22 musea slaan handen ineen

Maar liefst 22 musea rondom de voormalige Zuiderzee, waarvan de meeste klein zijn en door vrijwilligers worden gerund, hebben de handen ineen geslagen. Het resultaat is een tentoonstelling over kleding en gebruiken, die momenteel in het Huizer Museum is te zien en daarna op reis gaat.

Niet langs 22 musea, want die hebben daar niet allemaal de ruimte voor, maar langs vijf musea: Zuiderzeemuseum (10 februari tot en met 4 maart 2018), Spakenburg, Dokkum, Harderwijk en Wieringer Eilandmuseum Jan Lont (25 mei tot en met 21 juli 2018).

“De 22 musea hebben samen kennis in huis die we beter willen benutten,” zegt Monica van Alewijn, pr-medewerker van het Huizer Museum. “Als je het alleen doet, kun je maar een klein aspect belichten, maar met elkaar kom je tot een véél interessanter verhaal. We hebben bijvoorbeeld in Huizen een tentoonstelling met schipperstruien gehad. Dan hoor je dat veel plaatsen rondom de Zuiderzee truien met een eigen patroon hadden. Als een schipper te water raakte en het leven liet, kon je aan zijn trui zien waar hij vandaan kwam.”

Kees Hendriks, hoofd Collectie & Informatiebeheer van het Zuiderzee Museum, nam het initiatief tot het netwerk van ‘Zuiderzeemusea.’ Volgens hem is de kracht van een netwerk dat je van elkaars kennis kunt profiteren. “Die samenwerking geeft ons een enorme boost.”

Dat het Zuiderzee Museum de kar trekt is niet zo verwonderlijk. “Wij zijn een museum dat een samenvatting wil geven van de collectie rondom het IJsselmeer. Dat betekent dat je van alles wat in huis hebt. Maar als je méér aspecten wilt laten zien, dan heb je de kennis en de collecties van andere partijen nodig. Door kennis uit te wisselen kun je een mooier verhaal vertellen.”

Het is niet alleen de bedoeling dat de aangesloten musea samen tentoonstellingen gaan maken, maar dat ze hun digitale collectie op één plek laten zien: www.zuiderzeecollectie.nl.

Publicatiedatum: 09/11/2017