Museum zoekt verhalen over afsluiten Zuiderzee

Het Zuiderzeemuseum en auteur Eva Vriend zijn op zoek naar verhalen over de invloed van het afsluiten van de Zuiderzee op het leven van bewoners van het voormalige Zuiderzeegebied.

Lees volgende nieuws

De Afsluitdijk werd in 1932 voltooid. Vanaf dat moment was wonen rond het water een stuk veiliger, maar het had ook grote gevolgen voor mensen die generaties lang van de zee hebben geleefd: vissers, scheepsbouwers, zeilmakers,  nettenboeters en touwslagers.

Het Zuiderzeemuseum wil de gevolgen van de inpoldering van de Zuiderzee vastleggen. Zowel oudere als jongere generaties worden van harte uitgenodigd hun verhaal te vertellen op de website www.mijnzuiderzee.nl.

Afsluitdijk. Foto: Erik en Petra Hesmerg

Wat veranderde er voor jouw familie door de aanleg van de Afsluitdijk? Was het gemakkelijk om nieuwe bronnen van inkomsten te vinden? Was er heimwee naar de verloren zee of overheerste de blijdschap omdat het Zuiderzeegebied veiliger was geworden?

Ter gelegenheid van het zeventigjarig bestaan van het Zuiderzeemuseum vroegen  de ‘Vrienden van het Zuiderzeemuseum’ aan auteur Eva Vriend een boek te schrijven over de gevolgen van de Afsluitdijk voor bewoners van het gebied rondom het IJsselmeer. Vriend schreef al eerder een boek over de eerste bewoners van Flevoland.

Afsluitdijk: een kleurrijke dijk. Foto: Zuiderzeemuseum/Zuiderzeecollectie

Ook verzamelde ze verhalen van bekende ‘Zuiderzee-Nederlanders.’ De opa van BNN-presentatrice Geraldine Kemper, de bekende Volendammer visserman Job Kwakman, verruilde de Zuiderzee voor de Noordzee. En de opa van Andere Tijden-presentator Hans Goedkoop begon een scheepsmotorenfabriek in Harderwijk.

Al die verhalen zijn te lezen op www.mijnzuiderzee.nl.

Written by:

Other posts by

Oneindig Noord-Holland maakt verborgen verhalen zichtbaar samen met:

Bekijk het gehele partneroverzicht