We hebben 500 resultaten gevonden

Portret van een stad: Zandvoort

Zandvoort is een van dé badplaatsen van Nederland. Menig Noord-Hollander heeft zijn voeten gebrand aan het hete zand, een blubberkasteel gebouwd voor het zwin of bij zonsondergang een bordje kibbeling met lekker veel knoflooksaus leeggegeten. Ook de duinen van het Nationaal Park Zuid-Kennemerland en de Amsterdamse Waterleidingduinen zijn populaire bestemmingen voor dagjesmensen. Maar niet alleen het strand, de boulevard en de duinbossen kenmerken de badplaats. Wist je bijvoorbeeld dat Zandvoort eeuwenlang van de visvangst leefde en een tijdje een succesvolle aardappelteelt kende? Herken jij de andere Zandvoortse kenmerken in de tekening?

>

Strijd om droge voeten begon na de watersnood pas goed

Na de watersnood van 1916 ging de bezem door het versnipperde landschap van de dijkwaterschappen. Daarvoor in de plaats kwam één groot en professioneel waterschap dat samen met Provinciale Waterstaat de strijd met het oprukkende water aan ging.

>

De uitbarsting van naoorlogse volkswoede

Het mag dan vrede zijn in mei 1945, vredig is de situatie zeker niet. Nederland verkeert in totale chaos. Een uitbarsting van volkswoede richt zich op iedereen die maar van collaboratie wordt verdacht. Alle verdachten moeten worden opgepakt, met gezin en al. Als eind juni 1945 het eerste naoorlogse kabinet aantreedt, zijn al meer dan 100.000 mensen geïnterneerd. Ze worden hard aangepakt en de situatie in de ‘kampen’ waarin ze terecht komen is tergend. Een historicus schrijft later: ‘Het lijkt erop alsof de bewakers de methodes van de voormalige bezetters willen evenaren.’

>

Tussen bos en vaart

Ten zuiden van de Haarlemse stadswallen bevond zich sinds mensenheugenis een bos.

>

Stelling van Amsterdam: Westfront

De QR route Stelling van Amsterdam komt langs alle 42 forten van deze 135 kilometer lange verdedigingslinie rondom de hoofdstad. Om de QR route overzichtelijker en toegankelijker te maken, is de route onderverdeeld in verschillende stukken, de zogenaamde ‘fronten’.

>

Chef’Special

Chef’Special uit Haarlem speelt een opbeurende mix van funk, hiphop, rock en reggae. De muziek laat invloeden horen van Bob Marley, Red Hot Chili Peppers, The Roots en het Haarlemse Relax. In het seizoen 2011-2012 is Chef’Special de huisband van het televisieprogramma De Wereld Draait Door. Het tweede album Passing Through komt in 2014 binnen op de eerste plaats van de Album Top 100.

>

Relax

De Haarlemse soul- en hiphopformatie Relax wordt in 1998 opgericht en ontwikkelt zich in korte tijd tot een opwindende liveband. De band staat op grote Nederlandse festivals als Lowlands en North Sea Jazz en speelt in het buitenland onder meer tijdens het festival Oppikoppi in Zuid-Afrika.

>

Kunst stimuleren: Teylers Stichting

Pieter Teyler hield van kunst. Zo was hij een van de oprichters en donateurs van de Stads Teekenacademie (in 1796 voortgezet als Teekencollegie); de academie kon zelfs zijn huis De Hulst gebruiken. Vreemd is dat niet: goed kunnen tekenen was in die tijd niet alleen een zaak voor kunstenaars en ambachtslieden, maar ook voor een heer van stand. Ook na zijn dood wilde Teyler kunst stimuleren. Dat blijkt uit zijn testament. Daarom moest er een ‘konstschilder’ aangesteld worden als opzichter (conservator) van de kunstverzamelingen. Deze opzichter was tevens gastheer (kastelein) van het museum en mocht in het voormalige woonhuis van Pieter Teyler wonen.

>

Van Dik Hout

Van Dik Hout is een Nederlandstalige popgroep die afkomstig is uit Den Helder en na hun verhuizing naar Haarlem succesvol is met een eigen rockgeluid en herkenbare, gevoelige teksten. De single Stil In Mij uit 1994 wordt meer dan eens door de lezers van muziekblad Oor en luisteraars van Radio 3FM verkozen tot het mooiste Nederlandstalige popliedje van de 20ste eeuw. Tegenwoordig is Amsterdam de uitvalsbasis van de band.

>