Oneindig Noord-HollandBeleef de geschiedenis van jouw provincie
NL | EN

Nieuws

Stuk van de maand: Voor straf naar Oost-Indië

Elke maand plaatst het Regionaal Archief Alkmaar een bijzonder archiefstuk uit de collectie in de schijnwerpers. Deze keer: het besluit van de bestuurders van Barsingerhorn om Dirk Duxs wegens slecht gedrag naar Oost-Indië te sturen.

> Book 3 min

Nieuwe vogelvlucht indruk Amsterdam 1275

Op 27 oktober was Amsterdam jarig, de stad is nu 749 lentes jong. Het is het begin van het jubileumjaar Amsterdam 750. Speciaal voor dit feestjaar maakten archeologen een nieuwe vogelvluchtimpressie van de nederzetting in 1275. Zij gebruikten hiervoor archeologisch onderzoek en de spaarzame schriftelijke bronnen.

> Book 3 min

Cato Douwes Dekker – Punch that Bunch

Het Noord-Hollands Archief toont van 31 oktober t/m 29 november 2024 in het Archiefcafé het werk van kunstenaar Cato Douwes Dekker (2006, Haarlem). Cato maakt strips, zines en tekeningen. Ze zit op het Rudolf Steiner College en is betrokken bij JongFem, een feministisch collectief in Haarlem. Daarnaast doet Cato mee met het jongerenkunstplatform ARTCORE en won ze in 2023 Shoot Your Shot, de filmcompetitie voor jongeren van De Schuur.

> Book 1 min

CABR openbaar: Oorlog voor de Rechter

Het CABR is door zijn omvang en inhoud het meest geraadpleegde oorlogsarchief in Nederland. Tot 1 januari 2025 kunnen onderzoekers en belangstellenden het archief alleen onder speciale voorwaarden inzien. Daarna is het voor iedereen in te zien. In aanloop naar de openbaarwording worden regionale informatiebijeenkomsten georganiseerd, waaronder twee in Noord-Holland.

> Book 1 min

Duurzame energieopwekking bij historisch molenterrein in Amsterdam

Het historische molenterrein De Otter in Amsterdam, bekend van de houtzaagmolen uit 1631, zet een baanbrekende stap richting duurzaamheid met behulp van aquathermie. Deze innovatieve technologie gebruikt het water dat langs de kademuur van de Kostverlorenvaart stroomt om energie op te wekken.

> Book 3 min

Pop-up Presentatie: 50 jaar Het Simplisties Verbond

Jemig de pemig! In het Mediamuseum vieren we het 50-jarig jubileum van het Simplisties Verbond (1974-1998) van Kees van Kooten en Wim de Bie met de tijdelijke pop-up presentatie: Toen Werd Nu: 50 jaar Het Simplisties Verbond. Duik terug de tijd in naar de Tegenpartij, ga op de foto met het bord van Juinen, ontdek de jas van de vieze man of ga lekker zitten en kijk afleveringen terug!

> Book 2 min

Expositie EverGlaze door Roos op ten Berg

Een vernieuwende porseleintentoonstelling opent deze maand in Museum Weesp: EverGlaze. Het betekent het museale debuut van de jonge en talentvolle maker Roos op ten Berg (1999) en toont haar heel eigen en gedurfde bewerking van het eeuwenoude kwetsbare materiaal porselein, namelijk met een zandstraalmachine.

> Book 2 min

Nieuwe doe-tentoonstelling voor jonge klimaathelden in Wereldmuseum Amsterdam

Vanaf 14 december nodigt Wereldmuseum Amsterdam kinderen van 6 tot 13 jaar uit om deel uit te maken van Raad van de Raaf, een wereldwijde groep kinderen die zich inzet voor het klimaat en een gezonde aarde. In de interactieve tentoonstelling staat respect voor de aarde centraal. Kinderen ontdekken hoe inheemse gemeenschappen in Groenland, Peru, Marokko en Bangladesh dagelijks de gevolgen van de klimaatcrisis voelen en ermee omgaan. Via persoonlijke verhalen, videoportretten en interactieve activiteiten leren de kinderen over verhouding met de natuur, de kwetsbaarheid van de aarde en de veerkracht van de mens.

> Book 3 min

Bewaard voor de stad: 50 jaar schenken aan Museum Weesp

Museum Weesp viert zijn 50-jarig bestaan met een unieke jubileumtentoonstelling: Bewaard voor de stad: 50 jaar schenken aan Museum Weesp. Aan de hand van 50 weinig getoonde objecten en het vertellen van de grappige, mooie en ontroerende persoonlijke verhalen die hieraan verbonden zijn, zet Museum Weesp een onderbelicht deel van de eigen collectie in de spotlights.

> Book 1 min

Verder met de Vesting Muiden

Het programma ‘Verder met de Vesting Muiden’ vordert. Doel is om de groene, recreatieve en cultuurhistorische waarden van Muiden te versterken en om Muiden verder te ontwikkelen tot een aantrekkelijke plaats om te wonen en te bezoeken.

> Book 1 min

‘Rituals’ thema van het dertiende Amsterdam Light Festival

Amsterdam Light Festival is een jaarlijkse traditie die de hoofdstad verlicht in de donkerste maanden van het jaar. Van 28 november 2024 t/m 19 januari 2025 vindt alweer de dertiende editie plaats van dit internationaal toonaangevende lichtkunstfestival. Het thema is Rituals. Met 27 kunstwerken op prachtige, fotogenieke plekken verbindt en verrijkt het festival bewoners en bezoekers in jubileumjaar Amsterdam750.

> Book 3 min

Lutheranen in Beeld: een fotoserie van Koos Breukel

Wat is eigenlijk ‘typisch luthers’ en welke rol en positie hadden én hebben lutheranen in onze maatschappij? Dit najaar onderzoekt het Luther Museum deze vraag met een dubbele tentoonstelling en door de ogen van twee bijzondere kunstenaars. In de kerkzaal is de tentoonstelling Johann Georg Schwartze – uit de schaduw van zijn dochter te zien met 19e-eeuwse portretten van de elite, waaronder lutheranen. In de monumentale hal van het museum tonen ze – bij wijze van portrait gallery – een kunstopdracht van ‘fotograaf aller Nederlanders’ Koos Breukel: Lutheranen in beeld.

> Book 2 min

De identiteit van Nederland

De vier elementen – aarde, water, lucht en vuur – vormden de kern van vier tentoonstellingen die afgelopen jaren langs zes Nederlandse musea reisden. De schilderijen uit het depot van het Rijksmuseum waren aanleiding tot een zoektocht naar de identiteit van Nederland. In het Limburgs Museum is tot 25 mei 2025 de laatste uit de reeks te zien: ‘Hete Vuren’. Projectleider Gerard de Kleijn reisde mee en sprak onderweg met 260 museumbezoekers. De Nederlandse identiteit stond in de gesprekken centraal: wie zijn we, en wie willen we zijn? Zijn bevindingen legde hij vast in de publicatie ‘Vier maal Nederland’ die op 18 oktober in het Westfries Museum in Hoorn gepresenteerd werd.

> Book 2 min

Focus op monumenten in 750-jarig Amsterdam

Stadsherstel Amsterdam heeft sinds 1956 meer dan 750 bijzondere panden gered. De gebouwen die ’s lands hoofdstad zo’n fijne plek maken, mogen niet ontbreken bij de viering van 750 jaar Amsterdam, vindt de restaurerende organisatie. Reden waarom zij tekent voor tal van (vaak gratis) activiteiten met haar monumenten als middelpunt.

> Book 1 min

Stadsarchief trapt Amsterdams jubileumjaar af

Met een gevarieerd en gratis toegankelijk programma, viert Stadsarchief Amsterdam het begin van een jaar waarin het 750-jarig bestaan van de stad Amsterdam wordt gevierd. Er zijn lezingen, rondleidingen, kinderactiviteiten en er is een workshop.

> Book 1 min

Lancering laatste editie archeologietijdschrift Schatrijk

Op donderdagmiddag 17 oktober lanceerde het Steunpunt Cultureel Erfgoed Noord-Holland tijdens de Bodembiënnale in de Michaëlskerk in Oosterland de laatste editie van archeologietijdschrift Schatrijk. In deze editie staat de Rede van Texel centraal, eeuwenlang een onmisbaar logistiek knooppunt voor de Nederlandse scheepvaart. Tot wel honderden schepen lagen hier voor anker, wachtend op een gunstige wind om uit te varen. Een aantal ligt daar nog altijd, gezonken tijdens zware stormen: een rijksmuseum op de bodem van de Waddenzee.

> Book 2 min

750 jaar Amsterdam

Op 27 oktober 2025 bestaat Amsterdam 750 jaar. En dat viert de stad groots, een jaar lang, van 27 oktober 2024 tot en met de daadwerkelijke verjaardag een jaar later. Het doel: een stad die bruist als nooit tevoren!

> Book 1 min

Herfstvakantie in het Stoommachinemuseum

Tijdens de herfstvakantie wordt in het Stoommachinemuseum, gevestigd in het voormalig stoomgemaal Vier Noorder Koggen, het vuur in de ketel weer opgestookt en kun je de machines in werking zien. Het is dé plaats om te ontdekken wat de kracht van water en vuur is.

> Book 1 min