Wandelen door Weesp

Met deze bijna 3 kilometer lange wandelroute ontdek je de verborgen schoonheid van Weesp. Toegegeven, wie in Weesp aankomt met de trein of de auto, ziet alleen maar flats en bedrijventerreinen.

Met deze bijna 3 kilometer lange wandelroute ontdek je de verborgen schoonheid van Weesp. Toegegeven, wie in Weesp aankomt met de trein of de auto, ziet alleen maar flats en bedrijventerreinen. Maar Weesp is net een oester. Is de buitenkant niet om over naar huis te schrijven, de binnenstad met zijn grachten, de mooie gevelrijen en de Vechtoever is de parel.

Maak met deze wandelroute kennis met de vele monumenten die Weesp telt. De Grote Kerk die het centrum domineert, de synagoge en het sluizencomplex waar zomers de jachten vanuit het Smal Weesp de Vecht opvaren terwijl ze worden gadegeslagen door de mensen op de vele terrasjes. Bewonder ook Villa Casparus, het buiten het centrum gelegen woonhuis van de familie Van Houten.

In Weesp kun je niet om het industriële verleden heen. Werd er vroeger jenever gestookt en bier gebrouwen, later vestigde zich de wereldberoemde cacaofabriek Van Houten in Weesp. Dat nijvere verleden is zichtbaar aan de hand van de vele tot woonhuis omgebouwde pakhuizen in de binnenstad.
De wandeling begint en eindigt bij de sluisbrug over het Smal Weesp.

Mocht u na deze door Jan Maarten Pekelharing uitgezette wandeling dieper willen ingaan op de historie van Weesp, dan zijn er de stadswandelingen met ervaren gidsen van de Historische Kring Weesp. In juli en augustus elke vrijdagavond. Met een groep op afspraak wandelen is ook mogelijk. Zie de website van de HKW: www.historischekringweesp.nl

Cees Pfeiffer, voorzitter Historische Kring Weesp