Oneindig Noord-HollandBeleef de geschiedenis van jouw provincie
NL | EN

Tentoonstelling Doc.Werk geopend door gedeputeerde Rosan Kocken

Gedeputeerde Rosan Kocken opende op vrijdag 28 oktober de tentoonstelling Doc.Werk bij het Noord-Hollands Archief in Haarlem. De tentoonstelling belicht drie decennia documentaire foto-opdrachten in Noord-Holland van gerenommeerde fotografen en is t/m 18 november te zien.

Sinds 1991 leggen fotografen voor de collectie Provinciale Atlas Noord-Holland op hun manier een specifiek onderwerp in de provincie vast. Dit gaat van veranderende landschappen tot de mens en van industrie tot natuur. Deze omvangrijke en levende documentair-historische collectie is uniek. Fotografen zoals Hellen van Meene, Venus Veldhoen, Ahmet Polat, Paul Paris en Heleen Peeters verrijkten de collectie met hun beelden. Voor de opdracht van 2022 legt de Haarlemse fotograaf Martijn van de Griendt ontmoetingen in Noord-Holland vast.

NHA-directeur Willeke de Groot en gedeputeerde Rosan Kocken bij de opening van de tentoonstelling

Nu worden al deze fotoseries die voor de collectie zijn ontstaan voor het eerst gezamenlijk in een overzichtstentoonstelling getoond. De bezoeker ziet hierdoor de continuïteit en de veranderingen in de provincie door de jaren heen en de recente ontwikkelingen die op die manier voor latere generaties worden bewaard. Rosan Kocken, gedeputeerde van de provincie voor onder meer Cultuur en Erfgoed opende de tentoonstelling in de Janskerk feestelijk in bijzijn van een aantal fotografen. Naast de fysieke tentoonstelling in de Janskerk in Haarlem is online ook een webexpositie beschikbaar die alle foto-opdrachten in beeld brengt.

Met de klok mee: Sabine Joosten, 1993 – Familieportretten van boeren in Noord-Holland; Theo Baart, 1991 – Veranderingen van de gemeente Hoofddorp; Paul Paris, 2014 – Aardkundige momenten in Noord-Holland; Ahmet Polat, 2017 – De mens centraal

Tot vandaag de dag schrijft het Noord-Hollands Archief samen met de provincie Noord-Holland de documentaire foto-opdrachten met een specifiek onderwerp uit. De fotoseries maken onderdeel uit van de collectie Provinciale Atlas Noord-Holland, die het Noord-Hollands Archief voor de provincie Noord-Holland beheert. Deze collectie omvat meer dan 82.000 objecten, zoals tekeningen, topografische kaarten en ansichtkaarten, prenten, technische tekeningen en foto’s. Samen visualiseren zij de geschiedenis van de provincie Noord-Holland.

De tentoonstelling in de Janskerk (Jansstraat 40, Haarlem) is t/m 18 november van ma t/m vr van 9-17 uur te zien (maandag 31 oktober gesloten) en tijdens de Kunstlijn op 5 en 6 november van 11-16 uur. Toegang is gratis. De webexpositie is beschikbaar via de website van het Noord-Hollands Archief. Op de website is ook een overzicht van de opdrachten te vinden en de meeste beelden uit de foto-opdrachten zijn te bekijken.

Bron: Noord-Hollands Archief

Publicatiedatum: 29/10/2022

Aanvullingen

Vul deze informatie aan of geef een reactie.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *. Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.