We hebben 500 resultaten gevonden

De Stadhuistoren van Haarlem

Wel eens omhoog gekeken en gezien welke windvaan er op de toren van het Stadhuis van Haarlem staat? Dat is een zeemeermin! In 1403 strandde er tijdens een storm een zeemeermin in het Purmermeer bij Edam. Haarlem, als grootste stad van Holland, eiste het wonder gewoon op en zo kwam zij in Haarlem te wonen. Men leerde haar spinnen en bidden en zij zou hier nog jaren hebben geleefd. Toen ze overleed, werd ze gewoon in de kerk begraven.

>

“Kijk dat keiharde zwarte ijs nou toch eens!”

Wie van ijskoud houdt, en van sneeuwpret, kan zijn hart nu al in het Teylers Museum ophalen aan ‘ijskoude schilderijen uit de 19e eeuw’ tijdens de nieuwe tentoonstelling ‘Echte Winters’.

>

Waarom zijn Noord-Holland en Zuid-Holland gesplitst?

In de zeventiende eeuw was Holland het belangrijkste gewest binnen de Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden. Zelfs zo belangrijk, dat Nederland tot op de dag van vandaag in het buitenland vaak Holland wordt genoemd. Maar tegenwoordig hebben we een noordelijk en een zuidelijk deel van Holland. Waarom en wanneer is de provincie Holland in tweeën gesplitst?

>

Open Opgraving: De Haarlemse Beek

Tijdens de Nationale Archeologiedagen kun je op verschillende Noord-Hollandse locaties de leukste archeologische vondsten en activiteiten ontdekken! In Haarlem kun je een archeologische opgraving bezoeken.

>

Halfweg, tussen Amsterdam en Haarlem

Halfweg ontleent zijn naam aan de ligging halverwege Amsterdam en Haarlem. Halfweg ligt aan de Spaarndammerdijk die eeuwenlang het water keerde tussen de nog niet ingepolderde Haarlemmermeer en het IJ. Vanaf 1632 verbond de Haarlemmertrekvaart Amsterdam en Haarlem.

>

De zanderij van Middenduin

Vanaf deze locatie kijkt u uit over de voormalige zanderij van Middenduin. Deze natte duinvallei kent een grote rijkdom aan vochtminnende vegetatie. Voor iedereen is in het voorjaar het zachte geel van de ratelaar te zien en in augustus het witte bloempje van de parnassia. De plek was eens onderdeel van de landbouwassociatie Middenduin, een ontginning in de tijd van de Bataafse republiek in 1794. De mens heeft altijd een belangrijke rol in Middenduin gehad, als veehouder, zandafgraver en als bollenteler. Staatsbosbeheer beheert nu het Middenduin, een gedeelte van het Nationaal Park Zuid-Kennemerland met een eeuwenoude cultuurhistorie en heel diverse natuur.

>

Evangelisch Lutherse Gemeente Haarlem

In een stille, tamelijk smalle straat, de Witte Herenstraat, ligt achter een gietijzeren hek een pleintje. De westelijke grens van dit pleintje wordt gevormd door de voorgevel van de Evangelisch-Lutherse kerk. Lees meer

>

Union Chocoladefabriek in Haarlem

In 1901 is de Onderlinge Chocoladefabriek ‘De Nederlandsche Banketbakkersvereniging’ door ongeveer zeshonderd banketbakkers in het leven geroepen. In 1903 kon men starten met de productie van cacao en chocolade. In 1904 kreeg de fabriek de naam N.V. Cacao- en Chocoladefabriek Union. In 1912 telde Union ongeveer honderd werknemers.

>

Hoofdbureau van Politie, Koudenhorn, Haarlem

Het complex Koudenhorn 2 fungeerde van 1770 tot 1810 als Diaconiehuis, Aalmoezenierhuis en Weeshuis. Van 1810 tot 1960 diende het voornamelijk als kazerne. Na verbouwing werd het complex heropend als Hoofdbureau van Politie.

>