Oneindig Noord-HollandBeleef de geschiedenis van jouw provincie
NL | EN

Pampus is voortaan fossielvrij

Pampus, Rijksmonument en onderdeel van UNESCO Werelderfgoed, opent vandaag een gloednieuwe energiecentrale, waarmee het forteiland fossielvrij wordt en qua energie voortaan zijn eigen boontjes kan doppen.

Het forteiland was in 1895 een destijds hypermodern verdedigingswerk. Op het eiland moesten tweehonderd soldaten in geval van oorlog drie maanden kunnen overleven. Een stoommachine zorgde voor de stroom, regenwater werd gezuiverd en voedsel werd gepekeld en ingeblikt.

Het forteiland is echter nooit gebruikt, omdat vliegtuigen intussen hun intrede hadden gedaan. Pampus werd een ruïne. Hippies riepen er een vrijstaat uit, studenten vierden er hun lustra. Eind jaren tachtig kwam er een einde aan die anarchie en werd het eiland door pioniers gered van verder verval. Ze kochten het eiland van de staat en brachten het onder in een stichting, die het eiland inmiddels tot een goed bezochte attractie heeft ontwikkeld.

Om op het gebied van energie zelfvoorzienend te zijn, opent Pampus op 29 mei een eigen energiecentrale, waarbij middels wind, zon en biovergisting stroom wordt opgewekt. Die energie wordt opgeslagen met behulp van lithiumbatterijen, thermische opslag en warmtepompen. Demissionair minister Rob Jetten van klimaat en energie zal bij de opening aanwezig zijn.

Met onder andere zonnepanelen en een nieuwe energiecentrale kan Forteiland Pampus voortaan fossielvrij zijn eigen energie opwekken. Foto: Stichting Pampus.

Bron: Forteiland Pampus

Publicatiedatum: 29/05/2024

Aanvullingen

Vul deze informatie aan of geef een reactie.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *. Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.