Tentoonstelling over Texelse bunkers

Texel kent een eigen oorlogsgeschiedenis. Niet alleen maakte het eiland deel uit van de Atlantikwall, een door de Duitsers opgeworpen verdedigingslinie, maar ook was het de laatste plaats van Noord-Holland die in 1945 bevrijd werd. Die oorlogsgeschiedenis wordt nu getoond in een tentoonstelling over Texelse bunkers in Den Hoorn - én online.

Het Nationaal Park Duinen van Texel is een van de meest gevarieerde landschappen in Nederland. Vele duizenden mensen genieten jaarlijks van de rijkdom die de natuur hier te bieden heeft. Maar weinigen kennen ook de andere kant van het Nationaal Park. De duinen zijn al lang een levend en belangrijk deel van de Texelse cultuurhistorie. Van duinboeren tot stropers, van jutters tot loodsen, het duingebied vervulde veel functies voor de Texelaars.

Duitse soldaten voor een bunker op Texel. Foto: Nationaal Park Duinen van Texel.

In 2020 wordt één van die cultuurhistorische lagen voor een breed publiek ontsloten. In een kort bestek van slechts enkele jaren werden tijdens de Tweede Wereldoorlog honderden bunkers gebouwd. Na de oorlog bleef deze gigantische infrastructuur van de bezetter over. De bunkers en verdedigingswerken werden op velerlei wijze hergebruikt. Nog steeds kan je op diverse plekken op Texel elementen van verdedigingswerken gebruikt zien worden als boerenhek of erfgrens.

Een bunker in het duinlandschap van Texel. Foto: Nationaal Park Duinen van Texel.

Om 75 jaar bevrijding te vieren organiseert het Nationaal Park Duinen van Texel een tentoonstelling rondom de bunker van Loodsmansduin. Het betreft een foto- en audiotentoonstelling, bestaande uit oorlogsverhalen. In totaal bestaat de tentoonstelling uit 16 verhalen, verteld door ooggetuigen en experts. De tentoonstelling is te zien in Den Hoorn, nabij de kruising Witteweg/Hoornderslag. Voor mensen die Texel niet kunnen bezoeken, is de tentoonstelling ook online te bewonderen, via deze link.

Bron: VVV Texel & Nationaal Park Duinen van Texel

Publicatiedatum: 04/06/2020