Oneindig Noord-HollandBeleef de geschiedenis van jouw provincie
NL | EN

Op architectuur- of kunstroute in de Zaanstreek

Speciaal voor de Art & Architectuur-weken introduceert Marketing Zaanstreek twee routes voor kunstliefhebbers. Je kunt van galerie naar galerie fietsen, een museum met ateliers en studio’s combineren of zelf een combinatie samenstellen. Samen met wandel- en fietsroutes langs architectonisch interessante plekken.

De Zaanstreek inspireert. Dat bleek in 1871 al toen de Franse impressionist Monet hier maar liefst 25 schilderijen en diverse tekeningen maakte. “Genoeg te schilderen voor een heel leven,” schreef hij zijn vriend en kunstenaar Pissarro. Ook vandaag de dag nog spreekt het Zaanse landschap vele kunstenaars tot de verbeelding. Daarnaast vormen oude fabrieken en ander erfgoed – zoals op het Hembrugterrein – inspirerende plekken voor creatieve broedplaatsen.

Kunstwerk: Am I avoiding the cracks or Are the Cracks Avoiding Me? Via Marketing Zaanstreek.

Fietsroutes voor kunstliefhebbers

Liefhebbers van kunst die van de inspirerende streek willen proeven kunnen vanaf nu gebruik maken van de Galerieroute en Landschapsroute. Routes tot 25 km die je langs verschillende kunstzinnige adressen voeren. Ze starten vanaf station Zaandam, station Zaandijk-Zaanse Schans of het Zaans Museum en maken gebruik van de eigen navigatie van fietsers.

De Galerieroute (11 km) voert je naar onder andere de street art bij Vroom & Varossieau, leidt je langs het MonetAtelier voor replica’s van de genoemde werken van Monet en laat je kennismaken met de laagdrempelige, soms confronterende tentoonstellingen van PLAY room. Deze route kun je uitbreiden met onder andere de collectie van ‘gerenommeerde kunstenaars en kleine meesters’ van kunstgalerij Staphorsius in Westzaan.

Houd je van landschappen, op het doek en in het echt, fiets dan de Landschapsroute (16,5 km) door het noorden van de streek. Je fietst van het ‘Landschap van gedachten’ in het Zaans Museum naar het unieke landschap van het Wormer- en Jisperveld. Onderweg kun je onder andere de ateliers van kunstenaars bezoeken die zich laten inspireren door het landschap waardoor je fietst. Je vindt de routes op Zaans.nl.

Verzameling bestaande routes

Op Zaans.nl zijn, behalve bovenstaande routes, ook andere wandel- en fietsroutes te vinden naar architectonisch interessante plekken. Wat dacht je van de Zaanstore-routes door Stadshart Zaandam en Zaandijk? Fiets met architectuurplatform Babel langs de parels van de Zaanse architectuur en stedenbouw. Of kies voor de wandeling door Krommenie en vergaap je aan de pronkgevels die de tand des tijds glansrijk doorstonden.

Bron: Marketing Zaanstreek

Publicatiedatum: 02/05/2022

Aanvullingen

Vul deze informatie aan of geef een reactie.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *. Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.