Oneindig Noord-HollandBeleef de geschiedenis van jouw provincie
NL | EN

Vernieuwde versie Atlas of Mutual Heritage gelanceerd

Het Rijksmuseum Amsterdam, de Koninklijke Bibliotheek, het Nationaal Archief en de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed (RCE), hebben op 28 oktober de nieuwe versie van de online database Atlas of Mutual Heritage gelanceerd. Deze groeiende database is geheel vernieuwd. Het bevat afbeeldingen en achtergrond­informatie uit de wereld waarin VOC en WIC opereerden. In de nieuwe versie is voor het eerst informatie en beeld­materiaal over expedities en andere geïllustreerde reizen opgenomen.

Expedities, gezantschappen en andere geïllustreerde reizen

Afbeeldingen werden in de database altijd al ontsloten naar plaats, regio en land. Wat daarmee echter buiten beeld bleef was het beeldmateriaal van alle expedities, gezantschappen en andere reizen die georganiseerd werden. De geïllustreerde verslagen van zulke reizen zijn echter van onschatbare waarde. De vroegste afbeeldingen van Maori zijn te vinden in het reisjournaal van Abel Tasman. Enkele van de meest waardevolle beschrijvingen en afbeeldingen van de oorspronkelijke bewoners van Vuurland en Zuid-Patagonië zijn te vinden in de reis­beschrijvingen van vroege Nederlandse expedities, zoals die van Mahu en de Cordes, alsook Van Spilbergen. De enige betrouwbare tekeningen van levende dodo’s bevinden zich in het reisverslag van het schip Gelderland.

De beschrijvingen en afbeeldingen van deze reizen zijn al met al waardevol gedeeld erfgoed met een bredere relevantie dan slechts het Nederlandse koloniale verleden. De vernieuwde website biedt de technische mogelijkheden dit materiaal goed te ontsluiten voor een wereldwijd publiek.

Schetsen van dodo’s door Joris Joosten Laerle, aan boord van het schip Gelderland, 1601. Collectie Nationaal Archief.

Oudste erfgoeddatabase van Nederland

De Atlas of Mutual Heritage bestaat al sinds 1996, en is daarmee de oudste erfgoeddatabase van Nederland. In deze jaren heeft ze zich ontwikkeld van een console in het Rijksmuseum, via een cd-rom, naar een steeds groeiende online database.

Ze ontsluit specifiek beeldmateriaal van de wereld waarin de VOC en WIC opereerden en is bedoeld voor iedereen die interesse heeft in die wereld – van scholieren en algemeen geïnteresseerden tot erfgoedprofessionals en academici. De database en website bereiken niet alleen een Nederlands en internationaal academisch publiek, maar zijn ook nadrukkelijk bedoeld voor bewoners van alle gebieden waar Nederland een gedeeld verleden mee heeft.

De database bevat momenteel meer dan 8.500 afbeeldingen uit 28 archieven, bibliotheken en musea wereldwijd. Daarnaast bevat de database 1.500 beschrijvingen van plaatsen en expedities. Wat de database uitzonderlijk maakt is dat ze tot op de huidige dag zelf materiaal ontsluit dat anders niet, of niet zo volledig, zou worden ontsloten. Ze is daarmee van een andere aard dan veel recente digitaliseringsprojecten, waarbij vaak grote hoeveelheden bestaande data wordt verzameld en op nieuwe manieren wordt gecombineerd en ontsloten. Alle objecten in de Atlas of Mutual Heritage worden daarentegen door de teamleden zelf beschreven. Vaak komen de objecten daarmee voor het eerst wereldwijd digitaal beschikbaar voor onderzoekers en belangstellenden.

Kijk voor meer informatie op de webpagina over de atlas of bezoek direct de Atlas of Mutual Heritage.

Screenshot van de website Atlas of Mutual Heritage.

Bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed

 

Publicatiedatum: 01/11/2022

Aanvullingen

Vul deze informatie aan of geef een reactie.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *. Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.