Oneindig Noord-HollandBeleef de geschiedenis van jouw provincie
NL | EN

Wie wint de Duurzaam Erfgoed Prijs 2018?

De provincie Noord-Holland is op zoek naar monumenten waar verduurzaming een grote rol speelt. Eigenaren die duurzame technieken hebben toepast of innovatieve ideeën hebben voor de verduurzaming van hun monument maken kans op de Duurzaam Erfgoed Prijs 2018.

In Noord-Holland staan duizenden monumenten met een rijk verleden die ook een toekomst verdienen. Om deze monumenten te behouden voor volgende generaties is het belangrijk ze toekomstbestendig te maken. Verduurzaming staat daarbij centraal. Bestrijden van tocht, hergebruik van regenwater, verwarmen met zonne-energie zijn voorbeelden van effectieve maatregelen die ook nog eens bijdragen aan het aan het verminderen van de energiekosten.

De Duurzaam Erfgoed Prijs is een aanmoedigingsprijs van de provincie Noord-Holland voor eigenaren die hun nek uitsteken. Met de prijs wil de provincie eigenaren van monumenten stimuleren om hun gebouwen op een verantwoorde manier te verbouwen, aan te passen en zo klaar te maken voor de toekomst.

Zaanse Schans. Beeld: Provincie Noord-Holland

Eigenaren van monumenten die denken kans te maken op de prijs kunnen zich tot en met 8 juni 2018 aanmelden. Meer informatie op www.noord-holland.nl/duurzaamerfgoedprijs

Bekijk hier het promofilmpje

Winnaar 2016                                                                                                                                               

In 2016 reikte gedeputeerde Van der Hoek de Duurzaam Erfgoed Prijs voor het eerst uit. De Hermitage Amsterdam en de Hortus Botanicus namen de prijs toen in ontvangst. Deze winnaars hebben laten zien dat je bij verduurzaming samen tot slimmere oplossingen komt. De Hermitage kampte met een structureel overschot aan warmte ondanks een Warmte Koude Opslag-systeem, waarmee het museum de  expositiezalen koelt en verwarmt. Deze restwarmte wordt nu ingezet voor de verwarming van de botanische kassen 425 meter verderop.

Gedeputeerde Cultuur, Jack van der Hoek, reikt de Duurzaam Erfgoed Prijs uit op donderdag 20 juni.  De uitreiking vindt plaats op de Zaanse Schans tijdens een symposium over verduurzaming van erfgoed.

Publicatiedatum: 02/05/2018

Aanvullingen

Vul deze informatie aan of geef een reactie.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *. Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.