We hebben 116 resultaten gevonden

Langs de Nes bij Schagen

Wij hebben het geluk te wonen in een ruime landelijke omgeving aan de Nes (het buurtschap Oostelijk van Schagen). Aan dit betrekkelijk korte stukje Nes tussen Provinciale weg en Snevert staan maar liefst 8 stolpen. Dat maakt onze woonomgeving tot een plaatje. Om anderen daarop attent te maken leek het me aardig een heel korte beschrijving met wat afbeeldingen op te sturen.

>

Trots op mijn stolp

Stichting Oneindig Noord-Holland roept Nederlanders op om de karakteristieke Noord-Hollandse stolpboerderij te steunen. Dit type boerderij komt alleen voor in de provincie Noord-Holland. En is daarmee kenmerkend voor een deel van de Nederlandse cultuur. Vanwege de schaalvergroting in de veehouderij is de stolpboerderij niet meer lucratief. De stolp dreigt dan ook te verdwijnen uit het Noord-Hollandse landschap. Daarom start Stichting Oneindig Noord-Holland met de Trots op mijn stolp actie. Stichting Oneindig Noord-Holland wil zoveel mogelijke meningen, verhalen en foto’s  verzamelen van mensen die trots zijn op de oer Noord-Hollandse stolp. Het resultaat van de Trots op mijn stolp actie zal in oktober gepresenteerd worden aan De Boerderijenstichting ‘Vrienden van de stolp’.

>

Vierkant achter de stolp 2.0

Op de Grote Stolpendag in Venhuizen (donderdag 28 juni j.l.) reikte gedeputeerde Jack van der Hoek het eerste exemplaar van de vernieuwde handreiking ‘Vierkant achter de Stolp’ uit aan wethouder George Besseling van gemeente Drechterland. Die handreiking is er niet voor niets.

>

Van stolp tot stadhuis

Toen het Westfriese dorp Venhuizen in 1970 fuseerde met Schellinkhout en Wijdenes, was er een nieuw gemeentehuis nodig. Het eeuwenoude Koggehuis had genoeg allure, maar te weinig ruimte. De naastgelegen stolp op Westeinde nummer 5 bood soelaas. Er moest nog wel heel wat gebeuren voor de boerderij in augustus 1980 geschikt was voor burgerzaken.

>

Kwadijk: groene stolp te midden van groene weiden

In de slagschaduw van de hoge, bakstenen watertoren staat langs de dorpsweg een eenvoudige stolpboerderij met aan drie zijden houten wanden. Het groen geschilderde houtwerk doet uitbundig aan. De stolp is van zeer respectabele leeftijd en staat er al sinds 1716. De stolp staat exact op de afscheidingssloot van de banne Oosthuizen en banne Kwadijk. Maakt dat deze stolp zo bijzonder? Zeker, maar ook de vele verhalen die met deze boerderij samenhangen en die de geschiedenis ervan zo bijzonder maken. De bewoners van deze stolp, de familie Fiedeldij Dop, koesteren deze verhalen en vertellen ze graag door.

>

Over stolpen en kaakbergen

De karakteristieke stolpboerderij met piramidevormig dak is beeldbepalend voor het Noord-Hollands landschap. Dit type boerderij komt alleen voor boven het IJ en is in de loop van de 16e eeuw ontstaan. De eigenaardige en compacte vorm komt door de behoefte om wonen en werken onder één dak samen te brengen. De boer deelde letterlijk een huishouden met zijn koeien. Ondanks dat de stolp wijdverbreid in het landschap voorkomt, staat het voortbestaan van deze boerderijvorm onder druk. Reden te meer om even stil te staan bij deze ‘piramiden van de polder’. Dit kan goed in het buurschap Overleek waar verschillende boerderijtypen te zien zijn. 

>

StolpAward voor Jan de Groot

Tijdens het jaarlijkse Stolpenoogstfeest is op 4 oktober 2019 de StolpAward 35 uitgereikt aan Jan de Groot uit Midden-Beemster, vanwege zijn verdiensten voor de Stolpboerderijen.

>

Stolpverhaal uit de Beemster

Aan de Zuiderweg in de Beemster is het bont en lijkt het klimaat milder. Een mediterraan windje waait door beloverde fruitbomen. Hier heerst een aangenaam ontspannen sfeer. Zo anders dan in het jachtige elders.

>

West-Friesland: streekproducten

Eind april 2010 werd voor maar liefst € 1.589,40 de eerste kist geoogste Opperdoezer Ronde verkocht. De unieke aardappel mag alleen worden geteeld rond het West-Friese plaatsje Opperdoes. Naast de Opperdoezer Ronde koestert en beschermt West-Friesland meer regionale producten, zoals de karakteristieke stolpboerderij.

>

Van bollenschuur tot kangoeroewoning

Een strakblauwe lucht, een buitenthermometer wijst 26 graden. Op de grasgroene, hoge dijk hijgt hier en daar een schaap. In een rustig hoekje van het dorp achter deze Westfriese Omringdijk staat een schilderachtige stolp strak en kantig in het harde licht van de voorjaarszon. Een verzorgde moestuin en een tuin vol bloeiende planten flankeren het rietgedekte puntdak. Twee blonde meisjes spelen op het kort gemaaide grasveld.

>

Stolpverhaal uit Oudorp

Meerkoeten kleumen in hun zwarte schipperstruien op de besneeuwde oever van de bevroren Hoornsevaart. De kerktoren prikt als een omgekeerde obliehoorn in de wazige winterlucht. De knotwilgen langs de Munnikenweg  tonen als een rij monniken uit vervlogen tijd. Ze lossen als een vervagende streepjescode op in de grondmist. Het lofwerk op de topgevel van de grote stolp ‘Eendracht Maakt Macht’ schittert in de winterzon. Alsof een lichtreclame wordt ontstoken.

>

Stolp als brug

Sint Maartensbrug is een klein boerendorp aan de Grote Sloot. Dit water loopt door de polder de Zijpe en verbindt het Noordhollands Kanaal met het Oude Veer. Langs de Grote Sloot en in de omgeving staan nog vele oude stolpboerderijen. Net voorbij Sint Maartensbrug rijst een bijzondere nieuwe stolp op: de loopbrug over de Grote Sloot.

>