We hebben 500 resultaten gevonden

Geuzen op de Diemerzeedijk

Vanaf 1568 was er strijd en opstand in de Nederlanden tegen de Spaanse katholieke bestuurders. Een strijd die de geschiedenis zou ingaan als de tachtigjarige oorlog. In Diemen woonden veel katholieken en was er in de eerste instantie weinig aan de hand. Maar dat veranderde al gauw. In 1572 vormde het doorgaans zo vredige dorpje het toneel voor gevechten en terreur.

>

voormalige Energie Bedrijf Haarlem

Nieuwe Energie is het voormalige EBH-terrein (EBH = Energie Bedrijf Haarlem), de gas-en lichtfabriek van Haarlem. De in Londen gevestigde, maar multinationaal opererende Imperial Continental Gas Association (ICGA) opende in 1836 een gasfabriek Haarlem.

Lees meer

>

Vlietzorg

Ingeklemd tussen het Spaarne, de Buitenrustlaan en nieuwe bebouwing ligt de buitenplaats Vlietzorg. Van deze buitenplaats zijn het huis en het koetshuis of bollenschuur (gezien vanaf de straat, rechts van het huis gelegen) overgebleven. De tuinen die reikten tot Welgelegen zijn nu volgebouwd met woningen.

>

Het Frans Hals Museum dankt zijn ontstaan aan een rederijkersfeest

Het Frans Hals Museum is gevestigd in een gebouw dat zijn ontstaan dankt aan een rederijkersfeest: het Landjuweel uit 1606. Op initiatief van de Haarlemse rederijkerskamer De Pellicaen (beter bekend onder zijn motto: ‘Trou moet Blycken’) werd een feest georganiseerd ten bate van het oudemannenhuis. Met de opbrengst uit een grote loterij kon het oudemannenhuis vervolgens worden gebouwd. Het was destijds een van de vroegste bejaardentehuizen ter wereld; tegenwoordig is het een prachtige setting voor de collectie oude kunst van het museum.

>

Huis Barnaart, parel uit de Franse tijd

Tijdens het verblijf van keizer Napoleon Bonaparte in Noord-Holland in oktober 1811 maakten ook de steden en dorpen in Kennemerland kennis met hun nieuwe heerser. Al was het maar kort, want Napoleon hield van opschieten. Meestal was hij in een flits voorbij. Zijn broer, koning Lodewijk Napoleon, deed het enkele jaren eerder kalmer aan. Hij logeerde enige tijd in het voorname Huis Barnaart in Haarlem, een fraai voorbeeld van de Empirestijl.

>

De familie Zocher, voor uw park- en tuinontwerpen

Wat hebben de Haarlemmerhout, de vuurtoren van Egmond aan Zee, het Amsterdamse Vondelpark en de tuinen van Paleis Soestdijk gemeen? Ze werden ontworpen door de beroemde Haarlemse familie Zocher.

>

Stadsorganisten

Sinds de Middeleeuwen kent men al het fenomeen stadsmuziek: openbare muziekbeoefening op kosten van de stad. Dat betrof aanvankelijk de stadspijpers, die voor allerlei ceremoniële gelegenheden werden ‘opgetrommeld’. Zij verdwenen in de loop van 17e eeuw geleidelijk van het toneel. Zij werden vervangen door stadorganisten, een unieke, Nederlandse functie.

>

Haarlemmertrekvaart

Het is nu groot nieuws wanneer een planbureau becijferd dat de helft van de Nederlanders in een stedelijke omgeving woont. Maar in de zeventiende eeuw was dat ook zo! Het inwonertal van Amsterdam verdubbelde zelfs bijna tussen 1622 en 1660, van 105.000 inwoners naar 200.000.

>

Oude spoorbrug Amsterdam-Haarlem

De Oude spoorbrug Amsterdam-Haarlem ligt in de oudste spoorlijn van Nederland (1839). Bij de overgang van breedspoor (Engelse maat) naar normaalspoor (Europese maat) in 1865 verving men de houten brug door een exemplaar met gietijzeren liggers en welijzeren dwarsliggers. Bij een spoorverlegging en spoorverdubbeling rond 1916 is de huidige spoorbrug tot stand gekomen.n 

>

Station Vijfhuizen (spoorlijn Haarlem-Hoofddorp-Aalsmeer)

Station Vijfhuizen (spoorlijn Haarlem-Hoofddorp-Aalsmeer) is een voormalig spoorwegstation aan de spoorlijn Aalsmeer – Haarlem. Het station, van het Standaardtype HESM II, werd in 1911 gebouwd en is tegenwoordig ingericht als woonhuis. Verder stonden er bij het station twee (brug-)wachterswoningen (resp. nummer 10 en 11). Deze werden beide in 1915 gebouwd, en zijn tegenwoordig ook ingericht als woonhuizen.n 

>