Oneindig Noord-HollandBeleef de geschiedenis van jouw provincie
NL | EN

Plaatsing antiek hek tegenover Huis te Manpad

Op 13 maart is het antieke smeedijzeren hek als toegangspoort naar de overplaats van Huis te Manpad (aan de oostzijde van de Herenweg) na restauratie herplaatst. De Historische Vereniging Heemstede-Bennebroek doet verslag van de plaatsing.

Het hek bij Huis te Manpad dateert uit circa 1730 en is in 1970 ’s nachts gestolen. Het werd jaren later ontdekt en omdat de toenmalig eigenaar Nelis van de landbouwgrond geen interesse had en intussen een eenvoudig modern hek had geplaatst, heeft de gemeente Heemstede het antieke hek een plaats gegeven bij de toegang naar cultureel centrum ’t Oude Slot.

In 1767 ruilde David van Lennep Groenendaal in voor Huis te Manpad. Onder meer via Cornelis van Lennep en diens zoon, classicus, dichter en bibliothecaris van de Amsterdamse stads- en academiebibliotheek professor David Jacob van Lennep, is het Manpad uiteindelijk door nazaten met pijn in het hart verkocht aan ambassadeur mr.Jan Visser. Die liet het huis herstellen en riep met het oog op de toekomst een beheersstichting Huis te Manpad in het leven.

Na huisvesting door nog andere personen en leegstand wordt het herenhuis momenteel bewoond door een familie gerelateerd aan Van Lennep. In 2003 is voornoemde stichting ook weer eigenaar geworden van de voormalige overplaats.

Plaatsing van het antieke hek. Foto: Ronald Baas.

Het bestuur heeft met medewerking van de gemeente het onder meer als gevolg van roest aangevreten hek eind oktober 2023 laten ophalen door tuinbaas S.van der Hengst. Hierna is het met financiƫle steun van derden grondig hersteld. Tevens is het hek 75 centimeter verbreed, geschikt voor een tractor om door de poort het bollenveld te kunnen bereiken. Het originele hek staat thans weer te pronken op de oorspronkelijke plaats.

Bron: Historische Vereniging Heemstede-Bennebroek

Publicatiedatum: 07/04/2024

Aanvullingen

Vul deze informatie aan of geef een reactie.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *. Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.