atlas staan alle verhalen van bands en artiesten uit Noord-Holland. In de Grote Pop Atlas worden artiesten, genres en muziekgebeurtenissen via de geo-locaties van Google Maps gekoppeld aan een (geboorte-) plek of -plaats. Van elke artiest of groep is informatie terug te vinden over geboorteplek (soms zelfs op straatniveau), jaartal van geboorte, discografische informatie, interessante locaties (oefenruimte, platenstudio etc.) en gerelateerde personen (bandleden, platenproducer, etc.) die ook weer gelinkt worden aan een locatie. De Grote Pop Atlas is een initiatief van Beeld en Geluid, ontwikkeld in samenwerking met Oneindig NoordHolland. De presentatie van de Grote Pop Atlas door ‘popprofessor’ Leo Blokhuis was op 22 december 2011 in het Top 2000 Café bij Beeld en Geluid.

Colofon

Concept & realisatie: Machgiel Bakker, Beeld en Geluid
Research: Tom Blomberg
Redactie: Maarten Oosterveld, Eva van Dijk, Beeld en Geluid
Met dank aan: Muziek Centrum Nederland, Koppop.nl, Zaansepophistorie.nl, Nederbeat.info, Goois Poparchief en Nederbeat.nl

 

 

Verhalen

Ons’ Lieve Heer op Solder: een kerk in huis

Vanaf de straat is er niets wat verwijst naar de aanwezigheid van de gewijde ruimte op de zolder van het Amsterdamse grachtenpand. Als je niet weet dat die er zit, dan heb je hem waarschijnlijk nog nooit gezien. Het is de schuilkerk Ons' Lieve Heer op Solder.

>

Een bijzonder testament: Peter Stuyvesant

Peter Stuyvesant: wie kent hem niet? De beroemde bestuurder van de kolonie Nieuw-Nederland in de huidige Verenigde Staten vertrok in 1639 richting Curaçao, om daar als commissaris van de West-Indische Compagnie te werken. Het was een gevaarlijke tocht. De Fries was nog geen dertig jaar oud, maar wist niet zeker of hij de reis zou overleven. Om zijn bezittingen veilig te stellen, liet Stuyvesant een testament opmaken bij de Amsterdamse notaris H. Schaeff

>

Alaaf! Carnaval in Noord-Holland?

Wanneer het in de zuidelijke provincies meters bier begint te regenen en verschillende plaatsen alternatieve naamborden als Oeteldonk en Bollemeppersgat onder het stof vandaan halen, weet je dat het jaarlijkse carnaval begonnen is.

>

Een oogje in het zeil houden en een bezem in de mast voeren

Voorzichtige schippers houden geregeld een oogje in het zeil en zeevaarder en luitenant-admiraal Maarten Harpertszoon Tromp zou een bezem aan de mast hebben gebonden na een overwinning op de Engelsen in 1652. Veel spreekwoorden en gezegden vinden hun oorsprong in de Nederlandse zeegeschiedenis. Het is dan ook geen wonder dat de zeventiende-eeuwse schrijver Carolus Tuinman in zijn boek over de oorsprong van spreekwoorden een groot hoofdstuk besteed aan enkel de gezegdes die te maken hebben met schepen, zeeslagen, piraten, zeilen en masten. Ooit gehoord van de uitdrukking 'een bezem in de mast voeren'? En weet jij waar 'een oogje in het zeil houden' vandaan komt?

>

Beeld: Wilhelmina in brons

Dit bronzen beeld op een vierkante zuil in het Oranjepark is van de schilder en beeldhouwster Charlotte Dorothée barones van Pallandt (1898-1997). Het is een verkleinde bronzen versie van het stenen origineel in Rotterdam. De opdracht in 1966 luidde Wilhelmina Helena Paulina Maria van Oranje-Nassau uit te beelden als de koningin van het verzet: wilskrachtig en onverzettelijk. Van Pallandt wordt beschouwd als één van de belangrijkste Nederlandse beeldhouwsters van de twintigste eeuw.

>

Beeld: Levenskracht

Dit bronzen beeld uit 1967 waarin menselijke figuren centraal staan, is van Gerardus Cornelis (Sjra) Schoffelen (geboren 1937). Het toont een grote mate van expressiviteit, ritme, beweging en groei, zoals veel van zijn werk uit die tijd. Het beeld bestaat uit drie delen die een confrontatie aangaan. De twee buitenste delen omsluiten als het ware het derde deel dat de kern vormt. Deze kern probeert boven de twee andere delen uit te stijgen. In dit groeiproces zijn de verschillende delen onmisbaar voor elkaar.

>

Beeld: Aarde en Water II

In dit bronzen beeld op een hardstenen sokkel zijn een vrouwenfiguur en een dolfijn (of andere grote vis) te herkennen. Het is gesigneerd 'Nic Jonk 1976'. De sculpturen van deze beeldhouwer zijn duidelijk herkenbaar door hun 'aaibare' ronde vormen.

>

Museum eert de kat in sfeervolle stijlkamers

Als je een museum opricht ter nagedachtenis aan je kat, dan moet je wel veel van het beestje hebben gehouden. Maar dat was niet de enige reden dat Bob Meijer (zakenman, bankier, mecenas) in 1990 aan de Amsterdamse Herengracht het Kattenkabinet opende, alwaar de betreurde rode kater John Pierpont Morgan (1966-1983) een eigen kamertje heeft gekregen.

>

Helderse schatkamers

Dat het met het sanitair in de woning vroeger anders gesteld was dan nu is bekend. Maar om te beseffen hoe anders het nog in de jaren vijftig in veel gemeenten toeging op dat gebied moet je ervaringsdeskundige zijn. Oud-Heldenaar Hans van Rossum (1949) haalt private herinneringen op.

>

9 Noord-Hollandse dichters

Al eeuwenlang worden er gedichten geschreven en verschijnen er inspirerende, experimentele komische en filosofische teksten in de meest uiteenlopende dichtvormen en rijmschema's. Kinderen schrijven rijmpjes voor hun ouders op Vader- of Moederdag, creatievelingen hangen hun haiku's en sonnetten op aan de muur en boekenwinkels en bibliotheken liggen vol met dichtenbundels variërend van Joost van den Vondel tot Annie M. G. Schmidt. Hieronder negen bekende Noord-Hollandse dichters in willekeurige volgorde. Wie is jouw favoriet?

>

Ieder huisje heeft zijn kruisje

Noord-Holland kent vele 'huisjes' in allerlei unieke bouwstijlen. De markante gevels van steden als Haarlem en Amsterdam, de kenmerkende houten huisjes uit Zaandam en de typisch Noord-Hollandse stolpboerderijen geven het landschap al eeuwenlang kleur. Er hebben zich door de geschiedenis heen vele levensverhalen in afgespeeld. Elk huis heeft zijn verhaal en elk huis kent zijn lijden; overal mankeert wel iets. Oftewel, ieder huisje heeft zijn kruisje.

>

Drie tentoonstellingen zetten ‘onbekende meester’ in het zonnetje

Echt bekend is de Haarlemse kunstenaar Hans Wiesman nooit geworden, want hij maakte vooral monumentale kunstwerken voor gebouwen. Een deel daarvan is inmiddels afgebroken. Het is aan zijn nicht Hanneke te danken dat er nu maar liefst drie tentoonstellingen tegelijkertijd, twee in Haarlem, één in Zandvoort, aan deze 'grote onbekende meester' worden gewijd.

>