Oneindig Noord-HollandBeleef de geschiedenis van jouw provincie
NL | EN

Enkhuizen

Enkhuizen haringstad, hoezo? De Zuiderzeeballade: dé hit van vroeger Bijzondere (bij)namen: West-Friesland Haai of rog, se­grijn of cha­grin? Veel­zij­dig­heid van vis­sen­huid in mode en ac­ces­soi­res Het Noord-Hollandse landschap in beeld Goudkustwandeling door Enkhuizen De kunst van de krulletters Zuiderzeemuseum heeft grootste collectie gapers van het land De corona-app van de zeventiende eeuw Verborgen borden in 17e-eeuws Enkhuizen Met Jan Feith langs de Zuiderzee (1933) Vuurtoren de Ven: verlichting van de Zuiderzee VOC-Pakhuis Het Peperhuis In afwachting van straf: de Stadsgevangenis van Enkhuizen Hollands classicisme in Enkhuizen Onder de Wester: Enkhuizer monument gered De Koepoort: visitekaartje van Enkhuizen Het Kleine Weeshuis te Enkhuizen 150 jaar dineren in Die Port van Cleve De Westerkerk: historisch hart van Enkhuizen De Enkhuizer Waag: geloof, hoop en liefde Bibliotheek De Librije in de Westerkerk De Drommedaris waakt over Enkhuizen Het mysterieuze pand aan de Enkhuizer Dijk De Boerenboom: waterpoort van Enkhuizen De Bocht van Enkhuizen Brouwerij De Werf: industrie in een modern jasje 15 maart 1945: een zwarte dag voor Enkhuizen Portret van een stad: Enkhuizen Het Zuiderzeemuseum. Vroegere tijden herleven. "Wat je moet doen als de dijken doorbreken? Rennen!" Cornelis Springer maakte Enkhuizen mooier Hollandse stadsgezichten om gelukkig van te worden Drommedaris opent na vier jaar sluiting haar deuren De Enkhuizer Almanak: volksencyclopedie op zakformaat Paulus Potter Het 19e eeuws stadsgezicht van Cornelis Springer Bronstijdschatten uit Enkhuizen Koninklijke archeologie Paasverhaal uit gedempte haven Enkhuizen Stolpverhaal uit Enkhuizen Enkhuizen: de versterking en de aanval Vuurtoren De Ven: een merkwaardig bouwsel Lodewijk Napoleon en het koninklijk museum in Enkhuizen De mooiste meubels moesten naar het stadhuis De mooiste ereboog voor Napoleon stond op de Koepoortsbrug De ijverige maire van Enkhuizen Luminisme in Enkhuizen Beleef het verleden in een bronstijdboerderij Marker haven in Enkhuizen; hoe kan dat? kerkgangers dan ooit op zijn nieuwe plek in het buitenmuseum van het Zuiderzeemuseum.">Een vreemde kapel op ongewijde grond Westfriese handel en scheepvaart

Waterwijs

Ontdek vanaf 17 februari in het Zuiderzeemuseum meer over het watergebruik van toen en nu. Bekijk de historische objecten en hun hedendaagse tegenhangers: van wasteil en pispot tot recycledouche en waterbesparend toilet. Er zijn aanvullend verschillende lezingen, de familievoorstelling Woelig water en een waterrijk Bord vol verhalen.

>

Enkhuizen haringstad, hoezo?

De Hollandse Nieuwe is er weer! In juli vers aangevoerd op de afslag in Scheveningen. Een plaats die zich op Vlaggetjesdag met verve presenteert als dé haringhaven van ons land. En trots de vlag laat wapperen met drie gekroonde haringen. Maar het wapen met de drie haringen is heel oud. Het is al sinds 1356 het wapen van de stad Enkhuizen.

>

De Zuiderzeeballade: dé hit van vroeger

De Zuiderzeeballade was in de jaren 1960 een regelrechte hit en staat sindsdien in ons collectieve geheugen gegrift. Het weemoedige lied over een grootvader en zijn kleinzoon wordt nog steeds uit volle borst meegezongen. Maar wie schreef dit lied en waarom? Ga met ons mee op reis naar de ‘goeie ouwe tijd’, toen het IJsselmeer nog de Zuiderzee was.

>

Bijzondere (bij)namen: West-Friesland

Noord-Holland kent veel plaatsen met bijzondere namen. Van sommige is de oorsprong snel vast te stellen, bij andere is het nodig om wat dieper te graven in het verleden. In deze serie verhalen onderzoeken we elke maand een andere regio van onze provincie, om achter de herkomst van de lokale plaatsnamen én bijnamen van de inwoners te komen. Deze maand: West-Friesland.

>

Het Noord-Hollandse landschap in beeld

Op 8 mei 2021 begon het themajaar ‘Ode aan het Landschap’. Als fotografiestudent was Koen van der Lee in de gelegenheid om hierop in te haken met een fotoserie over het Noord-Hollandse landschap. Vanuit een schoolopdracht is dit verhaal voor Oneindig Noord-Holland ontstaan. Pak een kop thee en ga mee op reis!

>

Goudkustwandeling door Enkhuizen

Enkhuizen is een levend openluchtmuseum. Geen enkele andere stad heeft zoveel monumenten op loopafstand van elkaar. Wandel in gedachten met ons mee door deze voormalige Zuiderzeestad en waan je in de Gouden Eeuw. Welkom aan de West-Friese kust: de Goudkust.

>

De kunst van de krulletters

Kalligraaf Harry Stavenuiter (70) uit Enkhuizen beheerst het ambacht van het kalligraferen tot in de puntjes. Ik spreek met hem in zijn atelier over het ambacht, de krulletter en de toekomst van zijn beroep.

>

De corona-app van de zeventiende eeuw

Het leek iets uit een science fiction-rampenfilm, maar de pandemie is realiteit: we zitten er middenin. Besmettelijke ziekten zijn echter van alle tijden. Ook in de 17e eeuw werd minstens 1,5 meter afstand van je gehouden als je besmet was met lepra. En er werd toen ook al een oplossing voor bedacht: de leprozenklepper. Het Westfries Museum vertelt ons meer over deze voorloper van de corona-app.

>

Verborgen borden in 17e-eeuws Enkhuizen

Op Witte Donderdag presenteert Archeologie West-Friesland een bijzondere vondst. In een waterput achter een oude stolp werden in 2018 vijf bijzondere Bijbelse borden gevonden. De borden geven de identiteit van de bewoners prijs, een identiteit die in het 17e-eeuwse Enkhuizen beter binnenskamers kon blijven.

>

Met Jan Feith langs de Zuiderzee (1933)

Deze zomer neemt Jan Feith je mee op reis door onze provincie. Zijn historische teksten uit het album ‘Zwerftochten door ons land: Noord-Holland’ (1933) geven een beeld van zonnige duinen, drukke pleinen en pittoreske polders. Deze week: ‘Aan de boorden der Zuiderzee’.

>

Vuurtoren de Ven: verlichting van de Zuiderzee

Aan de Oosterdijk ten noorden van Enkhuizen staat een bijzonder vormgegeven vuurtoren, uitkijkend over het IJsselmeer. In plaats van een ronde vorm is deze zeventiende-eeuwse vuurtoren vierkant, wit gepleisterd en uit baksteen opgebouwd. Het is een van de oudste kustlichten die Nederland rijk is.

>

VOC-Pakhuis Het Peperhuis

In de zestiende eeuw, aan de vooravond van de Gouden Eeuw, werd Enkhuizen een zeer belangrijke havenstad in het gewest Holland. In de stad verrezen grote panden van rijke handelaren, waaronder het Peperhuis.

>

Hollands classicisme in Enkhuizen

Griekse en Romeinse bouwkunst in Enkhuizen? Jazeker! Het stadhuis kenmerkt zich door de statige blik van het Hollands classicisme dat geïnspireerd was op de oudheid. Tijdens de late Gouden Eeuw was deze stijl erg populair voor panden voor bestuursfuncties.

>

Onder de Wester: Enkhuizer monument gered

In een pittoresk woonhuis met een rode bakstenen trapgevel in een van de belangrijkste en oudste straatjes van Enkhuizen vind je restaurant Onder de Wester. Lekker eten in het sfeervolle pand was echter niet zo vanzelfsprekend, in 2012 werd het monument nog gered uit een vervallen situatie.

>

De Koepoort: visitekaartje van Enkhuizen

Een groot monumentaal stenen bouwwerk lijkt de weg in Enkhuizen te versperren, maar niets is minder waar. De Koepoort te Enkhuizen heeft lang gediend als toegangspoort aan de westzijde van de stad en was deel van de vestingwerken om de stad heen tijdens de middeleeuwen en Gouden Eeuw.

>

Het Kleine Weeshuis te Enkhuizen

Achter een groot smeedijzeren hek aan de westkant van de Rooms Katholieke Sint-Franciscus Xaveriuskerk, bevindt zich Het Kleine Weeshuis te Enkhuizen. Bij dit relatief recent opgetrokken gebouw, kan men zo de Gouden Eeuw van Enkhuizen binnen stappen.

>

150 jaar dineren in Die Port van Cleve

Als je op zoek bent naar een historisch hotel en grand-cafe met romantisch uitzicht op de haven, ben je bij Hotel Die Port van Cleve in Enkhuizen aan het goede adres. Het gebouw stamt uit het begin van de zeventiende eeuw, en het gedeelte waar het restaurant is gevestigd, zelfs uit 1560. 

>