We hebben 500 resultaten gevonden

Het Huis met de Beelden

De voormalige buitenplaats ‘Eindenhout’, het ‘Huis met de Beelden’, was tijdens de bezetting getuige van enige opmerkelijke gebeurtenissen. Meestal speelden die zich af in de achter het huis gelegen bossen. Het Haarlemse verzet executeerde daar Duitse bezetters. Hoeveel precies, is niet bekend. Aan de straatkant van het Huis vond ook een executie plaats. Daar beroofden een paar Duitsers de Heemsteedse verzetsman ir. H. van Tongeren van het leven. Wellicht was daarbij zelfs de ‘Slager van Lyon’, Klaus Barbie, betrokken.

>

Electrische spoorlijn Haarlem-Zandvoort (1935)

In 1935 wordt op de spoorlijn van Haarlem naar Zandvoort aan Zee overgestapt van de stoomtrein naar de elektrische trein. Beide treinen rijden ter gelegenheid van de electrificatie over het traject. De stoomtrein rijdt station Haarlem binnen en vervolgens zien we de nieuwe elektrische trein aankomen in station Zandvoort Bad.

>

Brinkmann: ondergang van een imperium

Het Grand Café aan de Grote Markt en de daar achter liggende Passage dragen nog wel de naam, maar het oude ‘Brinkmann’ sloot al meer dan dertig jaar geleden voorgoed zijn deuren. Het was het treurig slot van een fameus stuk Haarlemse horecageschiedenis. Het originele horeca-etablissement was tot ver buiten Haarlem bekend. De geschiedenis van de onderneming begon in 1879 toen Joseph Otto Brinkmann en zijn broer Heinrich in het pand aan de Grote Houtstraat een café-restaurant openden. De combinatie van café en restaurant was toen nog zeer ongebruikelijk, maar de nieuwe formule sloeg snel aan. Al in 1881 verhuisde men het etablissement naar de Grote Markt. Het ging daar een periode van onstuimige groei tegemoet.

>

Eerbetoon aan de oudste nachtclub van Nederland

Op zaterdag 6 juli opent in 37PK, Platform voor Kunsten, een unieke tentoonstelling over 36 jaar aan muziekgeschiedenis, clubcultuur, onvergetelijke feesten en ontmoetingen in Club Stalker, samengesteld door kunsthistorica Manique Hendricks.

>

Rondleidingen musea Amsterdam, Haarlem en Leiden

Amsterdam City Walks organiseert in de maanden januari en februari rondleidingen langs tentoonstellingen in Haarlem, Amsterdam en Leiden. De rondleidingen worden veelal door kunsthistorici gegeven.

>

Hope en Welgelegen

De steenrijke koopman-bankier Henry Hope koopt in 1769 een buitenverblijfje aan de Dreef in Haarlem. Maar daar blijft het niet bij. Hope koopt alle omringende tuinen en huizen en hij begint aan een ongekend groot project: de bouw van Paviljoen Welgelegen.

>

Open de Koepel: van gevangenis naar school

De Haarlemse koepelgevangenis is een monument van het denken over strafmethoden. Momenteel wordt het gebouw, met een koepeldak van ruim 50 meter doorsnede, herbestemd. Waar eens gevangenen zaten, komt het onderwijs van de toekomst.

>

Anthony Fokker

Het leven van luchtvaartpionier en onverschrokken zakenman Anthony Fokker wordt in 2015 verfilmd. Fokker, een toonbeeld van Hollands ondernemerschap, heeft onder andere geleefd in Haarlem en een vliegtuigenfabriek opgezet in Amsterdam-Noord. Aan het succesvolle en indrukwekkende oeuvre van een van Nederlands grootste zakenmannen zitten echter ook duistere schaduwzijdes.

>

Voormalig St. Elisabeth Gasthuis

Op nummer 47 staat de poort van het voormalige Sint Elisabeths Gasthuis. Op de steen boven de deur is te zien hoe een zieke wordt vervoerd in een grote draagmand. Het St-Elisabeth Gasthuis was het ziekenhuis voor de armen. De rijke bovenlaag werd thuis verpleegd. Sinds 1581 was het hier aan het Groot Heiligland gehuisvest, in het oude minderbroederklooster. De Gasthuispoort is het enige overblijfsel van het oude klooster. Het gasthuis werd bestuurd door vijf regenten en vier regentessen. De regenten zorgden voor het beheer en behoud van de goederen van het Gasthuis. Een door de stad aangestelde doctor medicus en een chirurgijn waren verantwoordelijk voor de medische zorg. 

>

Ripperda Kazerne: de verdediging van het Koninkrijk

Al tijdens de Tachtigjarige Oorlog tegen de Spanjaarden, gebruikten de Hollanders het onderwater zetten van stukken land als verdedigingsmiddel tegen vijandelijke invallen. Deze inundatiestroken waren onbegaanbaar voor paard en wagen en te ondiep om met boten overheen te varen. Het bleek een succesvolle tactiek, die in de zeventiende en achttiende eeuw met succes buitenlandse legers buiten de deur hield. Kort na zijn aantreden in 1815, besloot koning Willem I om een extra beschermingsgordel voor het westen van het land aan te leggen: De Nieuwe Hollandse Waterlinie. In de loop van de 19de eeuw ontstond er een stelsel van stellingen en waterlinies die het Koninkrijk onneembaar moesten maken. De Stelling van Amsterdam, waartoe de Ripperda Kazerne behoorde, diende als allerlaatste toevluchtsoord waarachter de regering en het leger zich konden verschansen. 

>