We hebben 136 resultaten gevonden

De mooiste nog bestaande Noord-Hollandse kastelen

Ronde torens, classicistische pronktuinen of slotgrachten. In de late middeleeuwen telde Noord-Holland een groot aantal kastelen en burchten die het landschap van de provincie sterk bepaalden. Slechts een fractie van deze markante gebouwen heeft de tand des tijds doorstaan en kun je vandaag de dag nog in volle glorie aanschouwen. We hebben vijf fraaie verdedigingswerken en adellijke woningen voor je op een rijtje gezet.

>

Een verdwenen kasteel van graaf Floris V

Tijdens opgravingen op het terrein vlakbij de Westfriese Omringdijk gedurende de afgelopen decennia zijn allerlei prachtige vondsten gedaan. Deze zijn te zien in het nabij gelegen Museum Eenigenburg. Zo is er het zeer bijzondere wijnglas op een hoge stam. Het glas van 14 cm hoog was bijna compleet en kon daarom gerestaureerd worden. Uit middeleeuwse bronnen weten we dat deze glazen niet alleen gebruikt werden door de hogere standen, maar ook in herbergen en door handwerkslieden. De archeologen vonden nog veel meer zaken die met het dagelijkse eten en drinken te maken hadden, zoals kannen, drinkschaaltjes, kookpotten, braad- en bakpannen, een boter- of honingpot en grote waterkannen van aardewerk. Ook werd een kookpot van brons aangetroffen en gedraaid houtwerk (nappen en schaaltjes).

>

Kastelen bij Alkmaar

In de middeleeuwen hebben bij Alkmaar verschillende kastelen gestaan. Het oudste kasteel is kasteel de Torenburg, gebouwd door graaf Willem II, graaf van Holland, de vader van graaf Floris V. Het kasteel, waarvan de bouw in 1253 voltooid werd, lag iets ten westen van de huidige Friesebrug, ter hoogte van de Herenstraat. Van het kasteel zelf is niets meer te zien, maar de straatnaam Torenburg herinnert nog aan de naam van het kasteel (burcht). Het kasteel stond op een strategische plek en speelde een belangrijke rol tijdens de strijd van de graven van Holland tegen de West-Friezen.

>

Dwangburcht om West-Friezen te temmen

Zijn vader, graaf Willem, was niet ver van Medemblik vermoord. Om de koppige West-Friezen te temmen besloot graaf Floris V een dwangburcht te bouwen. Bij Medemblik aan de Zuiderzee.

>

Het slot te Egmond aan den Hoef

In Egmond aan den Hoef vind je de fundamenten en een stukje ruïnemuur van wat ooit het markante Kasteel Egmond was. Een indrukwekkend bouwwerk uit de middeleeuwen, waar uiteindelijk niets anders van overbleef dan een paar resten in een moeras. Het grondplan van de ruïne, die de resten tot op de dag van vandaag nog laten zien, voert ons terug naar de middeleeuwen.

>

Kasteel Sypesteyn: bijna nooit iets veranderd

Stel je voor dat de Jonkheer van Sypesteyn (1857 – 1937) uit de dood zou herrijzen. Hij ziet dan dat zijn tuin nog nagenoeg hetzelfde is, zoals hij dat rond 1902 aan had laten leggen. . Dat we de tuin in de originele staat kunnen zien, is te danken aan tuinbazin Henny van der Wilt.

>

Sypesteyn

Verscholen langs de Nieuw Loosdrechtsedijk ligt de buitenplaats kasteel Sypesteyn. Omringd door boerenbedrijven en weilanden is de twintigste–eeuwse buitenplaats in permanente aanbouw. Met de toren en de bijgebouwen vormt de buitenplaats een uniek rustplekje in Loosdrecht.

>

Onbekend kasteel ontdekt in Heemskerk

In mei en juni voerde het bureau Saricon voor de gemeente Heemskerk een veldonderzoek op het kasteelterrein van Oud Haerlem uit. Het bureau scande en mat het ondergrondse kasteelterrein. Zo hoopte de gemeente meer informatie te krijgen over het archeologisch Rijksmonument. De eerste resultaten van het bodemonderzoek zijn bekend. Wethouder Aad Schoorl: “Ik moet u zeggen, de eerste resultaten zijn sensationeel”.

>

Het verdwenen kasteel bij Wijdenes

Ook Wijdenes draagt de sporen van Floris V. Op 25 juni 1282 verbleef hij op het kasteel ter plaatse. Dat weten we, omdat hij op die datum vanuit Wijdenes een oorkonde uitvaardigde.

>

Jonkheer Henri bouwt aan zijn verleden

Voor jonkheer Henri Sypesteyn was de toekomst zijn verleden. In Loosdrecht bouwde hij een nieuw kasteel in oude stijl. Weilanden toverde hij om in een 17e-eeuws park. Naar eigen ontwerp. Bezoek kasteel-museum Sypesteyn en je betreedt de droom van de jonkheer.

>

Kasteel Radboud: burcht van Floris V

Met een verleden als dwangburcht, kerk en ruïne vormt het kasteel een romantisch plaatje. Kasteel Radboud te Medemblik is de enige overgeleverde burcht van Floris V in Noord-Holland.

>

Kasteel Oud Haerlem

Door het voorraam van mijn ouders bekeek ik als kind de wereld, mijn leefwereld, Heemskerk. Daar waar ik woon, naar school ging en speelde. Waar vroeger paarden stonden, staat nu een flat, daarnaast een rotonde met een weg naar de nieuwbouwwijk. Even verderop een groot weiland, dat deel van het uitzicht is mijn hele jeugd onbebouwd gebleven. Als ik langs dit weiland over ‘de dijk’ wandel met onze hond, vliegen de zwaluwen en reigers laag over. Je hoort er het gekwaak van de kikkers en de koeien staan tevreden te grazen. De tijd lijkt er stil te staan.

>