Oneindig Noord-HollandBeleef de geschiedenis van jouw provincie
NL | EN

Opgegraven voorwerpen uit Sobibor naar nieuw Holocaustmuseum

Sinds 2007 groef een archeologisch onderzoeksteam op de plek waar Sobibor stond. In dit vernietigingskamp in bezet Polen vermoordden de nazi’s ongeveer 180.000 Joden. Een aantal voorwerpen dat het team in de grond vond, komt naar het Nationaal Holocaustmuseum dat begin 2024 opent in Amsterdam.

Ruim 34.000 Joden werden vanuit Nederland naar Sobibor gedeporteerd. Annemiek Gringold, conservator Sjoa en projectleider bij het Nationaal Holocaustmuseum, bezocht het depot met de opgegraven voorwerpen in het Staatsmuseum Majdanek. Zij koos een paar objecten uit die vrijwel zeker door Nederlandse Joden meegenomen waren, zoals een tube Norit met Nederlands opschrift en een broche met afbeelding van Rembrandts De Nachtwacht.

Broche met afbeelding van De Nachtwacht. © Staatsmuseum Majdanek

Knopen

In de vaste opstelling van het Nationaal Holocaustmuseum zijn straks ook tien knopen te zien, afkomstig van kledingstukken. Ze werden gevonden op de plek waar de gevangenen zich moesten uitkleden voordat zij werden vermoord. “Op het eerste gezicht lijken de knopen misschien niet bijzonder. Maar deze knopen zijn het laatste wat de slachtoffers aanraakten dat van henzelf was. Kleding beschermt je lichaam tegen de kou, maar je draagt er ook je identiteit mee uit. Je laat ermee zien wie je bent”, aldus Annemiek Gringold.

Knopen van tien verschillende kledingstukken © Staatsmuseum Majdanek

Over het Nationaal Holocaustmuseum

Eind 2023 opent het Nationaal Holocaustmuseum. Het wordt het eerste en enige museum dat de geschiedenis van de Jodenvervolging in heel Nederland vertelt. Een geschiedenis van uitsluiting, vervolging en moord. En soms ook van redding, overleving en solidariteit. Hier komen bezoekers te weten hoe de Sjoa heeft kunnen gebeuren, wie de slachtoffers en verantwoordelijken waren – en hoe we kunnen voorkomen dat dit opnieuw gebeurt. Het Nationaal Holocaustmuseum is de plaats waar de slachtoffers worden herdacht en de gevolgen van onverschilligheid en discriminatie, toen en nu, worden besproken.

Bron: Joods Cultureel Kwartier

Publicatiedatum: 09/11/2022

Aanvullingen

Vul deze informatie aan of geef een reactie.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *. Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.