Sinterklaas door de eeuwen heen

Weet u nog precies hoe het zit vanaf de Bisschop van Myra tot aan de huidige kindervriend? Henk Butink is uitgenodigd door Vereniging Historisch Purmerend om deze traditie nog even onder de historische loep te nemen.

Duik met Vereniging Historisch Purmerend in het verleden van het Sinterklaasfeest! Met een audiovisuele presentatie van Henk Butink beginnen we bij het begin.

We gaan naar de bron van het feest. Naar Myra waar Nicolaas bisschop was en naar Bari in Apulië waar hij sinds 1087 begraven ligt. We zien hoe het feest de wereld over is gegaan. Bij ons werd het een ‘hardnekkig’ volksfeest dat de aanval van de Reformatie, de Verlichting en zijn achterneef Santa Claus heeft doorstaan. Vanaf het begin heeft Sinterklaas het karakter van goedheiligman. Eeuwenlang was hij alleen, maar later krijgt hij helpers. Midden negentiende eeuw geeft Jan Schenkman hem een knecht. Met zijn prentenboek legt hij de basis van het Sinterklaasfeest zoals wij het kennen. Wist u trouwens dat ze in de buurlanden Sint ook kennen maar Zwarte Piet niet?

Aanvang: 20.00 uur. Inloop vanaf 19.30 uur
Locatie: ’t Stamhuis, Kerkstraat 11, Purmerend
Entree: €3,50 voor niet-leden, gratis voor leden