60 Jaar TV in Bussum

De Historische Kring Bussum presenteert met enige trots deze wandelroute langs plaatsen die herinneren aan de kinderjaren van de Nederlandse televisie.

De Historische Kring Bussum presenteert met enige trots deze wandelroute langs plaatsen die herinneren aan de kinderjaren van de Nederlandse televisie. Met de keuze in 1951 voor Bussum als locatie van de experimentele televisie begon een bijzondere periode voor het dorp. Het zich snel ontwikkelende tv-productiebedrijf legde een steeds groter beslag op de Bussumse samenleving. Op het hoogtepunt had de Nederlandse Televisie Stichting (NTS) meer dan twintig panden in gebruik. Nadat de belangrijke studio Vitus in 1971 door brand was verwoest verhuisden de tv-activiteiten geleidelijk naar Hilversum. Verschillende panden zijn gesloopt waarvoor nieuwe bebouwing in de plaats is gekomen. Dan vergt het wat verbeeldingskracht om zich de oude situatie voor te stellen. De hier geboden informatie biedt daarbij de helpende hand. De Historische Kring Bussum wenst u veel plezier in het oude televisiedorp.

QR-bordjes vertellen ter plekke het boeiende verhaal dat zich achter de gevels van de monumenten heeft afgespeeld. Bij de beschrijving van de objecten vindt u ook steeds een korte beschrijving van de route naar het volgende object. De route met een lengte van 3,65 km start op de plek waar het allemaal begon: Studio Irene, Kapelstraat 33.

Meer weten over de geschiedenis van de Nederlandse televisie: Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid.