Oneindig Noord-HollandBeleef de geschiedenis van jouw provincie
NL | EN

Terug naar de 16e eeuw in Alkmaar

Kaeskoppenstad is dankzij 25.000 bezoekers uitgegroeid tot het grootste jaarlijkse evenement van Alkmaar. Het brengt de meest glorieuze periode uit de Alkmaarse geschiedenis tot leven.

Kaeskoppenstad brengt de prachtige Alkmaarse binnenstad terug tot vlak na het Alkmaars Ontzet van 1573. De kleine stad is na de strijd tegen het machtige Spaanse leger het nationale baken van hoop en opstand voor heel Nederland geworden.

Door dankbaar gebruik te maken van het rijke historische decor van gevels, bruggen en grachten, wordt tijdens Kaeskoppenstad een deel van de binnenstad teruggebracht naar de bewogen Middeleeuwen. In de pittoreske kronkelende straatjes, op het water van de Alkmaarse grachten en in de nauwe stegen van d’Oude Stad, kijk je als bezoeker je ogen uit.

Kaeskoppenstad. Foto: Annette van Dijk-Leek

Acteurs en figuranten

Meer dan 750 acteurs en figuranten bezorgen bezoekers een wervelende tijdreis naar de 16e eeuw. Met vervaarlijke vuurspuwers, ruwe Watergeuzen, krassende viswijven, meelijwekkende weeskinderen, rijke edelen en nog heel veel meer.

Kaeskoppenstad. Foto: Annette van Dijk-Leek

Bezienswaardigheden

Vergaap je aan de indrukwekkende Kraen die meer dan 5.000 kilo weegt, de wonderlijke Latijnse School, de Praktijck van Foreest en de eerste duikboot ter wereld uitgevonden door Alkmaarder Cornelis Drebbel. Voor de allerkleinsten is er de Caroussel (ouderwetse handgedreven draaimolen).

Beeld: Kaeskoppenstad

Info

In 2018 vindt Kaeskoppenstad plaats op zaterdag 2 en zondag 3 juni van 12.00-17.00 uur in de binnenstad van Alkmaar. Vanuit de verte zie je de Roode Stadstoren al staan, de blikvanger van Kaeskoppenstad.

Op de ‘Beleef-pagina‘ van Kaeskoppenstad kunnen bezoekers nu al een aantal hoogtepunten van de afgelopen jaren herbeleven, excentrieke karakters uit Kaeskoppenstad ontmoeten en bijzondere wetenswaardigheden ontdekken over het middeleeuwse Alkmaar.

Kaeskoppenstad. Foto: Rein Schouten

Dank aan: Kaeskoppenstad

Publicatiedatum: 16/05/2018

Aanvullingen

Vul deze informatie aan of geef een reactie.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *. Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.