Erik Hazelhoff Roelfzema, de Soldaat van Oranje, was niet de enige student die in het verzet terecht kwam. Studenten protesteerden tegen anti-Joodse maatregelen, hielpen onderduikers en sommigen waren betrokken bij het gewapend verzet. Vanwege het verzet op de universiteiten en het verzet van studenten liet de bezetter studenten vanaf 1943 een loyaliteitsverklaring tekenen, waarin ze beloven niets te ondernemen tegen de bezetting. Het overgrote merendeel van de studenten weigerde te tekenen en werd vervolgens uitgesloten van de universiteit.
Lezing Jeroen Kemperman
Jeroen Kemperman studeerde geschiedenis aan de Universiteit van Utrecht. Hij schreef zijn doctoraalscriptie over de geschiedenis van de Indische Nederlanders tijdens de Japanse bezetting. Sinds april 1998 werkt hij voor het NIOD, waar hij zich bezighoudt informatieverstrekking over de Tweede Wereldoorlog en de collecties van het NIOD. In april verscheen van zijn hand het boek Oorlog in de collegebanken. Studenten in verzet 1940-1945.
Serie Helden & Schurken
De jaarlijkse bijeenkomstenserie Helden & Schurken organiseert het Verzetsmuseum in samenwerking met NIOD Instituut voor Oorlogs-, Holocaust- en Genocidestudies, VPRO en Historisch Nieuwsblad. Dit jaar sluit de serie aan bij het Jaar van Verzet 2018.
17 mei, 15.30 uur tot 17.00 uur
Studentenverzet
Verzetsmuseum-directeur Liesbeth van der Horst spreekt met historicus Jeroen Kemperman
Kaarten online via www.verzetsmuseum.org of aan de kassa van het museum.
Publicatiedatum: 03/05/2018
Vul deze informatie aan of geef een reactie.