Oneindig Noord-HollandBeleef de geschiedenis van jouw provincie
NL | EN

Zuiderzeegezichten van A.P. Schotel

Zuiderzeegezichten gaat over het leven en het werk van schilder Anthonie Pieter Schotel. Schotel was een Nederlandse schilder, die vooral bekendstond om zijn haven- en (Zuider)zeegezichten. Zeven musea uit het Netwerk Zuiderzeecollectie werkten samen voor de organisatie van deze tentoonstelling. Iedere locatie toont op eigen wijze een deel van het leven van de kunstenaar. Uitgangspunt voor deze tentoonstelling vormen zelden getoond geleend rijks- en particulier bezit, en de collecties van de deelnemende musea.

Zuiderzeeliefde

Als in 1918 wordt besloten de Zuiderzee af te sluiten met de Afsluitdijk, is Schotel onophoudelijk te vinden aan de havens van de Zuiderzee, om het verdwijnende Zuiderzeeleven vast te leggen. Hij schilderde de Zuiderzee obsessief in al haar facetten: de dorpen, bewoners, de zee, havens en de wolkenluchten. Maar wat hem het meest fascineerde was de botter. Met grote precisie bestudeerde hij de schepen met als doel: ‘ze in zijn macht te krijgen’. Je zou hem ‘biograaf van de botter’ kunnen noemen.

A.P. Schotel, Uitzeilende botter Volendam, 1957-1958. Collectie Zuiderzeemuseum.

Gewild werk

Al tijdens zijn leven waren de werken van Schotel geliefd; hij verkocht heel goed mede dankzij de inspanningen van zijn sociaal zeer vaardige echtgenote Elisabeth Goedvolk. Ook na zijn voortijdige dood in 1958 bleef zij zich inzetten voor de ‘collectie Schotel’.

Schotel, aangenaam!

Wil je A.P. Schotel écht leren kennen? Bezoek dan alle zeven deelnemende musea en dompel je onder in het leven en werk van Schotel. Ontdek daarnaast ook de sfeervolle dorpen en steden die zo verbonden zijn met Schotels grote liefde: de Zuiderzee!

A.P. Schotel, Gezicht op de Bomkade te Dordrecht. Collectie Zuiderzeemuseum.

Wanneer en waar?

8 april – 3 juli: Zuiderzeemuseum
8 april – 3 juli: Museum Schokland
8 april – 3 juli: Museum Het Oude Raadhuis Urk
15 juli – 18 september: Stadsmuseum Harderwijk
15 juli – 18 september: Museum Spakenburg
15 juli – 18 september: Volendams Museum
15 juli – 18 september: Huizer Museum

Bron: Zuiderzeemuseum

Publicatiedatum: 12/04/2022

Aanvullingen

Vul deze informatie aan of geef een reactie.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *. Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.