We hebben 402 resultaten gevonden

Beinsdorp, het laatste eiland in het meer

Twee mannen wilden eind 1836 op het uitgestorven eilandje Beinsdorp eenden jagen. Een ijzige storm stak op. Het hele eiland verdween onder water. Kruipend over ijs en wadend door water moesten de mannen op de vlucht.

>

Jubileumjaar oudste kerk van Haarlem

In 2018 viert het Noord-Hollands Archief een prachtig jubileum. Eén van de publiekslocaties, de Janskerk, bestaat dit jaar 700 jaar. Op donderdag 22 februari trapt burgemeester Jos Wienen het jubileumjaar af.

>

De Iepenhof is stenen archief van Haarlemmermeer

Begraafplaats De Iepenhof in Hoofddorp kan men met recht het stenen archief van Haarlemmermeer noemen.  Deze algemene begraafplaats naast de hervormde kerk aan de Hoofdweg werd op 1 februari 1860 opengesteld. Het witte lijkenhuisje dateert uit 1877. Het verving een eenvoudiger lijkenhuisje dat nog gediend had als brandweerpost en als gevangeniscel. Op de begraafplaats liggen vele bekende inwoners van de gemeente begraven.

>

Monument voor Hannie Schaft in het Kenaupark

In de voorbije vijfhonderd jaar heeft Haarlem twee keer zwaar geleden onder een vijandelijke bezetting. In de zestiende eeuw veroverden de Spanjaarden de stad en tussen mei 1940 en mei 1945 heerste de Duitse bezetter. Aan die tragische perioden zijn de namen verbonden van twee vrouwen die zich tegen de vijand verzetten: Kenau Simons en Hannie Schaft. Sinds 3 mei 1982 zijn deze namen in Haarlem op symbolische wijze met elkaar verbonden. Toen onthulde prinses Juliana het standbeeld van Hannie Schaft. Het staat in het Kenaupark.

>

Huis van Michiel de Wael

In dit hoekhuis woonde Michiel de Wael (1596-1659). Hij was een rijke bierbrouwer en eigenaar van twee bierbrouwerijen, De Son en ’t Roode Hart. Hij was ook commissaris van de Kleine Bank van Justitie en bekleedde tussen 1625 en 1657 diverse officiersfuncties in de Haarlemse schutterijen. Bierbrouwers behoorden tot de machtigste burgers van de stad. Veel bierbrouwers hadden functies in het stadsbestuur, of officiersfuncties in de schutterijen. Van de 10 officieren met wie Michiel de Wael in 1627 door Frans Hals werd geportretteerd, waren er maar liefst zes bierbrouwer! 

>

Halfweg, tussen Amsterdam en Haarlem

Halfweg ontleent zijn naam aan de ligging halverwege Amsterdam en Haarlem. Halfweg ligt aan de Spaarndammerdijk die eeuwenlang het water keerde tussen de nog niet ingepolderde Haarlemmermeer en het IJ. Vanaf 1632 verbond de Haarlemmertrekvaart Amsterdam en Haarlem.

>

Hoe tem je de waterwolf?

Gulzig was de meedogenloze Waterwolf. En bloeddorstig. Hoe harder de storm, hoe meer het Haarlemmermeer zijn tanden liet zien. Dan verslond het huizen en landerijen, hele dorpen zelfs. Het zeventiende-eeuwse dorpje Nieuwerkerk verdween van de aardbodem, verorberd door de ‘Waterwolf’, de bijnaam die het Haarlemmermeer van de angstige bevolking kreeg.

>

Het Fundatiehuis in Haarlem

Pieter Teyler en zijn vrouw Helena Wijnand Verschaave hebben altijd in de Haarlemse Damstraat gewoond. Eerst in huis ‘De Hulst’ tussen het Klokhuisplein en de Damsteeg. Na het overlijden van zijn moeder (1721) voegde Teyler de familienaam De Hulst aan zijn eigen naam toe. In 1740 verhuisde hij naar het huidige nummer 21, het Fundatiehuis. Teyler hield De Hulst aan. Vanaf 1772 mocht de Teekenacademie er zijn intrek nemen. Deze academie was door zijn toedoen tot stand gekomen.

>

Adriaen van Ostade (1610-1685)

Adriaen Jansz. van Ostade (1610-1685) is een bekende Haarlemse kunstenaar uit de Gouden Eeuw. Hij staat veelal bekend om zijn ietwat spottende boerentaferelen. Er staan ruim achthonderd schilderijen, een honderdtal aan tekeningen en aquarellen en een aantal etsen op zijn naam. De kunstschilder is in de leer geweest bij Frans Hals en was lid van de Haarlemse schildersgilde en schutterij.

>

De barre winter van 1942 (Haarlem)

De winter in 1942 was de strengste winter sinds 153 jaar. Doordat de winter van ’42 in de Tweede Wereldoorlog viel was de impact van deze winter op het dagelijks leven groot.Een deel van de opnamen zijn gemaakt op de Wagenweg in Haarlem ter hoogte van het Florapark. Verder zijn er nog beelden van de […]

>

Lennaert Nijgh

Lennaert Nijgh is Nederlands bekendste tekstdichter, beroemd om zijn virtuoos en origineel taalgebruik. Zijn naam is onlosmakelijk verbonden met die van singer-songwriter Boudewijn de Groot. Hij wint onder meer een Gouden Harp en de Literaire Cultuurprijs van de Gemeente Hilversum. In 1999 wordt de dichter benoemd tot Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw.

>