Oneindig Noord-HollandBeleef de geschiedenis van jouw provincie
NL | EN

Tv serie over 70 jaar Watersnoodramp

Op 1 februari was het precies 70 jaar geleden dat de Watersnoodramp plaatsvond. De NTR heeft hier de vierdelige documentaireserie ‘Het water komt’ over gemaakt.

In de nacht van 31 januari op 1 februari 1953 vindt een ramp van ongekende omvang plaats in Nederland. Door een zware storm in combinatie met springtij gebeurt het schijnbaar onmogelijke: de dijken breken door in Zeeland, West-Brabant, Zuid-Holland en op Texel. Grote delen van West-Nederland komen onder water te staan. Huizen spoelen weg, mensen en dieren verdrinken. Hoe heeft deze ramp kunnen plaatsvinden?

De vierdelige tv-serie Het water komt wordt gepresenteerd door Winfried Baijens. De documentaires brengen met archiefmateriaal en indringende ooggetuigenverslagen in kaart hoe de ramp zich kon voltrekken, hoe van tevoren onvoldoende werd geanticipeerd op het dreigende gevaar en wat we hebben geleerd van de ramp. Maar hébben we wel voldoende geleerd? Baijens, zelf opgegroeid in Zeeland, neemt ons mee terug in de tijd en mee vooruit in de toekomst.

Winfried Baijens. Foto: NTR.

De Watersnoodramp van 1953 staat niet op zichzelf. Het water loopt als een rode draad door de Nederlandse geschiedenis. In de podwalk app Het water komt kun je zeven GPS-gestuurde audiotours beluisteren met verhalen over steden en dorpen waar heftige watersnoodrampen hebben plaatsgevonden: Marken, Dordrecht, Valkenburg, Zwolle, Nijmegen, Oude-Tonge en Amsterdam Tuindorp-Oostzaan. Winfried Baijens neemt je op locatie mee terug in de tijd.

Kijk de afleveringen van Het water komt terug op NPO Start.

Bron: NTR

Publicatiedatum: 10/02/2023

Aanvullingen

Vul deze informatie aan of geef een reactie.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *. Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.