Nieuwe 24-delige serie over het Amsterdam Museum

Het Amsterdam Museum en NH hebben de handen ineengeslagen voor de productie van een 24-delige serie over het Amsterdamse stadsmuseum. Aanleiding is de renovatie van het Burgerweeshuis, sinds 1975 de hoofdlocatie van het Amsterdam Museum. In de serie wordt getoond hoe het museum zich tijdens de jaren van renovatie op allerlei manieren ontwikkelt als een stadsmuseum van de toekomst.

Book 2 min

Stadsmuseum van de toekomst

In het eerste seizoen komen onder meer de geschiedenis van het Burgerweeshuis en de plannen met betrekking tot de renovatie aan bod. Daarnaast wordt stilgestaan bij de vraag hoe het Amsterdam Museum zich nu al inzet om het stadsmuseum van de toekomst te zijn. Hiertoe wordt onder meer Panorama Amsterdam, de vaste collectiepresentatie op de tijdelijke locatie aan de Amstel, in beeld gebracht: hoe vertel je de geschiedenis van een rijke en diverse stad als Amsterdam? Ook wordt een kijkje achter de schermen geboden van de tentoonstelling Refresh Amsterdam #2: War & Conflict, die op 7 oktober opende.

Visualisatie van de Meisjesbinnenplaats met de nieuwe entree. Beeld: Vero Visuals.

Amsterdammers centraal

De documentaireserie is een uitgelezen kans om het publiek mee te nemen in de werkzaamheden en ambities van het Amsterdam Museum, aldus algemeen directeur Judikje Kiers. ‘Met deze serie hopen we het publiek te laten zien wat er allemaal komt kijken bij het reilen en zeilen van een stadsmuseum. Daarbij staat de samenwerking met Amsterdammers in de hele stad voor ons centraal. Op die manier willen we zoveel mogelijk verhalen vertellen, ook de verhalen die in het verleden onderbelicht zijn gebleven. In het vernieuwde Burgerweeshuis kan dat straks optimaal.’

Stad door nieuwe ogen bekijken

Regisseur Robert-Jan de Boer van NH is onder de indruk van de vele verhalen die het Amsterdam Museum te vertellen heeft. ‘Hoe meer je over de stad te weten komt, hoe meer je opvalt wanneer je door de straten loopt. Tijdens de opnames voor deze serie doe ook ik als doorgewinterde Amsterdammer nieuwe kennis op. Dankzij die kennis ben ik de stad met nieuwe ogen gaan bekijken. Met deze serie hoop ik die bril ook bij de kijker op te zetten.’

Foto: Burgerweeshuis – Robert Jan de Boer

Vanaf 12 november te zien

De 24-delige serie is vanaf zondag 12 november om 17.10 uur wekelijks te zien op het tv-kanaal van NH (Ziggo 707, KPN 508) en online. De reeks wordt verspreid over de komende jaren uitgezonden. Aan het einde van ieder jaar wordt ook een compilatie van de zes afleveringen van dat jaar getoond. Als afsluiting van de reeks wordt een samenvattende lange documentaire uitgezonden.

Bron: Amsterdam Museum

Publicatiedatum: 16/11/2023

Aanvullingen

Vul deze informatie aan of geef een reactie.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *. Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

NL | EN