Oneindig Noord-HollandBeleef de geschiedenis van jouw provincie
NL | EN

Verjaardag van Amsterdam en publieksdag middeleeuws Amsterdam

Op 27 oktober 1275 gaf graaf Floris V aan de mensen bij de dam in de Amstel tolvrijheid. Het Tolprivilege uit 1275 is het oudste geschreven stuk waarin Amsterdam wordt genoemd. Van 27 t/m 30 oktober is dit unieke (747 jaar oude!) document voor iedereen te bewonderen in de Schatkamer. Net als een kleine presentatie van bijzondere documenten uit de archieven van de Amsterdamse middeleeuwse Gasthuizen.

Op zondag 30 oktober is er een publieksdag over middeleeuws Amsterdam met speciale lezingen over de middeleeuwse Gasthuisarchieven. Hoe zag middeleeuws Amsterdam er uit en wat hield Amsterdammers toen bezig? Krijg inzicht in deze tijd op de publieksdag over middeleeuws Amsterdam. Leuk voor voor jong en oud met lezingen, workshops en bezoek aan de tentoonstelling ‘De Schatkamer van Amsterdam’. Gratis inloop.

Pestepidemieën: 13.15 uur
Na de opening om 13 uur door o.a. Bert de Vries, directeur Stadsarchief Amsterdam, vertelt Janna Coomans, universitair docent middeleeuwse geschiedenis, om 13.15 uur meer over pestepidemieën in de late middeleeuwen in het kader van het thema Wat een ramp.

Archieven: 14 & 14.45 uur
Mariëlle Callenbach, projectleider ontsluiting van de Amsterdamse gasthuisarchieven tot 1578, gaat om 14 uur in op de Amsterdamse gasthuisarchieven tot 1578. Vervolgens toont Erik Schmitz, conservator Stadsarchief Amsterdam om 14.45 uur de middeleeuwse archieven van het Stadsarchief Amsterdam en vertelt hij over de bijzondere charterkast uit de IJzeren Kapel.

Kloosters: 15.30 uur
Ranjith Jayasena, archeoloog Gemeente Amsterdam sluit de dag af om 15.30 uur met een lezing over opgravingen van kloosters en gasthuizen. Hij toont de ontwikkeling van klooster tot gasthuis en uiteindelijk ziekenhuis.

Workshops (voor jong en oud) 13-14.45 uur
Kom jij om 13 uur een middeleeuwse alter ego creëren? En om 14 uur een middeleeuws zegel maken? Je kunt om 14.45 uur ook leren oude handschriften te ontcijferen met de cursus ‘Wat staet daer?’ Paleografie voor jong (vanaf 8 jaar) en oud.

Het Tolprivilege van Amsterdam. Foto: Stadsarchief Amsterdam.

Kijk voor meer informatie op de website van het Stadsarchief Amsterdam.

Bron: Stadsarchief Amsterdam

Publicatiedatum: 23/10/2022

Aanvullingen

Vul deze informatie aan of geef een reactie.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *. Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.