We hebben 500 resultaten gevonden

Historisch Museum Haarlemmermeer is sociaal!

In deze tijd van online communicatie kan geen enkele instelling achterblijven. Het Historisch Museum is daarom online te vinden op een aantal bekende ‘social media’ zoals Youtube, Facebook en Twitter. Hiermee wil het museum een dialoog kunnen aangaan, haar publiek verbreden en mensen kunnen voeden met historische informatie zonder dat ze hoeven langs te komen. Zo kan je waar en wanneer je maar wil jouw historische kennis over Haarlemmermeer vergroten.Dat laatste is vooral iets nieuws. De meeste bewoners van Haarlemmermeer weten eigenlijk weinig van de historie van Haarlemmermeer, terwijl dit soort kennis kan bijdragen aan het hechten aan je eigen omgeving (en het is gewoon leuk). Daarom post het museum elke dag om 12.00 uur een #factHLMR. Dat is een ‘wist-je-datje’ op Twitter met kort een (soms ludiek) historisch feit over Haarlemmermeer. Dus wil je meer weten over Haarlemmermeer vanuit de luie stoel, onderweg naar je werk, vanaf het schoolplein of als je je verveelt? Volg ons dan via Twitter en zoek op Historisch_HLMR of #factHLMR.Enkele tot nu toe verschenen #factHLMRs: •    #factHLMR Wist u dat de eerste graanbeurs gehouden werd in 1863 in dorpslogement de Beurs (nu Hotel-café-restaurant)?•    #factHLMR Wist u dat de eerste vee- en paardenmarkt in Haarlemmermeer plaats vond in 1859?•    #factHLMR Wist u dat de Ringvaart met schop en kruiwagen is gegraven en de Ringvaart 63 kilometer lang is?Bent u benieuwd naar gebeurtenissen in en rond het museum? Volg ons dan Youtube via ons eigen Historisch Museum kanaal. Bekijk daar filmpjes die we hebben gepost van een groep basisschool kinderen, de opening van een nieuwe tentoonstelling of bekijk welke bestaande filmpjes tot onze favorieten behoren. Het museum wil graag via dit kanaal meer laten zien wat ze doet om zo te drempel ons te bezoeken te verlagen. Zo krijgen ook mensen die niet de mogelijkheid hebben ons te bezoeken een idee van onze activiteiten. U kunt ons ook melden waar u graag meer filmmateriaal van zou zien, dan gaan wij aan de slag.Facebook is tegenwoordig hét medium om wereldwijd met vrienden online in contact te komen. Het museum is hier te vinden onder de naam Historisch Haarlemmermeer. Zit je zelf alleen op facebook en niet op Youtube of Twitter en wil je bijvoorbeeld wel de #factHLMR en filmpjes meekrijgen? Dat is geen probleem. Alle accounts zijn gekoppeld waarbij op facebook alle informatie van Youtube en Twitter te zien is. Een soort ‘all-in-one’ medium.Heeft u nog een idee hoe wij beter contact met u kunnen maken of u van informatie kunnen voorzien via het net? Post uw idee op onze Facebook, Twitter of Youtube account of mail ons via infohmh@xs4all.nl.Zo kunt u ons vinden: Twitternaam = Historisch_HLMR; Facebooknaam = Historisch Haarlemmermeer; Youtube kanaal = Historisch Museum.Voor algemene informatie verwijzen we u naar www.historisch-museum-haarlemmermeer.nl.

>

Burgemeesters zoeken onderdak in Hoofddorp

Twee jaar nadat burgemeester Slob in Haarlemmermeer aantrad (1908) was zijn woning klaar aan de Kruisweg. De ruime woning, gelegen aan de rand van het toenmalige Hoofddorp, was ontworpen door niemand minder dan K.P.C. de Bazel. De Bazel was de architect van het bankgebouw in de Vijzelstraat in Amsterdam, dat tegenwoordig dienst doet als archief van de stad Amsterdam. Echter doordat burgemeester Slob verkeerd gokte met Russische aandelen, was hij in 1920 genoopt een kleiner huis op te zoeken. Hij verhuisde naar de Julianalaan in het dorp.

>

Lompen als importartikel

Het kan verkeren. Tegenwoordig dumpen we overbodige kleding in de kliko of in de speciale kledingbakken. In de glorietijd van de papiermolens (1600-1800) waren lompen een uiterst gewilde grondstof. Vooral voor de fabricage van wit papier waren witte linnen lompen een onmisbare grondstof.

>

Olympisch schaatstalent uit Oudkarspel

Al sinds 1896 vinden de schaatsers van IJsvereniging Volharding elkaar als het vriest. In 1928 hadden ze een primeur: hun Willem Kos, tuinderzoon uit Oudkarspel, was de allereerste Nederlandse schaatser die aan de start verscheen van een Olympisch schaatstoernooi.

>

Vrijheidsboom op het Revolutieplein

Op 19 januari 1795 werd met steun van de Franse Republiek de Bataafse Republiek gesticht. Op diezelfde dag verschijnt de eerste ‘vrijheidsboom’ op de Dam in Amsterdam. De grond was diep bevroren, zodat de boom met touwen vastgebonden moest worden.

>

20 april 1808: Amsterdam wordt hoofdstad van Nederland

Op 20 april 1808 vond de feestelijke intocht van koning Lodewijk Napoleon plaats. De burgemeester overhandigde daarbij de sleutels van de stad. Amsterdam werd onder Lodewijk Napoleon de hoofdstad van Nederland.

>

Honkbalstadion Pim Mulier

In 1963 werd het naar Pim Mulier vernoemde honkbalstadion gebouwd. Het was de eerste vaste honkbaltribune van Europa en heeft een capaciteit van 2.500 zitplaatsen. Vanaf de tweede editie is het Pim Mulier honkbalstadion stadion de vaste thuisbasis voor de tweejaarlijkse Haarlemse Honkbalweek, het invitatietoernooi waar het Nederlands honkbalteam in aantreedt tegen buitenlandse teams. Sinds 1998 is het toernooi alleen op invitatie bestemd voor landenteams. Het Nederlands honkbalteam heeft het toernooi drie keer gewonnen (in 2004 en 2006 en 2010).nPim Mulier staat bekend als de vader van de Nederlandse sport. In 1879 richtte hij op 14-jarige leeftijd de eerste Nederlandse sportclub op: de Haarlemse Football Club. De vitale Mulier deed aan atletiek, bandy – de voorloper van (ijs)hockey – , cricket, schaatsen, tennis en zwemmen. Hij reed de allereerste Elfstedentocht in 1890 en zorgde ervoor dat het een officiële wedstrijd werd. Het kruisje dat alle rijders nog altijd krijgen, is door Mulier ontworpen. Op zijn initiatief startte in 1909 de eerste wandelvierdaagse van Nijmegen.

>