QR-route: Eerstelingenpad

De QR route ‘Eerstelingenpad’  is genoemd naar de vroege aardappelsoort ‘de Eersteling’.

De QR route ‘Eerstelingenpad’  is genoemd naar de vroege aardappelsoort ‘de Eersteling’. Een aardappel die in deze omgeving op traditionele wijze wordt verbouwd. De wandelroute is 4,7 kilometer en het start en eindpunt is bij Museum BroekerVeiling. Het pad leidt u via het historische deel van Broek op Langedijk naar het Oosterdelgebied, waarvan het Landschapsreservaat Oosterdel een onderdeel is. Het is het laatst overgebleven deel van het “Rijk der Duizend Eilanden”. Het veilinggebouw waar u vanaf hier op uitkijkt, dateert uit 1912 en is de oudste doorvaarveiling ter wereld. Tegenwoordig is het Museum Broekerveiling.

De BroekerVeiling was het zakelijk centrum van het 1000-eilandenrijk. Veel mensen kwamen er om hun werk te doen. Vanuit verschillende invalshoeken zijn portretten van deze mensen gemaakt. Een aantal van deze portretten is aan de verschillende routepunten toegevoegd. Het geeft u een inkijkje van het reilen en zeilen op én rond de veiling.

Het Eerstelingenpad is bewegwijzerd met de bordjes zoals hieronder weergegeven. Op belangrijke plaatsen geeft de QR-code informatie over specifieke bijzonderheden. Hiervoor is het gebruik van een ‘smartphone’ noodzakelijk. Bij de receptie van het Museum BroekerVeiling kunt u ook een gedrukte  beschrijving van het Eerstelingenpad krijgen.

Lees hier het inleidende verhaal over Het Rijk der Duizend Eilanden voordat u aan de route begint.

Overige toeristische informatie vindt u op de volgende websites: www.toerismelangedijk.nl en www.broekerveiling.nl.

De route is helaas niet geschikt voor  invalidenwagens en/of mensen die slecht ter been zijn.