Oneindig Noord-HollandBeleef de geschiedenis van jouw provincie
NL | EN

Podcast: (N)ooit-gebouwd Zaanstad

In 2024 bestaat gemeente Zaanstad vijftig jaar. Babel Zaans architectuurplatform kijkt de komende twee jaar voor- en achteruit. In deze podcastreeks spreken ze over indrukwekkende bouwplannen die (n)ooit zijn gerealiseerd. Maar ze stellen ook de vraag hoe Zaanstad zich de komende vijftig jaar zal ontwikkelen.

1. Wonen in het Guisveld

In de eerste aflevering van de podcastreeks (N)ooit gebouwd Zaanstad spreekt Bert Pots met gepensioneerd stedenbouwkundige Hans Staller en oud-milieuactivist Piet Oudega over het Guisveld. In de jaren zestig van de vorige eeuw was er een ambitieus plan om in de Zaanstreek een stad voor 250.000 inwoners te maken. Daarvoor zou onder andere het Guisveld worden bebouwd. Dat voorstel verdween na veel strijd in de prullenbak. Vandaag de dag telt Zaanstad slechts 159.000 inwoners en is het Guisveld een beschermd natuurgebied.

2. Het Zaantheater

De tweede aflevering gaat over het Zaantheater. Terwijl het bouwen van theaters in de rest van Nederland een internationale zaak is geworden, was de ontwikkeling van het Zaantheater in de jaren negentig een authentiek Zaanse aangelegenheid. Ontworpen door Zaanse architecten en gebouwd door Zaanse aannemers. Het theater aan de Zaan werd wereldberoemd in Nederland. Wendy van Wilgenburg spreekt met architecten Paul Carree en Jan Zijlstra. Zij vertellen hoe ze samen met de in 2003 overleden architect Wim Wester het ontwerp en de bouw hebben beleefd en over alle details die dit gebouw bijzonder maken.

3. Het Cultuurcluster

De derde podcast gaat over het Cultuurcluster. Het Cultuurcluster zou het nieuwste architectonisch monument van de Zaanstreek worden. Met een toplocatie in hartje Zaandam en een ontwerp van het gerenommeerde Rotterdamse architectuurbureau MVRDV, werd alles geplaveid om het project de kers op de taart te maken van Inverdan. Maar de realisatie verliep niet zoals verwacht. Het Cultuurcluster veranderde in een emotionele achtbaan voor Zaankanters en werd uiteindelijk niet gebouwd. In de derde aflevering van (N)ooit-gebouwd Zaanstad gaat Wendy van Wilgenburg in gesprek met Marga Rosier, directeur van de Zaanse bibliotheek FluXus, en Klaas Hofman, hoofd van het ontwerpteam van MVRDV, over de opkomst en ondergang van een nooit gebouwd Zaans icoon.

Bron: Stichting Babel – Zaans Architectuurplatform

Publicatiedatum: 22/10/2022

Aanvullingen

Vul deze informatie aan of geef een reactie.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *. Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.