Ik ben trots op mijn Stolp

De stolpboerderij is een bijzonder gebouw. Deze boerderij komt alleen voor in Noord-Holland en wordt ook wel de ‘piramide van de polder’ genoemd. Van Texel tot Haarlemmermeer staan 5.500 stolpen. Maar het voortbestaan van de stolpboerderij staat onder druk. Daarom is 2013 uitgeroepen tot het Jaar van de Stolp. Door de schaalvergroting van het agrarische bedrijf past de moderne veeteelt niet meer in de stolpboerderij. De stolpboerderij wordt nu vooral gebruikt als woonboerderij. Maar ook als zorgboerderij, kampeerboerderij of een Bed en Breakfast. Bewoners vertellen het bijzondere verhaal over hun stolpboerderij.

Kijk ook op de website van Boerderijenstichting Noord-Holland Vrienden van de Stolp www.boerderijenstichting.nl.

Verhalen

Van stolp tot stadhuis

Toen het Westfriese dorp Venhuizen in 1970 fuseerde met Schellinkhout en Wijdenes, was er een nieuw gemeentehuis nodig. Het eeuwenoude Koggehuis had genoeg allure, maar te weinig ruimte. De naastgelegen stolp op Westeinde nummer 5 bood soelaas. Er moest nog wel heel wat gebeuren voor de boerderij in augustus 1980 geschikt was voor burgerzaken.

>

Stolp als brug

Sint Maartensbrug is een klein boerendorp aan de Grote Sloot. Dit water loopt door de polder de Zijpe en verbindt het Noordhollands Kanaal met het Oude Veer. Langs de Grote Sloot en in de omgeving staan nog vele oude stolpboerderijen. Net voorbij Sint Maartensbrug rijst een bijzondere nieuwe stolp op: de loopbrug over de Grote Sloot.

>

Stolpboerderij de Eenhoorn

Dit rijksmonument werd in 1682 gebouwd als hofstede voor een rijke Amsterdamse investeerder. Hij gaf de boerderij extra status door er een sierlijke gevel van een grachtenpand aan toe te voegen. De top van de gevel wordt bekroond door een beeld van een eenhoorn. Het statige voorhuis  werd zomers bewoond door de eigenaren. In het daarachter gelegen boerderijdeel woonde de pachtboer met zijn gezin het jaar rond. De bijzondere combinatie van een zeventiende-eeuwse boerderij met een gevel van een Amsterdams grachtenpand heeft een fraai staaltje architectuur opgeleverd. Volgens sommige is de Eenhoorn zelfs de mooiste boerderij van Nederland.

>

Stolpverhaal Ooyenbargh

Om er te komen moet je een bijzondere pontonbrug ergens tussen Alkmaar en Den Helder oversteken. Daarna rijdt je door een prachtig stukje Nederland met dorpen, een monumentale dijk en oude stolpboerderijen. Tot een bord langs de weg de Ooyenbargh interieurhoeve aangeeft. Je slaat af, neemt het pad tussen de akkers en ziet dan de stolpboerderij met een klokvorming rieten dak en glanzende, blauwzwarte dakpannen. Hier scharrelen pauwen rond, er lopen lama's en er is zelfs een varken van 300 kilo.

>

Wieringen

In het vlakke landschap van Noord-Holland neemt mijn favoriete plekje wel een hele bijzondere plaats met een eigen gezicht in. Wieringen, voormalig eiland in de Zuiderzee. Wat was het mooi, wat is er veel veranderd maar ook veel waardevols gebleven. Wat voel ik me verbonden, met het kleine dorpje Westerland aan het Amstelmeer waar ik m'n jeugdjaren heb doorgebracht. De geuren van vee, mest en hooi gaven een zo vertrouwd gevoel in de oude stolp met de rieten kap.

>

Trots op Stolp

Je koopt een stolp, weet niet waar je aan begint
Jarenlange verbouwing, geboorte van een kind

>

Gedicht De Stolp

Dompel je onder in een gedicht over de stolpboerderij, geschreven door Annek Groot-Stomp.

>

Stolpgevoelens in aquarel

Reeds vele jaren schilder ik in het eigen dorp Barsingerhorn en de direkte omgeving. Het zijn dorpsgezichten en landschappen in aquarel. Regelmatig zijn de stolpen een schilderonderwerp en soms ook om een beeld te bewaren als slopen dreigt.

>

Langs de Nes bij Schagen

Wij hebben het geluk te wonen in een ruime landelijke omgeving aan de Nes (het buurtschap Oostelijk van Schagen). Aan dit betrekkelijk korte stukje Nes tussen Provinciale weg en Snevert staan maar liefst 8 stolpen. Dat maakt onze woonomgeving tot een plaatje. Om anderen daarop attent te maken leek het me aardig een heel korte beschrijving met wat afbeeldingen op te sturen, Eerlijk gezegd ben ik absoluut geen kenner van stolpen. Ik weet weinig van de verschillende bouwvormen en –stijlen. Ik schrijf dit stukje dan ook alleen vanuit mijn heel persoonlijke “beleving” van de stolpen langs de Nes. Er zijn vast wel deskundigen die hier heel veel aan kunnen toevoegen.

Een stolp heeft iets magisch en onverzettelijks. Ondanks zijn grote afmetingen past de stolp naadloos in het landschap. Waar “het volume” (de inhoud) van een doorsnee vrijstaande woning zo tussen de 400 en 700 m3 ligt “doet” een stolp zomaar 2000m3. Dit zonder daarmee een storend groot of plomp bouwsel te worden. Van dichtbij blijkt al snel dat er wel heel verschillende verschijningsvormen van de stolp zijn. Hier beperk ik me tot mijn persoonlijke beeld van de stolpen langs de Nes.

>