Popatlas

In de Grote Pop Atlas staan alle verhalen van bands en artiesten uit Noord-Holland. De Grote Pop Atlas is een initiatief van Beeld en Geluid, ontwikkeld in samenwerking met Oneindig Noord-Holland. De presentatie van de Grote Pop Atlas door ‘popprofessor’ Leo Blokhuis vond plaats op 22 december 2011 in het Top 2000 Café bij Beeld en Geluid.

Verhalen

Manke Nelis

Manke Nelis is een Amsterdamse zanger van het levenslied. Hij treedt op met onder meer Tante Leen, Johnny Jordaan en André Hazes en speelt 41 jaar lang samen met zijn zwager, de accordeonist Johnny Meijer. Zijn grootste successen zijn Kleine Jodeljongen, Laat De Boel Maar Waaien en Tante Saar. Manke Nelis wordt in 1990 benoemd tot ereburger van Amsterdam.

>

Johnny & Rijk

Amsterdammer Johnny Kraaijkamp en Utrechter Rijk de Gooyer zijn als Johnny & Rijk een succesvol komisch duo met een eigen show op de Nederlandse televisie. Ze brengen ook platen uit en hebben in 1957 hun eerste hits met de singles Ik Ben Zo Blij en De Ouwe Sopraan Uit De Jordaan. Hun grootste hit hebben Johnny & Rijk in 1967 met De Bostellla.

>

Leona Philippo

Leona Philippo is een Canadese zangeres met Jamaicaanse roots die in 1985 naar Nederland emigreert en tegenwoordig woonachtig is in Haarlem. Ze begint als sessiemuzikant en is te horen op platen van onder anderen Henk Hofstede (Nits), Berget Lewis, Danny Vera en Beef. In 2012 wint zij de populaire talentenjacht The Voice Of Holland.

>

Niels Geusebroek

Niels Geusebroek is een singer-songwriter uit Amsterdam die zijn muzikale carrière begint in de Haarlemse rockband Silkstone. De zanger breekt in 2013 solo door dankzij zijn deelname aan The Voice Of Holland. Hij behaalt de eerste plaats van de Nederlandse hitparade met Take Your Time Girl, een lied op het ritme van de hartslag van een ongeboren baby.

>

Michael Prins

Michael Prins is een singer-songwriter uit Haarlem. In juli 2013 wint hij de tweede editie van De Beste Singer-Songwriter Van Nederland. Hij presenteert zijn eerste album Rivertown Fairytales in oktober 2013 in Het Patronaat in Haarlem.

>

Maaike Breijman

Maaike Breijman is een zangeres uit Haarlem die vooral bekend is van de show waarmee ze vanaf 2012 door Europa trekt met muziek van Kate Bush.

>

Jacqueline Govaert

Jacqueline Govaert is een Brabantse zangeres die tegenwoordig in Haarlem woont. Ze is bekend van de Tilburgse rockband Krezip waarmee ze in 2000 furore maakt op Pinkpop, een grote hit scoort met I Would Stay en meerdere prijzen wint zoals de TMF Award, de Zilveren en Gouden Harp en de Edison Pop Oeuvreprijs 2009. In 2010 brengt ze haar eerste soloalbum Good Life uit.

>

Rein van den Broek

De Haarlemse trompettist Rein van den Broek is onder meer bekend van de symfonische popgroep Ekseption en als componist van de herkenningstune van Radio Tour De France.

>

Rick de Leeuw

De in Haarlem geboren zanger Rick de Leeuw begint zijn muzikale carrière in de Nederlandstalige rockband Tröckener Kecks (1980-2002). De Leeuw heeft een karakteristieke, diep vanuit de keel geperste zangstijl. Naast zanger is hij schrijver van romans, presentator en een regelmatige gast in programma's op de Belgische televisie. Pas in 2013 verschijnt zijn eerste soloalbum Beter Als.

>

El Camino

Het Haarlemse El Camino is een van de eerste Nederlandse bands die post-rock spelen. Met veel gitaren en een bescheiden aandeel elektronica legt El Camino de nadruk op instrumentale spanningsbogen en balanceert de band op het randje van intense filmische soundscapes en noise. De muziek is beïnvloed door Slint, Mogwai, Explosions In The Sky en Godspeed You Black Emperor. In de bezetting zit onder meer beeldend kunstenaar Erik de Bree.

>

Baskerville

Baskerville is het Haarlemse producersduo Bart Possemis en Thijs van der Klugt, vernoemd naar de roman The Hound Of The Baskervilles van Sir Arthur Conan Doyle. Op hun debuutalbum Disco Biscuits uit 2010 staat een dansbare mix van electro, hiphop, rock en pop.

>

ET Explore Me

Het garagepunktrio ET Explore Me is verbonden aan The Irrational Library, een groep alternatieve kunstenaars, schrijvers en muzikanten die elkaar onder meer ontmoeten in de winkel aan de Doelstraat 31 in Haarlem.

>