We hebben 402 resultaten gevonden

Centraal Station te Haarlem

Tot aan de eerste decennia van de negentiende eeuw vond het vervoer in Nederland plaats via landwegen en water. Het verkeer over de weg ondervond echter grote hinder van de talloze rivieren en slecht onderhouden wegen. Het watertransport, onder andere met de trekschuit, was traag en ondervond hinder wegens ijsgang en ondiepten. De uitvinding van de spoorwegen en de stoomlocomotief zorgde daarom voor ongekende mogelijkheden. De eerste spoorlijn in Nederland werd in 1839 in gebruik genomen tussen Amsterdam en Haarlem. Het huidige station van Haarlem dateert uit 1906.

>

Het voormalige Energie Bedrijf Haarlem

Nieuwe Energie is de naam van het bedrijvencentrum waar ooit het voormalige EBH (Energie Bedrijf Haarlem) gevestigd was, de gas-en lichtfabriek die Haarlem vroeger van gas en stroom voorzag. De diverse gebouwen hebben een nieuwe bestemming gekregen, zoals De Lichtfabriek waar verschillende activiteiten worden georganiseerd. In de grote transformatorhal zijn regelmatig beurzen, modeshows en dance-evenementen. In het voormalige meterhuis is een café-restaurant gevestigd.

>

Willem I laat ‘waterwolf’ temmen

Met een pennenstreek zet Willem I een punt onder een discussie die eeuwenlang had voortgekabbeld over de vraag: hoe tem je de ‘waterwolf’. Dat Haarlemmermeer vrat namelijk steeds meer land op. Hele dorpen waren al in de golven verdwenen. En het hield maar niet op.

>

Het waagstuk om de Waterwolf te temmen

Eeuwenlang was de vraag hoe je de onverzadigbare ‘Waterwolf’ kon temmen. Waterbouwkundige Jan Adriaanszoon Leeghwater meende in 1629 de klus met honderdzestig windmolens te kunnen klaren. Het bleef bij plannen maken. Totdat het Haarlemmermeer bij Halfweg dreigde door te breken naar het IJ. Wat nu?

>

Het puffende treintje uit Hoofddorp

Haarlemmermeer ademt dynamiek. Schiphol werkt dag en nacht. Treinen schichten door de polder. Automobilisten razen banenbreed voort. Hier pufte een eeuw geleden een stoomtreintje.

>

Kroonprins Willem-Alexander en Maxima in Haarlem (2001)

Bezoek van Kroonprins Willem-Alexander en Maxima aan Haarlem op 1 november 2001, als onderdeel van hun kennismakingstour door Nederland. nnEindelijk was het dan zover. Donderdag 1 november 2001 kwamen Kroonprins Willem-Alexander en zijn verloofde Máxima Zorreguieta op bezoek in Haarlem. Het Prinselijk paar bezocht eerst het Provinciehuis en maakte daarna een rit in een open […]

>

Haarlemmertrekvaart

Het is nu groot nieuws wanneer een planbureau becijferd dat de helft van de Nederlanders in een stedelijke omgeving woont. Maar in de zeventiende eeuw was dat ook zo! Het inwonertal van Amsterdam verdubbelde zelfs bijna tussen 1622 en 1660, van 105.000 inwoners naar 200.000.

>

Het lijk van Fake Krist op de Westergracht

De bekendste aanslag van het Haarlemse verzet op een landverrader vond plaats op 25 oktober 1944. Even na half negen ’s morgens vuurde de verzetsman Gommert Krijger de kogels af die een einde maakten aan het leven van Fake Krist. Deze keer was het gelukt.

>