Oneindig Noord-HollandBeleef de geschiedenis van jouw provincie
NL | EN

Stadhuis Den Helder in race Beste Gebouw 2024

Met de verhuizing van het stadhuis naar rijkswerf Willemsoord hernieuwt Den Helder de band met haar nautische cultuur en geschiedenis. De lokale overheid betrekt op het terrein twee herbestemde historische panden: het negentiende-eeuwse rijksmonument de mastenloods en de naoorlogse zeilmakerij. Met de herbestemming stelt Den Helder de toekomst van beide historische gebouwen veilig en geeft zij een belangrijke aanzet voor verdere verbinding van de werf met de stad en haar inwoners.

Genomineerd

Stadhuis Den Helder is genomineerd voor de BNA Beste Gebouw van het Jaar. Naast dit object zijn in de categorie Stimulerende Omgevingen geselecteerd: Nimeto in Utrecht en Alliander Westpoort in Amsterdam.

In de categorie Particuliere Woonbeleving komen voor de prijs in aanmerking Het Kruishuis Dinxperlo en De Kwekerij in Utrecht. De categorie Leefbaarheid en Sociale Cohesie kent drie nominaties: Faculteit ITC Enschede, De IJboulevard Amsterdam en Rivierduinen in Silvolde.

In de vierde en laatste categorie (Identiteit en Icoonwaarde) zijn Museum Paleis het Loo in Apeldoorn, Veldstation Groot Saeftinghe in Nieuw Namen en het Van Gogh Village Museum in Nuenen de kanshebbers.

Het Stadhuis in Den Helder. Via Monumentaal.

Prijsuitreiking

Op 23 mei maakt de jury bekend welk gebouw Jonas opvolgt als BNA Beste Gebouw van het Jaar. Oftewel: het gebouw met de meeste meerwaarde voor opdrachtgever en maatschappij.

De prijsuitreiking vindt plaats in de Bunkertoren in Eindhoven, categoriewinnaar Identiteit en Icoonwaarde 2023. Tegelijkertijd worden daar de vier categoriewinnaars en de publiekswinnaar bekendgemaakt en wordt de eervolle vermelding toegekend.

Bron: Monumentaal

Publicatiedatum: 03/04/2024

Aanvullingen

Vul deze informatie aan of geef een reactie.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *. Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.