We hebben 402 resultaten gevonden

Zo ging Haarlem gekleed, van korset tot minirok

Als de tentoonstelling in Museum Haarlem ‘Zo ging Haarlem gekleed’ iets duidelijk maakt, is het dat kleding ná 1900 niet alleen modieuzer is geworden, maar vooral praktischer. Een badpak van wol, je moet er toch niet aan denken.

>

Anno 1689 : Vuursteken in Haarlem voor stadhouder Willem III

Na een geslaagde overtocht van “’s Princenbosch” naar London bestijgt stadhouder Willem III van Holland de Engelse troon.Vreugdefeesten met knallend vuurwerk begeleiden in vele plaatsen zijn kroning tot koning van Engeland.

Tegenwoordig steekt Nederland regelmatig sierlijk en knallend vuurwerk af . Meestal om het oude jaar uit- en het nieuwe jaar in te leiden. Ook een gedenkwaardige gebeurtenis kan echter aanleiding voor velen zijn om eens flink de lont aan het vuurwerk te houden. Eind 17e eeuw was dit blijkbaar niet anders.

Op 21 april 1689 werden er in zowel de Nederlandse plaatsen Leiden, Maasstricht, Den Bosch en Haarlem als in London heel wat  vreugde-uitingen de lucht in geschoten. Aanleiding was het feit dat de Hollandse stadhouder Willem III en zijn vrouw Mary II de Engelse troon bestegen. Een belangrijk rol als diplomatiek centtrum werd in deze jaren weggelegd voor het landgoed De Kruidberg. Stadhouder Willem III van Holland kocht in 1682 het Landgoed Kruidberg van Sophia Trip en Daniël Jean Bernard. Het landgoed kreeg al snel als bijnaam’s Princenbosch. De prins gebruikte het landgoed als jachtverblijf. Eigenlijk werd het een kleinere versie van paleis het Loo.

>

De Waterwolf bedwongen

Een fietstocht langs de 62 kilometer lange Ringvaart die de gemeente Haarlemmermeer omsluit, biedt een uitdagend vergezicht. Ik steek de Ringvaart per fiets regelmatig over. Vanaf de brug tuur ik dan dromend het water in. Water dat rustig voortkabbelt, op het ritme van de wind en de stroming. Noord-Holland op haar best.

>

De Leidse trekvaart

Trekvaarten en trekschuiten: al in overgrootmoeders tijd waren het symbolen van stilstand en achteruitgang. Dat was de schuld van de toen nog ultramoderne spoorwegen. Vergeleken daarmee leken trekschuiten immers bijna letterlijk stil te staan, of beter: te liggen. Historisch gezien is dit een onrechtvaardig oordeel. In hun eigen tijd, de zeventiende en achttiende eeuw, waren trekschuiten efficiënte, comfortabele en betrouwbare vervoermiddelen. Hun bijdrage aan de Nederlandse welvaart valt moeilijk te onderschatten. Die bijdrage had overigens nog groter kunnen zijn, als de trekschuiten behalve personen, post en kleine pakjes ook goederen hadden mogen vervoeren. Maar dat mocht niet. Jaloers bewaakte stedelijke privileges stonden dat in de weg. Haarlem speelde daarbij een hoofdrol. Dat bleek ook toen in het midden van de zeventiende eeuw de trekvaart tussen Leiden en de Spaarnestad werd aangelegd.

>

Aangetreden Jeugdstorm op de Gedempte Oude Gracht

Op 31 maart 1942, even na twee uur ’s middags stonden ruim zevenhonderd Jeugdstormers en -stormsters aangetreden op de Gedempte Oude Gracht. Ze kwamen uit Haarlem en uit verschillende streken van Noord-Holland.

>

Historische hoeve in Hoofddorp

‘IJzeren Frits’ kan nooit hebben vermoed dat de bankjes, die hij anderhalve eeuw geleden voor zijn boerderij neerzette, de voorlopers zouden zijn van een compleet recreatiebos. Mr. A.H. van Wickevoort Crommelin (bijnaam ‘IJzeren Frits’) vond dat wandelaars halverwege Hoofddorp en Haarlem wel even mocht uitrusten. Zijn Mentzhoeve ligt nu als onderdeel van een partycentrum aan de rand van het Haarlemmermeerse Bos. In de vroegere graanschuur vind je het Historisch Museum Haarlemmermeer.

>

Judith Leyster (1609-1660)

Judith Leyster is de bekendste vrouwelijke schilder uit de 17de eeuw. De Haarlemse kunstenares is gezien haar schildertechniek waarschijnlijk in de leer geweest bij Frans Hals (1583-1666). Ze schilderde genrestukken, portretten en stillevens met als onderwerp vaak spelende kinderen of muzikanten. Als een van de weinige vrouwelijke schilders liet Leyster zich als lid inschrijven in het Haarlemse schildersgilde en werd, zover bekend, als eerste vrouw in 1633 vervolgens uitgeroepen tot ‘meester-schilder’.

>

Machinefabriek Figee en de Februaristaking

Op woensdagmorgen 26 februari 1941 legden 380 arbeiders van de machinefabriek Figee in Haarlem het werk neer. Op dinsdagmiddag waren al ongeveer vierhonderd personen bij Conrad en Stork Hijsch in staking gegaan. In de loop van woensdag sloten werknemers van de Haarlemsche Scheepsbouwmaatschappij en van de Haarlemsche Overhemden Industrie ‘Kerko’ zich bij de acties aan. De stakingen op de 25e en 26e zijn de geschiedenis ingegaan als de ‘Februaristaking’.

>

Lourens Jansz. Coster: een omstreden figuur op de Grote Markt

Welke stad kan er prat op gaan een immens beeld van een omstreden figuur in het hart te hebben gesloten? Op de Haarlemse Grote Markt staat al 160 jaar lang het beeld van Lourens Jansz. Coster, de vermeende uitvinder van de boekdrukkunst. Maar wie heeft het eigenlijk gemaakt?

>

Kerkgang kost Piet hele dag wandelen

Uren moest Piet Kistemaker door de jonge Haarlemmermeerpolder zwoegen om naar de kerk te gaan. Vier lange uren heen, vier terug naar de kerk in Aalsmeer. Maar in 1855, drie jaar na het droogmalen van de polder, hoefden Piet en de andere kerkgangers op zondag niet meer de Ringvaart over te steken. Het was in Haarlemmermeer echter nog wel enkele jaren behelpen met godsdienstoefeningen in een schuur. Tot er in 1857 een heus kerkgebouw verrees aan de Hoofdweg in Hoofddorp.

>