Oneindig Noord-HollandBeleef de geschiedenis van jouw provincie
NL | EN

Museum van de Geest wint Museum of the Year Award

Museum van de Geest heeft de Museum of the Year Award 2022 gewonnen. Het is de meest prestigieuze museumprijs in Europa waarbij innovatieve visies in de museumsector worden bekroond. De uitreiking vond zaterdagavond plaats in het Estonian National Museum in Tartu in Estland en werd georganiseerd door het European Museum Forum. Deze organisatie stimuleert sinds 1977 de ontwikkeling en kwaliteit van Europese musea.

De woorden van de jury waren lovend: “Dit fantastische museumproject verkent de aard van de menselijke geest op een unieke en innovatieve manier en belichaamt de kracht van musea in de samenleving. Het is een zeer inspirerende, mensgerichte instelling.”

De prijs is toegekend aan het vernieuwde Museum van de Geest | Dolhuys dat in 2020 werd geopend door Koningin Máxima. Na een ingrijpende renovatie en verbouwing door Verlaan & Bouwstra architecten heeft het museum in samenwerking met Kossmanndejong een nieuwe museale presentatie neergezet met multimedia tours ontwikkelt door IJsfontein. In het museum beleef je persoonlijke verhalen aan de hand van objecten en kunstwerken die je aan het denken zetten over onze menselijke geest, het belang van mentale gezondheid en sociale inclusie. Met de kunst en cultuurprogramma’s maakt het museum op een interactieve manier mentale gezondheid bespreekbaar. De missie is geslaagd wanneer bezoekers naar huis gaan met een open geest en oprechte nieuwsgierigheid naar de ander.

Directeur Hans Looijen, die samen met de founding fathers en diverse samenwerkingspartners, aan de wieg stond van de vernieuwing, is enorm trots op de toekenning van de European Museum of the Year Award “Deze Europese prijs is van ongekende waarde en een belangrijke erkenning voor ons vernieuwde museum. Aan de hand van persoonlijke verhalen, historische objecten, kunst en wetenschap, dagen wij je uit om met een open blik naar je eigen geest te kijken en die van anderen. Erbij horen en meedoen, ongeacht hoe jij je voelt, eruit ziet of hoe jij je gedraagt, is het fundament van onze nieuwe vaste opstelling. Hiermee willen wij als museum een bijdrage leveren aan een inclusieve samenleving,” aldus Hans Looijen.

Vaste opstelling Museum van de Geest, locatie Dolhuys. Foto: Bastiaan van Musscher.

EMYA Award Ceremony

Voor de 45e editie van de EMYA Conference and Award Ceremony waren 60 Europese musea genomineerd. Bij het event waren ruim 300 museumprofessionals aanwezig en werden er inzichten gedeeld over het creëren, ontwikkelen en ondersteunen van musea als cruciale openbare ruimtes voor de verkenning van Europa’s erfgoed. Daarmee dient de conferentie als een continue benchmark voor innovatie en beste practices voor de sector.

Museum of the Year Award ceremonie 2022. Via Museum van de Geest.

Museum van de Geest

Het Museum van de Geest heeft twee vestigingen; één in Haarlem (Museum van de Geest | Dolhuys, geopend 2005, vernieuwd en heropend in 2020) en één in Amsterdam (Museum van de Geest | Outsider Art, geopend in 2016). In het vernieuwde museum in Haarlem ontdek je in een historisch gebouw met 700 jaar zorggeschiedenis op een interactieve manier meer over je eigen geest én die van anderen, aan de hand van persoonlijke verhalen, historische objecten, kunst en wetenschap.

In de dependance in Amsterdam zijn sinds 2016 in een vleugel van het Hermitagegebouw aan de Amstel permanent tentoonstellingen te zien van Museum van de Geest met Outsider Art; een kunstvorm gemaakt door outsiders van de kunstwereld en vaak ook van de maatschappij. Via het werk tonen ze hun binnenwereld zonder bezig te zijn met wat de buitenwereld daarvan vindt.

Bron: Museum van de Geest

Publicatiedatum: 11/05/2022

Aanvullingen

Vul deze informatie aan of geef een reactie.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *. Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.