Oneindig Noord-HollandBeleef de geschiedenis van jouw provincie
NL | EN

Paradiso zet complete archief online

Het volledige archief van poppodium Paradiso van de afgelopen 50 jaar is vanaf nu voor iedereen online toegankelijk en doorzoekbaar. Op de archiefwebsite zijn ruim 25.500 programma’s te vinden.

In 2018 bestaat Paradiso vijftig jaar. Dat betekent vijftig jaar beeldmateriaal, geluidsfragmenten én herinneringen in de bekendste poptempel van het land.

Op www.paradisogeschiedenis.nl kan het archief doorzocht worden door te sorteren op jaar of het filteren op een selectie uit het programma verrijkt met beeld, video’s, audio-opnames, recensies en persoonlijke verhalen. Bij circa 5000 programma’s zijn ook de oude concertposters te zien. Daarnaast is er een koppeling met de website Het Geheugen van Paradiso van het Amsterdam Museum, waarop persoonlijke verhalen over Paradiso gedeeld worden.

Pink Floyd. Fotograaf: Willy Lindwer

In het archief zijn niet alleen iconische optredens van bekende popartiesten zoals Nirvana, Amy Winehouse en The Rolling Stones terug te vinden, maar ook programma’s zoals het 69 uur durende Seropositive Ball in 1990, de uitvaartdienst van Herman Brood in 2001 en het legendarische Terroristencongres door Stads Kunst Guerilla in 1980.

Het Paradiso Archief is nog niet geheel compleet en zal regelmatig aangevuld worden met programma’s, nieuwe informatie, beeldmateriaal en persoonlijke verhalen. Iedereen kan bijdragen aan het archief, graag zelfs!

Sex Pistols, 1977. Fotograaf: Koen Suyk. Bron: Nationaal Archief

De tentoonstelling 50 jaar Paradiso in het Amsterdam Museum belicht Paradiso als cultureel erfgoed. Conservator Annemarie de Wildt: ‘Bijna elke muziekliefhebber heeft immers wel een herinnering aan dé Amsterdamse poptempel. Bij Paradiso denk je aan legendarische concerten, wilde feesten, heftige debatten. Of misschien heb je zelf wel op dat iconische podium opgetreden. In totaal vonden er wel meer dan 26.000 evenementen plaats!’ Oneindig Noord-Holland was aanwezig bij de opening van de tentoonstelling.

Publicatiedatum: 09/05/2018

Aanvullingen

Vul deze informatie aan of geef een reactie.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *. Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.