Diemen in de Tweede Wereldoorlog

Op de eerste dag dat de Duitse troepen in mei 1940 ons land binnentrokken, viel in Diemen al meteen een vliegtuigbom. Het zou niet de laatste zijn. De oorlogsjaren hebben zichtbare sporen nagelaten in Diemen.

Op de eerste dag dat de Duitse troepen in mei 1940 ons land binnentrokken, viel in Diemen al meteen een vliegtuigbom. Het zou niet de laatste zijn. De oorlogsjaren hebben zichtbare sporen nagelaten in Diemen.

Er staan enkele monumenten in Diemen en op de joodse begraafplaats ligt een bijzonder urnenveld. Maar de meeste plekken die in de jaren 1940-1945 een belangrijke rol hebben gespeeld, passeer je zonder te weten wat zich daar heeft afgespeeld.

Op initiatief van het gemeentebestuur van Diemen is een route uitgezet die langs twintig van dergelijke plekken leidt. Een QR-bordje van Oneindig Noord-Holland vertelt het verhaal. Scan met de smartphone het QR-bordje en je ziet waarom dit een plek is met een onverwachte historie.
De route door Diemen valt uiteen in een wandeling door de bebouwde kom (4 km) en aansluitend een fietsroute door het buitengebied (10 km). De route helemaal lopen kan ook (12 km).

De inwoners van Diemen hebben dagelijks de gevolgen ervaren van de Duitse bezetting. Verzetslieden pleegden hier aanslagen op treintransporten. Aan de Ouderkerkerlaan rolde in het grootste geheim verzetsblad Vrij Nederland van de pers. Joodse buren bleken plots vertrokken. Een hele woonbuurt moest tegen de vlakte om Duitse soldaten bij een bunkermuur op de Hartveldsebrug een ruimer schootsveld te geven. In een koude wintermaand hobbelden ernstig ondervoede kinderen ’s nachts in onverwarmde vrachtwagens naar pleeggezinnen in Friesland. Daar was meer eten dan de gaarkeuken aan de Muiderstraatweg bood.

Over deze en andere verhalen vertelt de speciale route door Diemen in de Tweede Wereldoorlog. Van bom tot bunker. De route begint bij de joodse begraafplaats naast de spoorbaan.

Voor het vertellen van de verhalen uit de oorlog is dankbaar gebruik gemaakt van publicaties van de gemeente Diemen, van de Historische Kring Diemen (www.historischekringdiemen.nl) en het boek ‘Diemen 1940-1945’ van J.F. Reurekas.
Onmisbare toelichtingen kwamen van de lokale historische deskundigen Alfred Bakker, John Cuijpers, Taco ten Dam, Wiard Krook en in het bijzonder Henk Teiwes. Henk heeft de oorlogsjaren als kind meegemaakt.