Oneindig Noord-HollandBeleef de geschiedenis van jouw provincie
NL | EN

Reis mee naar de Reede van Texel

De nieuwe interactieve tentoonstelling 'Schip in Zicht' in Museum Kaap Skil is een ware belevenis. Ontdek waar een klein eiland groot in was. Texel, centrum van de zeventiende-eeuwse wereldhandel. Ga mee op de reizen van de walvisvaarders, fluitschepen en oorlogsjachten die ooit op de Reede van Texel lagen.

Het grootste maritieme handelsknooppunt uit de zeventiende eeuw lag bij Texel. Deze Reede van Texel komt tot leven in de nieuwe interactieve tentoonstelling ‘Schip in Zicht’ bij Museum Kaap Skil. De tentoonstelling ontsluit de vele verhalen die tot nu toe verborgen lagen in de indrukwekkende maquette van de Reede. Een bezoek aan de maquette is een interactieve belevenis geworden!

De tentoonstelling ‘Schip in Zicht’. Foto: Museum Kaap Skil.

Ankerplaats

De tentoonstelling ‘Schip in Zicht’ brengt een zeer roerige tijd op Texel tot leven. In de zeventiende eeuw kende elke zeeman de Reede van Texel. Hier gingen handelsschepen, oorlogsvloten en walvisvaarders voor anker voorafgaand en na afloop van hun reis. Er werd geladen, gelost en het lang houdbare Texelse Wezenwater ingenomen. Het was er een drukte van belang: er lagen vaak tientallen, soms wel meer dan honderd grote schepen op de Reede, terwijl talloze lichters, vissers en sloepen druk in de weer waren.

Middelpunt

De zaalvullende maquette van de Reede van Texel geeft, met zo’n 160 minutieus nagemaakte schepen, een indrukwekkend beeld van de Reede rond 1660. Dankzij de verschillende presentaties en installaties die om de maquette heen zijn geplaatst, wordt het belang van Texel voor de zeventiende-eeuwse wereldhandel duidelijk: het eiland lag in het middelpunt van de wereldzeeën.

De tentoonstelling ‘Schip in Zicht’. Foto: Museum Kaap Skil.

Details

Via grote touchscreens en digitale verrekijkers kunnen bezoekers nu zelf de maquette induiken: van de verre reizen die de VOC-schepen hebben gemaakt tot de grootste zeeslagen van de oorlogsvloot. Animaties brengen de schepen bovendien tot leven. Richt de kijker bijvoorbeeld op De Zeven Provinciën waar Michiel de Ruyter vele zeeslagen mee won. Of op de Petronella, een fluitschip met bestemming Riga, om graan te kopen. Ga mee op reis en ontdek de kenmerken van de schepen, de routes die ze voeren, de persoonlijke verhalen, bijzondere weetjes en belangrijke gebeurtenissen.

Museum Kaap Skil

Schip in Zicht is een vaste tentoonstelling in het hoofdgebouw van Museum Kaap Skil. Het museum is in de vakantie elke dag geopend van 10-17 uur, behalve op Eerste Kerstdag en Nieuwjaarsdag. Na de vakantie is Museum Kaap Skil tot maart op de maandagen gesloten. De landelijke Museumkaart is geldig bij Museum Kaap Skil. Kijk voor meer informatie over openingstijden en toegangsprijzen op de website van Museum Kaap Skil.

Tekst: Museum Kaap Skil

Publicatiedatum: 19/12/2019

Aanvullingen

Vul deze informatie aan of geef een reactie.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *. Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.