Verzetsmuseum herdenkt aanslag op Bevolkingsregister

Eind maart was het precies 75 jaar geleden dat in Amsterdam een aanslag op het bevolkingsregister werd gepleegd. Voor het tegenover Artis gelegen Verzetsmuseum was dat aanleiding voor een interactieve tentoonstelling: Explosiegevaar!

Het is zaterdag 27 maart 1943, 21.15 uur. Het is pikdonker op straat. Een groep kunstenaars en studenten, die zich als politieagent hebben verkleed, dringt met een smoes het Amsterdamse bevolkingsregister binnen. Ze overmeesteren en verdoven de echte politieagenten en slepen hen naar Artis.

Vervolgens halen ze de persoonskaarten van Amsterdammers uit de stalen archiefkasten en brengen ze explosieven aan. Na bijna twee uur verlaten ze het pand snel weer, maar niet nadat ze op de deur nog een bordje hebben aangebracht met daarop EXPLOSIEGEVAAR! Even later klinken er harde knallen en kleurt de hemel rood door een uitslaande brand.

Plantage Kerklaan 36-38, na de brandaanslag in de avond van 27 maart 1943. Beeld: Stadsarchief Amsterdam

Waarom de aanslag plaatsvond, wordt in de tentoonstelling in het Verzetsmuseum uit de doeken gedaan. We maken kennis met de zes kunstenaars die de aanslag pleegden, waaronder Gerrit van der Veen, naar wie later nog een straat is vernoemd. Ook wordt ingegaan op gevolgen van de aanslag, want de bezetter zou uiteindelijk twaalf verzetsmensen laten doodschieten.

De tentoonstelling is in de vorm van een levensgroot stripverhaal gegoten, dat je met behulp van een ‘3D audiotour’ kunt volgen. De tekeningen zijn gemaakt door de jonge tekenaar Rob Worst. Acteurs als Jacqueline Blom, Robert de Hoof en Sebastiaan Labrie spraken de stemmen van de verzetsstrijders in.

Verteller Eric Cortin laat de bezoeker meedenken, want de beramers van de aanslag discussieerden over de vraag wanneer het gebruik van geweld wel en niet rechtvaardig is. Ook wisten ze wat voor gevaar er aan verbonden was. Uiteindelijk zou de bezetter twaalf verzetsmensen doodschieten.

De tentoonstelling is tot en met 11 november te zien.  Voor meer informatie: www.verzetsmuseum.org.