We hebben 500 resultaten gevonden

Een eregalerij aan beroemde bezoekers

Het Müllerorgel in de Grote of Sint Bavokerk genoot grote bekenheid tot ver buiten onze landsgrenzen. In de loop der tijd hebben een aantal beroemde componisten op het orgel gespeeld. Het tienjarige jongetje Wolfgang Amadeus spreekt daarbij nog weer een stuk meer tot de verbeelding dan Handel. Maar het feit dat zowel Händel als Mozart de toetsen hebben beroerd draagt in niet geringe mate bij aan de roem die het orgel nog altijd geniet.

>

Rein van den Broek

De Haarlemse trompettist Rein van den Broek is onder meer bekend van de symfonische popgroep Ekseption en als componist van de herkenningstune van Radio Tour De France.

>

Volksuniversiteit Haarlem

Nu kunt u er een cursus hedendaagse architectuur volgen of bijvoorbeeld een moderne taal leren. Het gebouw aan de Leidsevaart waarin nu de Volksuniversiteit huist, kwam gereed in 1915. Het was toen het spiksplinternieuwe onderkomen van de Rijkskweekschool voor onderwijzers. Kort daarvoor, in oktober 1914, kreeg het tijdelijk een andere bestemming. Het gebouw was toen nog niet helemaal voltooid en daarom kon het even dienst doen als opvangplaats voor vluchtelingen. Lees meer

>

Museum Haarlem

Haarlem Waterproof nVan 2015-03-28 tot 2015-09-27nn1000 jaar water en de stadnnAl sinds het ontstaan van Haarlem, ruim duizend jaar geleden, was de beschikbaarheid van oppervlaktewater en schoon drinkwater een bron van voorspoed. Maar vanzelfsprekend was dit allerminst.nnOm te kunnen profiteren van het water hebben de Haarlemmers het keer op keer moeten overwinnen.nOverstromingen, oorlogen en belegeringen, epidemieën, economische groei en verstedelijking hebben hun weerslag op het waterhuishouden en de waterkwaliteit in en om de stad.nDit gold voor het verleden, maar geldt zeker ook voor deze tijd, waarin de gevolgen van de klimaatverandering de grootste dreiging vormen.nnHaarlem Waterproof laat aan de hand van historische prenten, schilderijen, foto’s en objecten zien hoe de inwoners van Haarlem en Zuid-Kennemerland leefden met water.nZo is Haarlem in de 15e eeuw een van de belangrijkste biersteden van Holland.nOok de textielindustrie zorgt voor welvaart, maar ook voor vervuiling van

>

De kogel is door de (Sint Bavo)kerk

Dagen of wekenlang heb je gepiekerd, maar eindelijk is de beslissing genomen. Velen zullen zeggen dat ‘de kogel door de kerk is’. De uitdrukking wordt al honderden jaren gebruikt. Maar waar komt deze eigenlijk vandaan? Een gangbaar antwoord is te vinden als we in de geschiedenisboeken van de Haarlemse Sint Bavokerk duiken.

>

De Stadhuistoren van Haarlem

Wel eens omhoog gekeken en gezien welke windvaan er op de toren van het Stadhuis van Haarlem staat? Dat is een zeemeermin! In 1403 strandde er tijdens een storm een zeemeermin in het Purmermeer bij Edam. Haarlem, als grootste stad van Holland, eiste het wonder gewoon op en zo kwam zij in Haarlem te wonen. Men leerde haar spinnen en bidden en zij zou hier nog jaren hebben geleefd. Toen ze overleed, werd ze gewoon in de kerk begraven.

>

“Kijk dat keiharde zwarte ijs nou toch eens!”

Wie van ijskoud houdt, en van sneeuwpret, kan zijn hart nu al in het Teylers Museum ophalen aan ‘ijskoude schilderijen uit de 19e eeuw’ tijdens de nieuwe tentoonstelling ‘Echte Winters’.

>

Waarom zijn Noord-Holland en Zuid-Holland gesplitst?

In de zeventiende eeuw was Holland het belangrijkste gewest binnen de Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden. Zelfs zo belangrijk, dat Nederland tot op de dag van vandaag in het buitenland vaak Holland wordt genoemd. Maar tegenwoordig hebben we een noordelijk en een zuidelijk deel van Holland. Waarom en wanneer is de provincie Holland in tweeën gesplitst?

>

Halfweg, tussen Amsterdam en Haarlem

Halfweg ontleent zijn naam aan de ligging halverwege Amsterdam en Haarlem. Halfweg ligt aan de Spaarndammerdijk die eeuwenlang het water keerde tussen de nog niet ingepolderde Haarlemmermeer en het IJ. Vanaf 1632 verbond de Haarlemmertrekvaart Amsterdam en Haarlem.

>

De zanderij van Middenduin

Vanaf deze locatie kijkt u uit over de voormalige zanderij van Middenduin. Deze natte duinvallei kent een grote rijkdom aan vochtminnende vegetatie. Voor iedereen is in het voorjaar het zachte geel van de ratelaar te zien en in augustus het witte bloempje van de parnassia. De plek was eens onderdeel van de landbouwassociatie Middenduin, een ontginning in de tijd van de Bataafse republiek in 1794. De mens heeft altijd een belangrijke rol in Middenduin gehad, als veehouder, zandafgraver en als bollenteler. Staatsbosbeheer beheert nu het Middenduin, een gedeelte van het Nationaal Park Zuid-Kennemerland met een eeuwenoude cultuurhistorie en heel diverse natuur.

>