De internationaal vermaarde muurpathologe Joshepha Kempl heeft over de restauratie geadviseerd. De kosten van het karwei bedragen 275.000 euro. Een bedrag dat door de provincie Noord-Holland en de Vriendenstichting bijeen is gebracht via crowdfundingacties. Een van de meest opmerkelijke was de verkoop van piëzografieën (steendrukken) van kunstenaar Eric Coolen.
Gebrandschilderde ramen
De Stichting Marie Amalie Dorothea van Reenen-Volter (MAD) beheert het Vredeskerkje dat in 1918 na de Eerste Wereldoorlog werd opgericht door Maria Amalie Dorothea van Reenen-Völter. De wijding was nog datzelfde jaar op 25 juli. Een marmeren gedenkplaat bij de entree wijst bezoekers erop dat ‘het kerkje uit dankbaarheid voor Gods hulp gebouwd is, opdat het een band van liefde moge vormen onder de bewoners van Bergen aan Zee’.
Het godshuis is destijds ontworpen door H.L. baron Taets van Amerongen en P. Elders Architecten. In het interieur zijn zes gebrandschilderde ramen (glas-in-lood) in art deco te zien. De ramen zijn een ontwerp van architect en ontwerper La Croix (Amsterdamse School) en gemaakt door het atelier van Bogtman in Haarlem.
Maatschappelijke en culturele functie
Tegenwoordig heeft het Vredeskerkje een maatschappelijke en culturele functie. Er worden niet alleen erediensten met een ‘open karakter’ gehouden, maar ook concerten en lezingen. Verder is het o.a. in gebruik als locatie voor huwelijken en uitvaarten.
Op 1 mei 2024 zijn in het kader van het ‘Feest der Poëzie’ uit de Mei van Herman Gorter (1864-1927) liederen voorgedragen. De Bergense dichter Theo Olthuis (overleden in 2024) schreef als eerbetoon een gedicht. Het eerste couplet luidt:
“Vredeskerkje”
Ergens tussen de duinen
Van Bergen aan Zee
Zo klein als het is
Een kerkje voor allen
Gelovig of niet
De ramen stromen
Als watervallen
En terzijde op een muur
Nog eens duidelijk gemaakt
Dat naast geloof en hoop
Liefde toch de meeste is.
Bron: Monumentaal
Publicatiedatum: 30/08/2024
Vul deze informatie aan of geef een reactie.