Verhalenroute Laag Holland: Zeevang

Door toedoen van mens en natuur is in de loop der eeuwen een uniek oer-Hollands landschap ontstaan in het gebied tussen Amsterdam-Noord, Zaanstad, Alkmaar en Hoorn.

Door toedoen van mens en natuur is in de loop der eeuwen een uniek oer-Hollands landschap ontstaan in het gebied tussen Amsterdam-Noord, Zaanstad, Alkmaar en Hoorn. Laag Holland, zoals dit gebied genoemd wordt, ligt onder de zeespiegel. Het landschap zit vol met sporen van de strijd tussen mens en water die als een rode draad door de rijke historie van het gebied loopt.

Op Oneindig Noord-Holland staan twee verhalenroutes door Laag Holland. De verhalen gaan over natuur, cultuurhistorie, landschaps- en waterbeheer, het boerenbedrijf, stolpen, weidevogels en streekproducten. De diversiteit van Laag Holland komt tot uiting in de verscheidenheid aan onderwerpen die aan bod komen in de verhalenroutes door Waterland en de Zeevang.

De verhalenroute Zeevang begint bij het Fort bij Edam aan de IJsselmeerdijk en slingert langs de zeedijken en uitgestrekte weilanden van de Zeevang om bij Bezoekerscentrum De Breek in Etersheim te eindigen. De lengte van de fietsroute is 26,8 km.