We hebben 60 resultaten gevonden

Trots op mijn stolp

Stichting Oneindig Noord-Holland roept Nederlanders op om de karakteristieke Noord-Hollandse stolpboerderij te steunen. Dit type boerderij komt alleen voor in de provincie Noord-Holland. En is daarmee kenmerkend voor een deel van de Nederlandse cultuur. Vanwege de schaalvergroting in de veehouderij is de stolpboerderij niet meer lucratief. De stolp dreigt dan ook te verdwijnen uit het Noord-Hollandse landschap. Daarom start Stichting Oneindig Noord-Holland met de Trots op mijn stolp actie. Stichting Oneindig Noord-Holland wil zoveel mogelijke meningen, verhalen en foto’s  verzamelen van mensen die trots zijn op de oer Noord-Hollandse stolp. Het resultaat van de Trots op mijn stolp actie zal in oktober gepresenteerd worden aan De Boerderijenstichting ‘Vrienden van de stolp’.

>

Van stolp tot stadhuis

Toen het Westfriese dorp Venhuizen in 1970 fuseerde met Schellinkhout en Wijdenes, was er een nieuw gemeentehuis nodig. Het eeuwenoude Koggehuis had genoeg allure, maar te weinig ruimte. De naastgelegen stolp op Westeinde nummer 5 bood soelaas. Er moest nog wel heel wat gebeuren voor de boerderij in augustus 1980 geschikt was voor burgerzaken.

>

Kwadijk: groene stolp te midden van groene weiden

In de slagschaduw van de hoge, bakstenen watertoren staat langs de dorpsweg een eenvoudige stolpboerderij met aan drie zijden houten wanden. Het groen geschilderde houtwerk doet uitbundig aan. De stolp is van zeer respectabele leeftijd en staat er al sinds 1716. De stolp staat exact op de afscheidingssloot van de banne Oosthuizen en banne Kwadijk. Maakt dat deze stolp zo bijzonder? Zeker, maar ook de vele verhalen die met deze boerderij samenhangen en die de geschiedenis ervan zo bijzonder maken. De bewoners van deze stolp, de familie Fiedeldij Dop, koesteren deze verhalen en vertellen ze graag door.

>

Vierkant achter de stolp 2.0

Op de Grote Stolpendag in Venhuizen (donderdag 28 juni j.l.) reikte gedeputeerde Jack van der Hoek het eerste exemplaar van de vernieuwde handreiking ‘Vierkant achter de Stolp’ uit aan wethouder George Besseling van gemeente Drechterland. Die handreiking is er niet voor niets.

>

Trots op Stolp

Je koopt een stolp, weet niet waar je aan begint
Jarenlange verbouwing, geboorte van een kind

>

Langs de Nes bij Schagen

Wij hebben het geluk te wonen in een ruime landelijke omgeving aan de Nes (het buurtschap Oostelijk van Schagen). Aan dit betrekkelijk korte stukje Nes tussen Provinciale weg en Snevert staan maar liefst 8 stolpen. Dat maakt onze woonomgeving tot een plaatje. Om anderen daarop attent te maken leek het me aardig een heel korte beschrijving met wat afbeeldingen op te sturen.

>

Stolpverhaal uit Oudorp

Meerkoeten kleumen in hun zwarte schipperstruien op de besneeuwde oever van de bevroren Hoornsevaart. De kerktoren prikt als een omgekeerde obliehoorn in de wazige winterlucht. De knotwilgen langs de Munnikenweg  tonen als een rij monniken uit vervlogen tijd. Ze lossen als een vervagende streepjescode op in de grondmist. Het lofwerk op de topgevel van de grote stolp ‘Eendracht Maakt Macht’ schittert in de winterzon. Alsof een lichtreclame wordt ontstoken.

>

Stolpverhaal uit Grootebroek

Op de waterscheiding van de oude kreekrug die Hoorn als de Streek verbindt aan het Westeinde van Enkhuizen en recht tegenover de in de steigers staande rooms-katholieke kerk staat een pracht van een stolpboerderij zich monumentaal schrap te houden. De grote beuk en kastanje aan weerszijden van de voordeur zijn al even majestueus als dit staaltje van landelijke bouwkunst. Zesstedenweg 214 is een dot van een stolp, dat zie je in één oogopslag.

>

Stolpgevoelens in aquarel

Reeds vele jaren schilder ik in het eigen dorp Barsingerhorn en de direkte omgeving. Het zijn dorpsgezichten en landschappen in aquarel. Regelmatig zijn de stolpen een schilderonderwerp en soms ook om een beeld te bewaren als slopen dreigt.

>

Stolpverhaal uit de Beemster

Aan de Zuiderweg in de Beemster is het bont en lijkt het klimaat milder. Een mediterraan windje waait door beloverde fruitbomen. Hier heerst een aangenaam ontspannen sfeer. Zo anders dan in het jachtige elders.

>

Over stolpen en kaakbergen

De karakteristieke stolpboerderij met piramidevormig dak is beeldbepalend voor het Noord-Hollands landschap. Dit type boerderij komt alleen voor boven het IJ en is in de loop van de 16e eeuw ontstaan. De eigenaardige en compacte vorm komt door de behoefte om wonen en werken onder één dak samen te brengen. De boer deelde letterlijk een huishouden met zijn koeien. Ondanks dat de stolp wijdverbreid in het landschap voorkomt, staat het voortbestaan van deze boerderijvorm onder druk. Reden te meer om even stil te staan bij deze ‘piramiden van de polder’. Dit kan goed in het buurschap Overleek waar verschillende boerderijtypen te zien zijn. 

>