Oneindig Noord-HollandBeleef de geschiedenis van jouw provincie
NL | EN

Welk monument verdient de Groene Sleutel?

Duurzaamheid is het thema van Open Monumentendag (OMD) 2022. De Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed neemt daarom samen met het Nationaal Restauratiefonds en Nederland Monumentenland het initiatief voor de OMD Duurzaamheidsprijs. Hiermee willen ze een monument belonen dat toonbeeld is van verduurzaming. Zo’n monument voordragen kan nog tot en met 1 juni.

Inspiratie

Een verduurzaamd monument kan bijvoorbeeld een toonbeeld zijn vanwege de gebruikte technieken, maar ook vanwege een voorbeeldige samenwerking tussen eigenaar, gemeente, architect en aannemer. Het belangrijkste is dat het monument een inspiratie is voor andere monumenteigenaren en erfgoedprofessionals.

Groene Sleutel

Er worden drie finalisten gekozen uit de inzendingen. Dat gebeurt door een driekoppige jury, bestaande uit Susan Lammers, directeur Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed, Kees-Jan Dosker, directeur Nationaal Restauratiefonds en Harald de Boer, directeur Nederland Monumentenland. Vervolgens wordt middels een poll op erfgoedstem.nl aan het publiek om een voorkeur gevraagd. Erfgoedprofessionals doen hetzelfde tijdens een expertmeeting op het openingsevent van de Open Monumentendag op 8 september. ’s Avonds wordt de uiteindelijke winnaar bekend gemaakt. Deze krijgt tijdens de feestelijke opening van Open Monumentendag 2022 de OMD Groene Sleutel uitgereikt: een beeldje dat speciaal voor deze gelegenheid wordt gemaakt.

Meer lezen en mogelijkheid tot voordragen van een monument.

Bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed

Publicatiedatum: 09/05/2022

Aanvullingen

Vul deze informatie aan of geef een reactie.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *. Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.