We hebben 434 resultaten gevonden

Machinefabriek Figee en de Februaristaking

Op woensdagmorgen 26 februari 1941 legden 380 arbeiders van de machinefabriek Figee in Haarlem het werk neer. Op dinsdagmiddag waren al ongeveer vierhonderd personen bij Conrad en Stork Hijsch in staking gegaan. In de loop van woensdag sloten werknemers van de Haarlemsche Scheepsbouwmaatschappij en van de Haarlemsche Overhemden Industrie ‘Kerko’ zich bij de acties aan. De stakingen op de 25e en 26e zijn de geschiedenis ingegaan als de ‘Februaristaking’.

>

Het lijk van Fake Krist op de Westergracht

De bekendste aanslag van het Haarlemse verzet op een landverrader vond plaats op 25 oktober 1944. Even na half negen ’s morgens vuurde de verzetsman Gommert Krijger de kogels af die een einde maakten aan het leven van Fake Krist. Deze keer was het gelukt.

>

Eglise Wallonne de Haarlem

Op het Begijnhof staat een hervormde kerk waarin nu al meer dan vierhonderd jaar elke zondag een Franse preek te horen is. Van oorsprong is dit de middeleeuwse kerk van de begijnen die eind zestiende eeuw vluchtelingenkerk werd. We hebben het over de Waalse Kerk.

>

Evangelisch Lutherse Gemeente Haarlem

nIn een stille, tamelijk smalle straat, de Witte Herenstraat, ligt achter een gietijzeren hek een pleintje. De westelijke grens van dit pleintje wordt gevormd door de voorgevel van de Evangelisch-Lutherse kerk.

>

Het Haarlemmer-meer

Waar eens schepen voeren en stormen raasden, landen nu Boeings. Als je op de dijk van de Ringvaart staat en in de verte de vliegtuigen ziet gaan en komen, is het nauwelijks voorstelbaar dat de Haarlemmermeerpolder die je voor je ziet, eens een binnenmeer was.

>

Union Chocoladefabriek in Haarlem

In 1901 is de Onderlinge Chocoladefabriek ‘De Nederlandsche Banketbakkersvereniging’ door ongeveer zeshonderd banketbakkers in het leven geroepen. In 1903 kon men starten met de productie van cacao en chocolade. In 1904 kreeg de fabriek de naam N.V. Cacao- en Chocoladefabriek Union. In 1912 telde Union ongeveer honderd werknemers.

>

Hope en Welgelegen

De steenrijke koopman-bankier Henry Hope koopt in 1769 een buitenverblijfje aan de Dreef in Haarlem. Maar daar blijft het niet bij. Hope koopt alle omringende tuinen en huizen en hij begint aan een ongekend groot project: de bouw van Paviljoen Welgelegen.

>

Voormalige Droste Fabrieken, Haarlem

Aan het eind van de negentiende eeuw was aan de Grote Houtstraat de kleine chocoladefabriek van J.G. Droste gevestigd. In 1897 verhuisde het bedrijf naar de Veerpolder aan het Noorder Buitenspaarne. Het fabriekscomplex is door de jaren heen steeds verder uitgebreid en groeide met het bedrijf mee.

>

ABC Architectuurcentrum/ Historisch Museum Haarlem; Frans Halsmuseum

Hier op het Groot Heiligland bevond zich van 1581-1873 de hoofdingang van het Sint Elisabeth Gasthuis, de Gasthuispoort. De neo-Hollandse renaissance uitbreiding van het gasthuis uit 1895 werd ontworpen door J. Drost en F.G.N. Haitsma Mulier. In 1906 volgde opnieuw een uitbreiding. Het complex sluit goed aan bij de Hollandse renaissance architectuur van het Frans Halsmuseum en herbergt het Historisch Museum Haarlem en het Architectuurcentrum ABC. Het Frans Halsmuseum is hier schuin tegenover.

>

De voormalige Drukkerij Johan Enschedé in Haarlem

In 1761 vestigde Johan Enschedé een drukkerij in enkele panden aan de Coolmarkt, het latere Klokhuisplein. De firma Johan Enschedé en Zn bestond uit een lettergieterij, een drukkerij, een uitgeverij en een drukkerij voor waardepapieren. De constante groei van het bedrijf leidde tot de vorming van een omvangrijk bedrijfscomplex in het gebied Damstraat, Nauwe Appelaarsteeg, Bakenessergracht, Korte Begijnstraat, Lange Begijnstraat en Klokhuisplein.

>

Teylers Museum in Haarlem

Teylers Museum is het oudste museum van Nederland, gebouwd in 1784 en van voorwerpen voorzien dankzij de erfenis van de rijke bankier en koopman Pieter Teyler. Als bezoeker dwaal je langs mineralen, fossielen, tekeningen, schilderijen, natuurkundige instrumenten, munten en penningen, tentoongesteld in sfeervolle historische zalen en vitrines, uitsluitend door daglicht beschenen. Het HollandRoute Routepunt Teylers Museum is een geweldige attractie van groot historisch belang. Inmiddels is het museum kandidaat voor plaatsing op de Werelderfgoedlijst van UNESCO.

Adres: Spaarne 16, Haarlem.

>