Oneindig Noord-HollandBeleef de geschiedenis van jouw provincie
NL | EN

Rosart, revival van een lettersnijder

Vandaag opent in het Noord-Hollands Archief de nieuwe tentoonstelling over Jacques-François Rosart. Rosart werkt tussen 1740 en 1759 in Haarlem als lettersnijder. Dit doet hij vooral voor de lettergieterij van Johannes en Izaak Enschedé. Hoewel hij veel mooie letters ontwerpt wordt hij in zijn eigen tijd niet echt gewaardeerd. In deze tentoonstelling kijken hedendaagse typografen en onderzoekers nog een keer naar zijn oeuvre en komen tot een herwaardering. Het resultaat: een nieuw inzicht in deze begaafde autodidact en een digitale wedergeboorte van verschillende, ruim 250-jaar oude, lettertypen.

In deze tentoonstelling kijken hedendaagse typografen en onderzoekers nog een keer naar zijn oeuvre en komen tot een herwaardering. Het resultaat: een nieuw inzicht in deze begaafde autodidact en een digitale wedergeboorte van verschillende, ruim 250-jaar oude, lettertypen.

Deze tentoonstelling is vanaf 30 januari te zien in de Janskerk, het publiekscentrum van het Noord-Hollands Archief, aan de Jansstraat 40 te Haarlem. De tentoonstelling is geopend van maandag t/m vrijdag 9.00-17.00 uur en elke derde zaterdag van de maand van 9.00-16.00 uur. Entree is gratis.

Vrijdag 3 februari opent het Noord-Hollands Archief om 16.00 uur (inloop 15.30 uur) de tentoonstelling samen met de samenstellers Walda Verbaenen, Michel Paré en Frank E. Blokland. Geïnteresseerden zijn van harte welkom. Wel graag aanmelden via communicatie@noord-hollandsarchief.nl o.v.v. ‘Rosart’. 

Bron: Noord-Hollands Archief

Publicatiedatum: 30/01/2023

Aanvullingen

Vul deze informatie aan of geef een reactie.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *. Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.