Oneindig Noord-HollandBeleef de geschiedenis van jouw provincie
NL | EN

Studenten in het verzet

Tijdens de bezetting weigerden studenten massaal de loyaliteitsverklaring te tekenen; het hoger onderwijs kwam tot stilstand en veel studenten hielden zich fulltime bezig met het verzet. In de Helden & Schurken bijeenkomst op 17 mei spreekt Liesbeth van der Horst, directeur van het Verzetsmuseum met historicus Jeroen Kemperman.

Erik Hazelhoff Roelfzema, de Soldaat van Oranje, was niet de enige student die in het verzet terecht kwam. Studenten protesteerden tegen anti-Joodse  maatregelen, hielpen onderduikers en sommigen waren betrokken bij het gewapend verzet. Vanwege het verzet op de universiteiten en het verzet van studenten liet de bezetter studenten vanaf 1943 een loyaliteitsverklaring tekenen, waarin ze beloven niets te ondernemen tegen de bezetting. Het overgrote merendeel van de studenten weigerde te tekenen en werd vervolgens uitgesloten van de universiteit.

Broer en zus Ivo en Lydia Schöffer bezig met vervalsen van papieren. Ivo in korte broek om jonger te lijken en zo tewerkstelling in Duitsland te ontlopen.
De Amsterdamse student Ivo Schöffer verborg onderduikers in zijn dispuutshuis Unica aan de Reguliersgracht 34B. Het vervalsingswerk wordt hier verricht in zijn ouderlijk huis, Hacqartstraat 6 in Amsterdam. Beeld: Verzetsmuseum Amsterdam

Lezing Jeroen Kemperman

Jeroen Kemperman studeerde geschiedenis aan de Universiteit van Utrecht. Hij schreef zijn doctoraalscriptie over de geschiedenis van de Indische Nederlanders tijdens de Japanse bezetting. Sinds april 1998 werkt hij voor het NIOD, waar hij zich bezighoudt informatieverstrekking over de Tweede Wereldoorlog en de collecties van het NIOD. In april verscheen van zijn hand het boek Oorlog in de collegebanken. Studenten in verzet 1940-1945.

Mieke Mees. Mieke Mees heeft als Amsterdamse studente veel joodse kinderen naar Tienray gebracht. Beeld: Verzetsmuseum Amsterdam

Serie Helden & Schurken

De jaarlijkse bijeenkomstenserie Helden & Schurken organiseert het Verzetsmuseum in samenwerking met NIOD Instituut voor Oorlogs-, Holocaust- en Genocidestudies, VPRO en Historisch Nieuwsblad. Dit jaar sluit de serie aan bij het Jaar van Verzet 2018.

17 mei, 15.30 uur tot 17.00 uur
Studentenverzet
Verzetsmuseum-directeur Liesbeth van der Horst spreekt met historicus Jeroen Kemperman

Kaarten online via www.verzetsmuseum.org of aan de kassa van het museum.

Publicatiedatum: 03/05/2018

Aanvullingen

Vul deze informatie aan of geef een reactie.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *. Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.