Oneindig Noord-HollandBeleef de geschiedenis van jouw provincie
NL | EN

Omstreden Duitse kroonprins op Wieringen

De Duitse keizer Wilhelm II en zijn zoon vluchtten in november 1918 naar het neutrale Nederland. De kroonprins zou vijf jaar lang onderdak krijgen op het oude eiland Wieringen, waar hij zich als een echte vrouwenverslinder gedroeg.

Tijdens de Eerste Wereldoorlog (1914-1918) voerde kroonprins Wilhelm van Pruisen het bevel over het Duitse leger in de Slag om Verdun. Aan de slachting die hier plaatshad, hield hij de bijnaam ‘Slager van Verdun’ over. Maar ook achter het front maakte hij zich schuldig aan verschillende wandaden, zo valt te lezen in het onlangs verschenen boek Wilhelm. Een omstreden eilandgast.

Ondertussen groeide in Wilhelms thuisland de onvrede over het beleid van zijn vader. Tijdens de Novemberrevolutie (1918) werd de Republiek uitgeroepen en de Duitse keizer Wilhelm II afgezet. Vader en zoon vluchtten op 13 november 1918 naar Nederland. De voormalige keizer kreeg aanvankelijk onderdak in kasteel Amerongen en verbleef vanaf 1920 in Huis Doorn, waar hij de rest van zijn leven in ballingschap zou doorbrengen. Zoon Wilhelm kreeg een predikantswoning op Wieringen toegewezen.

Kroonprins Wilhelm in vol ornaat. Via NH Nieuws.

Mijmeren op de dijk

Wieringen was destijds nog een eiland in de Zuiderzee. Op het rauwe Wieringen verbleef de jonge kroonprins in omstandigheden die in schril contrast stonden met de luxe paleizen waarin hij was opgegroeid. Door het beschrijven van Wilhelms verblijf geeft het boek ook een beeld van Wieringen aan het begin van de vorige eeuw. Vijf jaar zou Wilhelm er doorbrengen, mijmerend over zijn terugkeer naar Duitsland. Aan deze periode hield hij het imago van vrouwenverslinder over.

Maar de auteurs John Dehé en Paul von Wolzogen Kühr wilden het volledige verhaal van kroonprins Wilhelm weergeven. Daarom vertellen ze ook anekdotes die maar weinig mensen kennen. Hoe reageerde Wilhelm zelf op zijn ballingschap? Wat vond de eilandbevolking ervan? En, gezien het feit dat de geallieerden hem als oorlogsmisdadiger beschouwden, wat waren de reacties uit het buitenland?

De omslagafbeelding van het boek: een ingekleurde foto van kroonprins Wilhelm tijdens zijn verblijf op Wieringen. Via NH Nieuws.

Een stukje Wieringen

Het boek Wilhelm. Een omstreden eilandgast is op 16 november 2019 gepresenteerd in het Wieringer Eilandmuseum Jan Lont. Het is nu verkrijgbaar bij De Wieringer Boekhandel in Hippolytushoef en in andere boekhandels in de regio. Maar het boek kan ook online besteld worden, lees hier hoe dit in zijn werk gaat.

Tekst: Sarah Remmerts de Vries

Bronnen:

Publicatiedatum: 12/12/2019

Aanvullingen

Vul deze informatie aan of geef een reactie.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *. Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.