We hebben 402 resultaten gevonden

Het beeld van Frans Hals

Op de hoeken van de brug naar het Houtplein zien we aan beide hoofdpijlers gebeeldhouwde figuren. Aan de linkerzijde staat de Haarlemse architect Lieven de Key, rechts is de beeltenis van Frans Hals. De schilder is te herkennen aan de gebruikelijke schildersattributen palet en penseel. De Haarlemse beeldhouwer Hendrik van den Eijnde (1869-1939) vervaardigde de granieten beelden bij de verbreding van de brug in 1926. 

>

Gemaal de Lynden: van gemaal tot eetgelegenheid

Tussen Amsterdam, Leiden en Haarlem strekten zich in de 13de eeuw minstens drie veenmeren uit. Er verdween steeds meer land. Het water moest weg, maar dit duurde nog tot 1849. Toen werden er drie gemalen neergezet, waaronder De Lynden.

>

Fort bij Penningsveer

Fort bij Penningsveer is een van de vroegste forten die een andere functie kreeg dan die van militaire. Het fort maakt onderdeel uit van het Westfront. In 1985 kwam het fort in handen van een stichting die het gebouw ging gebruiken voor jeugdwerk. Bij overname was het fort een grote bouwval, maar stukje bij beetje is het fort gerestaureerd tot een groepsaccommodatie voor hulpbehoevende jongeren.

>

Drooglegging van het Haarlemmermeer

Al in de zeventiende eeuw werden plannen gemaakt om het Haarlemmermeer droog te leggen. Het meer vormde een bedreiging. Steeds meer land ging verloren; dorpen en landerijen gingen kopje onder in het onstuimige water. Zelfs Vondel werd erbij gehaald om de plannen kracht bij te zetten. Hij schreef een gedicht waarin hij het meer afschilderde als ‘waterwolf’. Het mocht niet baten. Te veel mensen verdienden aan de scheepvaart, de tolheffingen, de visvangst. Het leidde tot een politieke strijd die door de landeigenaren werd verloren.

>

De Stadhuistoren van Haarlem

Wel eens omhoog gekeken en gezien welke windvaan er op de toren van het Stadhuis van Haarlem staat? Dat is een zeemeermin! In 1403 strandde er tijdens een storm een zeemeermin in het Purmermeer bij Edam. Haarlem, als grootste stad van Holland, eiste het wonder gewoon op en zo kwam zij in Haarlem te wonen. Men leerde haar spinnen en bidden en zij zou hier nog jaren hebben geleefd. Toen ze overleed, werd ze gewoon in de kerk begraven.

>

Op drukke beursdag opende bank bijkantoor in Hoofddorp

Na de opening in 1912 van een spoorstation in Hoofddorp en daar vlakbij een nieuw postkantoor zag de Haarlemsche Bankvereeniging hier kansen. De bouw van een bijkantoor begon in 1916, op woensdag 16 mei 1917 kon het publiek naar binnen. Het bankgebouw was ontworpen door architect J.B. van Loghem. Beursdag was normaal op donderdag, maar deze keer werd beursdag op woensdag gehouden. Omdat de dag erna Hemelvaartsdag was, en dan was alles dicht in Hoofddorp.

>

Een stadsorgel met wereldfaam

Tussen 1735 en 1738 bouwde de Duitser Christian Müller een nieuw orgel voor de stad Haarlem in de Sint Bavokerk. Met dit grootse orgel bezat Haarlem een object om trots op te zijn. Behalve lokaal aanzien, speelde bij de orgels ook regionale prestige een rol. Geen stad wenste op orgelgebied onder te doen voor naburige steden. Orgels waren in het calvinistische Nederland belangrijke visitekaartjes.

>

Grote Markt: Oranjegezinden nu en patriotten toen

“Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima, ik heet u van harte welkom in Haarlem, op het mooiste plein van uw koninkrijk”. Met deze woorden verwelkomde burgemeester Schneiders het koningspaar tijdens hun kennismakingsbezoek aan de provincie Noord-Holland op 14 juni 2013.

>

Bier en water

Geen mens zou het nu nog in zijn hoofd halen om water uit het Spaarne te gebruiken bij het brouwen van bier. Toch kon de bierbrouwerij in Haarlem ooit een florerende industrietak worden dankzij de aanwezigheid van schoon Spaarnewater.

>