Begraafplaatsen in Noord-Holland

Een begraafplaats is allereerst een plaats om dierbaren op te zoeken, even stil te staan bij degenen die niet meer onder ons zijn. Maar de begraafplaats is nog veel meer. De plek zegt iets over onszelf, over onze dierbaren, over onze omgeving. Voor de natuurliefhebber is de begraafplaats een groen paradijs, voor de cultuurliefhebber herbergt hij een schat aan verborgen verhalen. De begraafplaats heeft voor iedereen een andere betekenis. Misschien betekent het voor jou weer heel wat anders.

Via deze website kun je virtueel door de vele begraafplaatsen van Noord-Holland struinen. De begraafplaatsen hebben een eigen startpagina, vanwaar je verder kunt klikken naar meer informatie en verhalen. Ontdek de verborgen schatten van Noord-Holland!

Verhalen

‘Rembrandts mensen zitten altijd vol leven’

Rembrandts mensen zitten altijd vol leven, zegt Epco Runia van Het Rembrandthuis. De 24 etsen van de tentoonstelling ‘Rembrandt observeert mensen’ geven een fantastisch beeld van het dagelijks leven in de zeventiende eeuw.

>

Urnen uit Westerbork rusten in Diemen

De hoofdingang tot de joodse begraafplaats ligt aan de Ouddiemerlaan 146. Pal naast de spoorbaan. Hier reden joden langs die van Amsterdam naar Westerbork moesten. Op deze begraafplaats liggen de urnen van ongeveer 400 van hen.

>

Oude begraafplaats Ruïnelaan

Na 1850 werd de noodzaak voor een nieuwe begraafplaats in de gemeente Bergen steeds groter. Er werd gevreesd dat het bestaande kerkhof niet meer genoeg ruimte zou bieden, omdat de bevolking was gegroeid. Er was echter geen grond beschikbaar voor een nieuwe begraafplaats. Hierop deed Jan Jacobus Henricus van Reenen, de heer van Bergen, een aanbod aan de gemeente. Hij wilde een stuk grond afstaan of voorwaarde dat deze geen andere bestemming mocht hebben dan die van een algemene begraafplaats. Hier ontstond de Oude Begraafplaats aan de Ruïnelaan, een bijzonder monument.

>

De Nieuwe Oosterbegraafplaats

De Nieuwe Ooster, gelegen in de Amsterdamse Watergraafsmeer en in gebruik genomen in 1894, is van de hand van de befaamde tuin- en landschapsarchitect Leonard Springer. Hij ontwierp een landschappelijk park omdat hij vond dat begraafplaatsen ’lieflijke, schilderachtige en poëtische oorden’ moesten zijn.

>

De Joodse Begraafplaats in Muiderberg

De Joodse Begraafplaats in Muiderberg is de op één na oudste joodse begraafplaats van Nederland, na de Portugese Begraafplaats in Ouderkerk aan de Amstel. De begraafplaats in Muiderberg behoort toe aan de Hoogduitse joden en stamt al uit 1639 toen de Amsterdamse Hoogduitse joden voor het eerst grond aankochten bij de Muiderberg.

>

Eerebegraafplaats te Bloemendaal

De jaren 1940-1945 zetten naast de rest van het land, ook de Kennemerduinen op hun kop. Het werd Sperrgebiet. De Duitsers bouwden veel oorlogsbouwwerken en legden betonnen wegen aan. Al tijdens de oorlogsjaren was bekend dat de nazi’s zonder enige vorm van proces verzetsstrijders executeerden in de duinen. In de zomer van 1945 kon in de duinen van Bloemendaal de trieste balans worden opgemaakt. In 45 grafkuilen verdeeld over zes verschillende plaatsen, werden de stoffelijke overschotten van in totaal 422 mensen gevonden. Van hen zijn 313 herbegraven op de Eerebegraafplaats bij Overveen, waaronder de bekende verzetsstrijdster Hannie Schaft.

Voor meer informatie: www.eerebegraafplaatsbloemendaal.eu

>

De Westfriese Zeedijk en de Noorder-Rekerdijk bij Warmenhuizen

Ter hoogte van Krabbendam gaat de Westfriese Zeedijk over in de Noorder-Rekerdijk. In Schoorldam loopt de dijk parallel met het Noord-Hollandskanaal tot aan het beginpunt van Alkmaar. Na de kruising van de dijk met de Schoorlse zeedijk bij Krabbendam is de dijk wat minder hoog en steil dan ten noorden van het dorp. Naarmate hij dichter bij Schoorldam komt, wordt hij steeds lager, totdat hij uiteindelijk langs het kanaal tot kade is geworden.

>