Oneindig Noord-HollandBeleef de geschiedenis van jouw provincie
NL | EN

Nieuw kunstwerk Fort van Hoofddorp

Syndesmos, het Griekse woord voor verbinding, is de naam van het nieuwe kunstwerk bij het Fort van Hoofddorp. Het slaat zowel op de verbinding tussen het fort en de omgeving als op de verbinding tussen heden en verleden. Op 10 juli heeft wethouder Marja Ruigrok (Cultuur) het werk onthuld.

Het kunstwerk staat midden in de fortgracht. “Vroeger was het fort helemaal omgeven door water en kon je het alleen bereiken via een loopbrug. Die brug is verdwenen, maar de pijlers staan er nog. Daar is het kunstwerk op geplaatst”, zegt Serge Schoemaker. Hij is de architect die verantwoordelijk is voor de renovatie van het fort in 2018-2020. Serge maakte in het verleden meer ruimtelijke lichtinstallaties. Deze lichtsculptuur in de fortgracht realiseerde hij in opdracht van de gemeente Haarlemmermeer en in nauwe samenwerking met kunstenares Siba Sahabi.

Twee driehoeken

Het werd een stalen constructie van twee schuin opstaande driehoeken die ’s avonds verlicht zijn. “De vorm is een verwijzing naar de driehoekige vorm van het forteiland”, vertelt Siba.”De ene driehoek wijst naar het eiland, de ander naar de oever aan de Hoofdweg. Zoals de brug vroeger de verbinding was tussen het fort en de omgeving, is het kunstwerk dat nu.”

Marja Ruigrok (links), Siba Sahabi en Serge Schoemaker zetten met een druk op de knop de verlichting in werking. Foto: Serge Schoemaker Architects.

Zichtbaar en toegankelijk

Het onderstreept het doel van de renovatie van vier jaar geleden: het fort zichtbaar en toegankelijk maken voor de inwoners van Haarlemmermeer. Dit militair bouwwerk uit 1904 – onderdeel van de Stelling van Amsterdam – lag er decennialang verwaarloosd en verscholen bij. Sinds de restauratie kan iedereen het eiland op en het fort bezoeken, de geschiedenis ervaren, genieten van het park en culturele evenementen en eten en drinken in het restaurant of op het terras.

Blikvanger

Met een hoogte van drie meter en een spanbreedte van zes meter is Syndesmos fors uitgevallen. ‘Het is het grootste permanente buitenkunstwerk dat ik tot nu toe heb gemaakt’, vertelt Siba. “We wilden echt een blikvanger, iets wat de aandacht trekt als je erlangs rijdt of fietst”, zegt Serge. Bewust is ook gekozen voor modern en abstract. Siba: “Door het contrast ontstaat een mooie dialoog met het historisch monument.” Terwijl het fort een massief en langgerekt bouwwerk is, heeft de sculptuur door z’n opengewerkte vorm iets luchtigs en is opwaarts gericht.

Foto: Max Hart Nibbrig

Hijskraan

Evengoed weegt het zo’n 500 kilo. Met een hijskraan en staalkabels is het twee weken geleden op z’n plek gezet. “Dat was wel spannend”, lacht Serge. “We waren nog even bang dat het om zou kieperen, maar dat is gelukkig niet gebeurd.” Met het aanbrengen van de lichtstrips was het kunstwerk helemaal af. Serge: “Het licht gaat aan als het begint te schemeren en gaat om twaalf uur ’s nachts weer uit. Een warm, wit licht, dat geen overlast geeft voor de omgeving.” Zowel Serge als Siba is blij met het resultaat. ‘En we hopen natuurlijk dat anderen dat ook zijn.”

Het Fort van Hoofddorp is te vinden aan de Hoofdweg 739. Kijk hier voor meer informatie en contact.

Bron: Liniebreed Ondernemen

Publicatiedatum: 25/08/2024

Aanvullingen

Vul deze informatie aan of geef een reactie.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *. Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.